Aanrijding auto met fietser

De wet beschermt voetgangers en fietsers bij een aanrijding met een motor of auto.

GRATIS VERHAALBIJSTAND
GRATIS POLISCHECK
DIRECT VERZEKERD


Wat te doen bij een aanrijding van een auto met een fietser

Het kan altijd voorkomen dat je als automobilist in een aanrijding terecht bent gekomen van een auto met een fietser of voetganger. Het in zo’n geval van belang om op de hoogte te zijn van de specifieke regels die hier voor gelden. Fietsers en voetgangers staan volgens de verkeersregel bekend als ‘zwakke verkeersdeelnemers’. Dit zorgt ervoor dat ze door de wet worden beschermt. Doordat je als fietser en voetganger veel kwetsbaarder bent dan een automobilist, krijgen deze extra bescherming tegen het verkeer volgens de wet. Dit komt doordat een aanrijding tussen bijvoorbeeld jou als wandelaar met een auto kan zorgen voor ernstige en langdurig lichamelijk letsel.

Wie van de twee is aansprakelijk

Mocht het voorkomen dat je in een aanrijding terecht bent gekomen als bestuurder van een auto, of als fietser of wandelaar. Dan begin je altijd bij te kijken wie van de twee er aansprakelijk is voor de schade. In de Wegen verkeerswet, artikel 185, wordt beschreven dat in de meeste gevallen de auto als aansprakelijk wordt gezien. Dit is echter wel van een aantal bijzaken afhankelijk. Een van die bijzaken is de leeftijd van de fietser.

Mocht je een fietser van jonger dan 14 jaar hebben aangereden, dan wordt jij 100% aansprakelijk gesteld als bestuurder. De wet neemt deze kwestie zo serieus dat zelfs als de fietser zich niet heeft gedragen in het verkeer en gekke dingen aan het doen was die het ongeluk hebben veroorzaakt, jij alsnog volledig aansprakelijk bent. De wet heeft deze regel opgelegd aangezien het belangrijk is om als automobilist erg op je hoede te zijn van het onverwachtse gedrag van kinderen in het verkeer. Mocht je een fietser hebben aangereden die wel 14 jaar of ouder is, dan geldt er een andere regel. In dit geval is de automobilist altijd aansprakelijk voor minimaal 50% van de schade die de fietser heeft opgelopen. Hier kan in sommige gevallen een uitzondering worden gezien, maar dit kan alleen als het ongeluk is veroorzaakt door opzettelijk grenzende roekeloosheid of overmacht.

Artikel 185 WW, wanneer is deze wet toepasbaar

In artikel 185 worden er bepaalde regels beschreven die vaststellen of het veroorzaakte ongeluk onder dit artikel past en of de automobilist volledig aansprakelijk zal zijn of niet. Ten eerste is het vereist dat er sprake is van een verkeersongeval tussen een fietser, of voetganger, en een auto. Er hoeft niet direct een volledige botsing te hebben plaatsgevonden. Het is namelijk al genoeg als automobilist om alleen betrokken te zijn bij het verkeersgeval met je voertuig. Daarnaast moet het ongeluk hebben plaatsgevonden op de openstaande weg, waar verkeer vrij toegankelijk is. Ook mag het motorrijtuig geen personen en/of zaken vervoeren tijdens het ongeluk. Als laatste is deze wet niet van toepassing als het gaat om een ongeval tussen twee auto’s, andere voertuigen en een aanrijding met een loslopend dier op de straat.

Een geval van overmacht

Er kan sprake van overmacht zijn als je als automobilist kan aantonen dat je totaal geen fout hebt ondergaan die het ongeluk heeft mede veroorzaakt. Daarnaast moet de fout van de fietser of wandelaar zó onverwachts moeten zijn geweest, dat je als automobilist er echt geen rekening meer mee kon houden. Dit geval is in de praktijk erg moeilijk om te bewijzen, en daarom zal je vaak wel aansprakelijk worden gehouden voor de schade. Een voorbeeld van overmacht bij de automobilist is als een voetganger op straat loops en onverwachts door een andere voorbijganger tegen een rijdende auto wordt geduwd. Dit voorval zorgt voor letsel bij de voetganger en deze wilt graag de automobilist aansprakelijk stellen voor de schade. In dit geval is er sprake van een grote uitzondering omdat er overmacht is geconstateerd voor de automobilist. Dit zorgt er voor dat de automobilist niet aansprakelijk kan zijn.

De schade dekken

Het kan zijn dat zowel de automobilist als de fietser fouten hebben gemaakt die de aanrijding heeft veroorzaakt. Dit is de meest gecompliceerde situatie om in terecht te komen. Als het mogelijk is om aan te tonen dat beide partijen fouten hebben gemaakt, dan kan dit er voor zorgen dat de 50% aansprakelijkheid van de automobilist zelfs hoger wordt. Als auto-eigenaar is het verplicht om minimaal een Wettelijke Aansprakelijkheidsverzekering te hebben. Deze dekking zal er voor zorgen dat in zo’n geval de autoverzekeraar waar je je verzekering bij hebt afgesloten de materiële en lichamelijke schade van de fietser zal dekken tot aan het vastgestelde percentage.

Om te zorgen dat het snel en zonder problemen wordt afgehandeld is het beter om samen het desbetreffende schadeformulier in te vullen. De schade die je eventueel aan jouw auto hebt gekregen door het ongeval, kun je alleen claimen als je in bezit bent van een All Risk verzekering. Daarnaast zal je autoverzekeraar ook uitzoeken wie er echt schuldig is in het ongeluk. Mocht de fietser een grote fout hebben ondergaan, dan kan de fietser gedeeltelijk aansprakelijk worden gehouden voor de schade aan jou voertuig.

De belangrijke rol van een verzekering

In de meeste gevallen is een voetganger of fietser in het bezit van een aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren (AVP). In dit geval kan je als bestuurder de schade claimen bij de desbetreffende verzekeraar. Mocht je zelf schade moeten betalen over de voetganger of fietser, dan kan je als automobilist je eigen verzekering inschakelen. Het ligt er aan wat voor verzekering je hebt afgesloten want niet iedere verzekering dekt je eigen schade. Het is daarom goed om in de zoveel tijd je verzekering te herzien om te bekijken of je huidige pakket je genoeg dekking en zekerheid geeft. Alleen met een All risk verzekering kun je namelijk volledige schade claimen.


Voordelen Autoverzekeraar

1.Gratis Verhaalservice
Als er een goede kans op verhaal is, wordt de schade geheel kosteloos in behandeling genomen.
2.Direct verzekerd
Aan het einde van uw aanvraag zie je meteen of wij je voorlopige dekking kunnen verlenen.
3.Gratis Polischeck
Met de Polischeck bekijken wij of je nog wel goed en voordelig verzekerd bent bij je huidige verzekeraar.
4.Tot 80% Noclaim
Hoe meer schadevrije jaren je hebt opgebouwd, hoe meer korting je krijgt op je premie.

  • Autoverzekeraar.nl

    Hogehilweg 6

    1101 CC Amsterdam


  • Aanrijding auto met fietser

    HULP NODIG ? BEL ONS : 020 - 521 81 27