AUTO TE WATER ?

AUTO TE WATER ?

Jaarlijks belanden circa 750 auto’s te water. Dat is een gemiddelde van twee per dag. Hierbij vinden ongeveer 60 mensen de dood. In het verleden werd in voorlichting vaak aangegeven dat u in een dergelijke situatie rustig moest blijven zitten en wachten tot de auto bijna vol was gelopen met water om dan de deur te openen en uit de auto te zwemmen. De gedachte hierachter was, dat het portier gemakkelijker te openen zou zijn doordat het water ook in de auto was gestroomd. Bij veel automobilisten is deze tip diep in het geheugen gegrift en deze aanbeveling wordt nu nog steeds op volgende generaties overgebracht.

Zo snel mogelijk eruit!

Al vele jaren proberen deskundigen dit advies uit het verleden uit ons collectieve geheugen te wissen, omdat de huidige inzichten zijn dat u zo snel als mogelijke de auto moet verlaten, indien de auto te water raakt! Niets wachten dus. Wegwezen!

Enkele tips

  1. Zorg dat in uw auto een veiligheidshamer aanwezig is. Hiermee kunt u vastzittende veiligheidsriemen doorsnijden en het raam inslaan. Zorg dat u deze veiligheidshamer vanuit uw stoel kunt pakken. Misschien niet mooi, maar wel effectief is bevestiging van deze hamer aan de binnenzijde voor aan het dak van uw auto.
  2. Probeer eens thuis of u met uw schouders door het geopende zijraam kunt. Lukt dit niet, dan weet u dat dit geen route is indien u ooit te water raakt. U zult dan of het portier moeten zien te openen of het voorraam eruit slaan met de veiligheidshamer.
  3. Raakt u te water, zet dan de lampen van uw auto en binnenverlichting aan. De lampen helpen hulpverleners om uw auto te vinden. De binnenverlichting helpt u om bijvoorbeeld sneller de veiligheidsriem los te maken.
  4. Wanneer u uit de auto klimt, ga dan eerst met uw hoofd naar buiten en ga op uw rug liggen. Zet u dan met uw benen af tegen de auto. Ga pas zwemmen wanneer u een paar meter van de auto af bent.

Illustratief filmpje

Op Youtube hebben we een illustratief filmpje gevonden van Leo de Haas (bekend van het programma “wegmisbruikers”) over hoe te handelen indien u inzittende bent van een auto die te water raakt: auto te water Ons advies: kijk eens met uw gezinsledenleden naar dit filmpje.