Wegenbelasting berekenen

Hoe kan ik mijn wegenbelasting berekenen

Wegenbelasting

Wegenbelasting: wat is dat? Het is de belasting die je betaalt om gebruik te maken van de openbare weg in Nederland. Officieel gaat het om de Motorrijtuigenbelasting, de MRB. Je betaalt die aan de Belastingdienst.

Let op: het is niet nodig om jouw auto bij de Belastingdienst aan te melden. Zodra de auto op jouw naam komt te staan zal de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW) jouw gegevens doorgeven. Vanaf dat moment betaal je automatisch de wegenbelasting, omdat de Belastingdienst die van je rekening afschrijft.

De hoogte van de wegenbelasting is afhankelijk van een aantal factoren, zoals het gewicht van de auto en de brandstof die je daarvoor gebruikt. Het maakt voor de belasting niet uit of je veel of weinig kilometers rijdt en waar in Nederland je dat doet. Wel is van invloed waar je woont en of je een milieuvriendelijk of juist een vervelend model rijdt.

Je kunt de wegenbelasting berekenen met jouw kenteken of aan de hand van het type auto dat je rijdt. Gaat het om een personenauto? Aan de hand van het merk en model bereken je het gewicht. Dit is bepalend, net als de brandstof en de CO2-uitstoot van de auto. Aan de hand daarvan bereken je de auto belasting, die je per kwartaal betaalt.

Voordelen Autoverzekeraar.nl

Gratis Verhaal

Gratis Polischeck

Tot 80% No Claim

Direct dekking

Wegenbelasting

Wat is de wegenbelasting?

Benieuwd wat de wegenbelasting precies is? Het is een belasting die de overheid oplegt, die de Belastingdienst int. Je betaalt ieder kwartaal een bedrag, op basis van een tarief per maand. Je betaalt op die manier steeds in één keer de kosten voor drie maanden.

Het gaat om de belasting die je moet betalen om met jouw auto gebruik te mogen maken van de openbare weg. Pas op het moment dat de auto niet meer op jouw naam staat hoef je de belasting niet meer te betalen. De Belastingdienst weet dan zeker dat jij er niet meer mee (op de openbare weg) zal rijden, waardoor de verplichting tot betalen vervalt.

Het maakt voor de wegenbelasting niet uit of je veel of weinig met de auto rijdt. Staat de auto eigenlijk altijd stil en ga je daar eens in de week of eens in de paar weken mee op pad? Of rijd je juist iedere dag heen en weer naar je werk? In de beide gevallen betaal je dezelfde belasting.

Hoeveel wegenbelasting betaal ik?

Nieuwsgierig hoe de Belastingdienst berekent hoeveel wegenbelasting je betaalt? De fiscus kijkt daarvoor naar 4 belangrijke eigenschappen en gegevens:

  • Gewicht van de auto
    Rijd je een zware SUV? Dat leidt tot meer belasting van het wegennetwerk, dus daarvoor betaal je een hoger bedrag per maand. Een klein en licht model is veel minder belastend, waardoor de Belastingdienst daarvoor lagere bedragen in rekening brengt.
  • Brandstof waarop de auto rijdt
    Een vervuilende dieselauto heeft meer negatieve invloed op het milieu dan een zuinig benzine-model. En rijd je elektrisch? Dan betaal je de minste wegenbelasting, omdat het een duurzame vorm van vervoer is.
  • Milieuvriendelijkheid van de auto
    Binnen de brandstoffen zijn er meer of minder vervuilende modellen, gemeten aan de hand van de CO2-uitstoot. Een hogere uitstoot per kilometer leidt tot een hogere wegenbelasting, waardoor je meer betaalt.
  • De provincie waarin je woont
    De Belastingdienst bepaalt hoeveel wegenbelasting je betaalt. De provincie doet daar de ‘provinciale opcenten’ bij, waaruit het totaalbedrag volgt. Afhankelijk van waar je woont betaal je een hogere of lagere opslag.

Vrijstelling, verkoop en sloop: geen wegenbelasting meer

Benieuwd wanneer je kunt rekenen op een vrijstelling van de wegenbelasting? Tot en met 2020 hoef je voor een elektrische auto niet te betalen. Bovendien betaal je ook voor oldtimers van meer dan 40 jaar oud geen motorrijtuigenbelasting. In de beide gevallen ben je vrijgesteld, waardoor de auto’s goedkoper in het gebruik zijn dan andere modellen.

Tip: er is sprake (geweest) van tijdelijke regelingen voor zuinige auto’s en semi-elektrische auto’s. Daarvoor betaal je afhankelijk van de beschikbare regelingen een lagere wegenbelasting. De overheid past de regels op dit gebied regelmatig aan. Maak een berekening op basis van de actuele situatie, zodat je niet voor verrassingen komt te staan.

Wegenbelasting berekenen: online tool

Benieuwd hoeveel wegenbelasting je moet betalen voor de auto die je rijdt of wilt gaan kopen? Dat kun je eenvoudig online berekenen. We helpen je bij Autoverzekeraar.nl graag in kaart te brengen wat een auto je kost. Ontdek hoe je de auto kunt verzekeren en wat je aan belasting betaalt. Zodat je niet voor verrassingen komt te staan, maar dat je goed weet waar je aan toe bent.

Voor de berekening van de wegenbelasting voor jouw auto kun je gebruik maken van het kenteken. Het is de makkelijkste manier, omdat daaruit meteen blijkt om welk merk en model het gaat. Bovendien is daarmee ook de brandstof bekend, net als de CO2-uitstoot van het type. Aan de hand daarvan berekent de Belastingdienst hoeveel belasting je moet betalen.

Je kunt online jouw eigen auto direct verzekeren, net als andere kentekens van auto’s die je op het oog hebt. Vergelijk op die manier de kosten per maand en het bedrag dat je per kwartaal betaalt. Het is de makkelijkste manier om na te gaan of een auto een goede koop is of dat je daar eigenlijk veel kosten voor maakt. Vergelijk de mogelijkheden en de kosten, zodat je kunt letten op zowel de aankoopprijs, de verzekering en bijvoorbeeld de wegenbelasting.

Tip: geen wegenbelasting meer betalen voor de auto die je rijdt? Je kunt de auto verkopen en die op naam van de koper laten zetten. En wil je de auto nog wel houden, maar er niet meer mee rijden? Je kunt het kenteken van je auto schorsen. In de beide gevallen hoef je daar geen wegenbelasting meer voor te betalen, waarmee je maandelijks een hoop geld kunt besparen.

Meer weten over de wegenbelasting of heb je vragen over de dekkingen en voorwaarden? Bel ons of gebruik het contactformulier op onze contactpagina. We horen graag van je.

HULP NODIG ? BEL ONS : 020 - 521 81 27