Aanrijding auto met fietser

Aanrijding auto met fietser

De wet beschermt voetgangers en fietsers bij een aanrijding met een motor of auto.

GRATIS VERHAALBIJSTAND
GRATIS POLISCHECK
DIRECT VERZEKERD


Aanrijding auto met fietser

Voetgangers en fietsers worden gezien als ‘zwakke verkeersdeelnemers’ en worden door de wet dan ook beschermd. Heb je een aanrijding met voetganger of fietser dan gelden er specifieke regels.

Voetgangers en fietsers worden beschermd tegen het verkeer. Als voetganger of fietser ben je natuurlijk veel kwetsbaarder dan de automobilist, ook volgens de wet in Nederland. Een aanrijding tussen jouw en een auto kan al snel leiden tot zwaar lichamelijk letsel.

Wie is aansprakelijk

Meestal is de bestuurder van de auto aansprakelijk voor de schade op basis van artikel 185 van de Wegen verkeerswet.

Echter is het wel afhankelijk van de leeftijd van de fietser. Heb je een aanrijding met een fietser jonger dan 14 jaar? Dan ben je voor 100 procent aansprakelijk.
De wet gaat echter zover dat dit zelfs zo is als het kind gekke dingen deed op de fiets en het ongeval te wijten is aan het kind. Je moet als automobilist nu eenmaal rekening mee houden dat kinderen onverwachte dingen kunnen doen in het verkeer.

Bij een ongeval met fietsers vanaf 14 jaar geldt dat de automobilist altijd voor tenminste 50 % van de schade van de fietser aansprakelijk is. In sommige gevallen geldt dat 50 %-principe niet, namelijk als er sprake is van ‘overmacht’ of ‘aan opzet grenzende roekeloosheid’.

Wanneer is art. 185 WVW van toepassing

 • Vereist is dat er een verkeersongeval is tussen een auto en een fietser of voetganger; een botsing met de auto hoeft niet, het is al voldoende dat er een auto bij het verkeersongeval betrokken is;
 • Er moet gereden zijn openstaande weg , vrij toegankelijk voor het verkeer;
 • Het motorrijtuig mag geen zaken/personen vervoeren;
 • Het mag niet gaan om schade met loslopende dieren of een andere auto.

Als aan de vereisten , hierboven beschreven, is voldaan dan is de houder of de eigenaar van de auto aansprakelijk voor de schade, tenzij hij overmacht aan kan tonen. Het kan eventueel ook nog gaan om eigen schuld bij de benadeelde.

Dekking Schade

Als zowel de fietser als de automobilist fouten hebben gemaakt, de meest gecompliceerd situatie. Als je kunt aantonen dat zowel jij als fietser als ook de automobilist een fout heeft gemaakt, kun je eventueel meer krijgen dan die 50 % van de schade.

Je autoverzekering dekt de schade aan de fietser waarvoor je geheel of gedeeltelijk verantwoordelijk bent. Probeer, indien mogelijk, samen het schadeformulier in te vullen en te ondertekenen.

De eventuele schade aan je eigen auto kun je alleen claimen als je een All Risk Verzekering hebt afgesloten. Je autoverzekeraar zoekt tevens uit wie de schuldige is aan het ongeval en kan eventueel de fietser gedeeltelijk aansprakelijk stellen.


Voordelen Autoverzekeraar

1.Gratis Verhaalservice
Als er een goede kans op verhaal is, wordt de schade geheel kosteloos in behandeling genomen.
2.Direct verzekerd
Aan het einde van uw aanvraag zie je meteen of wij je voorlopige dekking kunnen verlenen.
3.Gratis Polischeck
Met de Polischeck bekijken wij of je nog wel goed en voordelig verzekerd bent bij je huidige verzekeraar.
4.Tot 80% Noclaim
Hoe meer schadevrije jaren je hebt opgebouwd, hoe meer korting je krijgt op je premie.

 • Autoverzekeraar.nl

  W. Barentszstraat 47-49

  1782WC Den Helder


 • Aanrijding auto met fietser

  HULP NODIG ? BEL ONS : 0223 - 62 74 23