Auto importeren

Een auto importeren kan aantrekkelijk zijn. Maar hoe gaat dit importeren van een auto nu precies in z’n werk?

GRATIS VERHAALBIJSTAND
GRATIS POLISCHECK
DIRECT VERZEKERD


Auto importeren: hoe werkt dat?

Auto importeren uit het buitenland en benieuwd hoe dat werkt? We leggen het je graag uit, bijvoorbeeld om de droomauto te rijden die je in Nederland helaas niet kunt vinden. Met aandacht voor de belangrijke nadelen en valkuilen, om daar met een grote boog omhoog te lopen.

Kun je de auto die je zoekt in Nederland niet vinden of probeer je daar een lagere prijs voor te betalen? Het zijn twee belangrijke redenen, voor veel mensen die hun auto importeren. Zodat ze hun droomauto in het buitenland kunnen vinden. Die ze netjes volgens de regels naar Nederland brengen, om de auto hier goed te verzekeren.

Waarom importeren?

Je kunt verschillende redenen hebben om een auto te importeren. Benieuwd naar de belangrijkste? We zetten ze voor je op een rij:

 • Niet in Nederland beschikbaar
  Automerken bepalen vooraf in welke landen ze hun modellen verkopen. Iets dat ook grote invloed heeft op de markt voor tweedehands auto’s. Waardoor je sommige modellen in Nederland niet of nauwelijks tegen zal komen. Terwijl je in het buitenland meer mogelijkheden hebt, soms zelfs gewoon in Duitsland of België, ook net over de grens.
 • Goedkoper in het buitenland
  Auto’s in Nederland zijn relatief duur, bijvoorbeeld door de hoge BPM. Het is een aanschafbelasting, die je betaalt als je een nieuwe auto koopt. En die je gedeeltelijk betaalt, bijvoorbeeld als je een auto importeert vanuit het buitenland. Met name duurdere jong-gebruikte auto’s zijn goedkoper in het buitenland, zelfs inclusief de rest-BPM die je betaalt om de auto naar Nederland te halen.
 • Bijzondere opties of extra’s
  Gaat het je om een auto met specifieke extra’s en opties, of in een kleur die je weinig tegenkomt? Het is soms een goed idee om verder te kijken dan in Nederland alleen. Met aandacht voor het aanbod in met name Duitsland. Waar veel meer auto’s beschikbaar zijn dan bij ons.
  Let op: auto importeren vanuit het Verenigd Koninkrijk? Dat kan, maar houd er rekening mee dat de auto waarschijnlijk is ingericht op het rijden aan de linkerkant van de weg. Het stuur zit aan de andere kant, waardoor je handgeschakelde modellen ook met je linkerhand zal schakelen.

Jouw droomauto uit het buitenland

Een duidelijke droomauto voor ogen, maar kun je die in Nederland niet vinden? Een lastige situatie, waarvoor je gelukkig ook over de grenzen op zoek kunt gaan. Bijvoorbeeld in Duitsland, waar je gebruik kunt maken van Autoscout24 en Mobile.de. Zodat je het zoekgebied een stuk groter kunt maken, waarmee de kans groeit dat je de droomauto tegenkomt.

Zelfs de buitenlandse zoeksites maken het je steeds makkelijker om na te gaan welke gebruikte auto’s er beschikbaar zijn. Aan de hand van een aantal zoekcriteria, bijvoorbeeld op basis van het merk, model, de kleur en eventuele extra’s die je belangrijk vindt.

Houd er aan de andere kant rekening mee dat het kijken bij de auto en proefrijden lastiger kan zijn. Bijvoorbeeld als je een auto vindt aan de andere kant van Duitsland, in Frankrijk of op andere grotere afstanden van Nederland. En kun je er al naartoe? Dan heb je wat talenkennis nodig, om je daar goed verstaanbaar te kunnen maken.

Rekenvoorbeeld

Benieuwd hoe dat in de praktijk kan werken? Stel dat je een mooie BMW zoekt, die je in Duitsland ziet staan. Het is een auto uit 2005, met 150.000 kilometer op de teller. De vraagprijs is €7.000, terwijl je voor een vergelijkbaar model in Nederland minimaal €12.000 betaalt.

Je bent €5.000 goedkoper uit, al moet je nog wat extra kosten maken. Denk aan de reiskosten, een eventuele hotelovernachting en de kosten die je maakt om de auto naar Nederland te krijgen. Je hebt een autoverzekering nodig, je moet rest-BPM betalen, een RDW-keuring laten uitvoeren en nieuwe kentekenplaten kopen. Reken op bijvoorbeeld zo’n €1.000 aan bijkomende kosten. Onder de streep ben je dan €4.000 goedkoper uit.

Waarop letten? Nadelen en valkuilen

Benieuwd waarop te letten bij het importeren van een auto? We zetten een paar tips voor je op een rij:

 • Niet in Nederland?
  Staat de auto van je dromen echt niet ergens in Nederland? Kijk goed naar de verschillende delen van het land. Pas als de auto hier echt niet beschikbaar is kun je nadenken over het importeren van een auto.
 • Te mooi om waar te zijn?
  Auto importeren vanwege de (zeer) lage prijs over de grens? Pas op met aanbiedingen die te mooi lijken om waar te zijn. Is de auto er veel goedkoper dan op andere plekken in hetzelfde land? Misschien is er iets met de auto aan de hand.
 • Auto naar Nederland
  Maak een plan om de auto naar Nederland te brengen. Inclusief aandacht voor de kosten, zodat je niet voor vervelende verrassingen komt te staan.

Let op: zie je een auto staan in Zwitserland? Het land is geen lid van de EU, dus je moet invoerrechten betalen. Dat geldt niet voor auto’s uit andere EU-landen. Houd er bovendien rekening mee dat alle geïmporteerde auto’s een mogelijk lagere restwaarde hebben dan origineel Nederlandse auto’s, als je die wilt inruilen of weer wilt verkopen.

Auto importeren en verzekeren

Een auto importeren en goed je auto verzekeren ? Een belangrijke volgende stap, waarmee je ervoor zorgt dat je er in Nederland de weg mee op mag. Op basis van een goedkope autoverzekering of met een meer uitgebreide polis, om ook de schade aan jouw eigen auto te dekken.

Op Autoverzekeraar.nl helpen we je graag een goede keuze te maken. Uit de beschikbare polissen, zodat je de auto kunt importeren en daar een goede autoverzekering voor kunt afsluiten.

Meer weten over het importeren van een auto en hoe dat werkt of heb je vragen over de dekkingen en voorwaarden? Bel ons of gebruik het contactformulier op onze contactpagina. We horen graag van je.


Voordelen Autoverzekeraar

1.Gratis Verhaalservice
Als er een goede kans op verhaal is, wordt de schade geheel kosteloos in behandeling genomen.
2.Direct verzekerd
Aan het einde van uw aanvraag zie je meteen of wij je voorlopige dekking kunnen verlenen.
3.Gratis Polischeck
Met de Polischeck bekijken wij of je nog wel goed en voordelig verzekerd bent bij je huidige verzekeraar.
4.Tot 80% Noclaim
Hoe meer schadevrije jaren je hebt opgebouwd, hoe meer korting je krijgt op je premie.

 • Autoverzekeraar.nl

  W. Barentszstraat 47-49

  1782WC Den Helder


 • Auto importeren

  HULP NODIG ? BEL ONS : 0223 - 62 74 23