auto schorsen

Als je je autoverzekering gaat schorsen, betaal je geen premie meer.

GRATIS VERHAALBIJSTAND
GRATIS POLISCHECK
DIRECT VERZEKERD


Auto schorsen

De auto schorsen, omdat je daar tijdelijk geen gebruik van wilt maken? Je hoeft tijdelijk niet te voldoen aan de voertuigverplichtingen. Dat betekent dat je geen wegenbelasting (motorrijtuigenbelasting) betaalt, het niet nodig is om een autoverzekering af te sluiten en je de auto niet APK hoeft te laten keuren.

Let op: de wegenbelasting stopt automatisch en je krijgt geen herinneringen voor de APK meer. De autoverzekering dien je zelf op te zeggen.

Officieel kun je overigens geen auto schorsen. Het is het kenteken dat je schorst, door bij de RDW aan te geven dat je daar tijdelijk geen gebruik van zal maken. De RDW zal vervolgens het kenteken schorsen, waardoor je in die periode niet aan de voertuigverplichtingen hoeft te voldoen. Wil je de weg daarna weer op? Dan dien je de schorsing ongedaan te maken.

Schorsen van het kenteken

Je kunt het kenteken schorsen voor een periode van 1, 2 of 3 jaar. Zodra je dit aanvraagt gaat het direct in, het is daarom niet mogelijk om het kenteken vanaf een datum in de toekomst te schorsen. In plaats daarvan kun je deze aanvraag pas doen op het moment dat je niet meer met de auto wilt rijden.

De schorsing kies je voor een periode van 1, 2 of 3 jaar en zal daarna automatisch aflopen. Je kunt dan besluiten de schorsing te verlengen, om er langer gebruik van te maken. Besluit je dit niet te doen? Dan moet je weer aan de voertuigverplichtingen voldoen. Dat betekent dat je weer een autoverzekering nodig hebt, dat je de auto tijdig APK moet laten keuren en dat je weer wegenbelasting zal betalen.

Je kunt een voertuig schorsen door online een schorsing aan te vragen. Het is dan niet meer nodig om naar het postkantoor te gaan, waardoor je dit gewoon vanuit huis kunt doen. Je ontvangt een bevestiging per e-mail, nadat je de betaling via iDeal hebt gedaan. Op die manier heb je een bewijs van de schorsing, waarmee je kunt aantonen dat je tijdelijk niet aan de voertuigverplichtingen hoeft te voldoen.

Voertuig schorsen of verzekering opzeggen

Denk je na over het schorsen van de auto en het kenteken? Het is een alternatief voor het simpelweg opzeggen van de verzekering, zonder de schorsing. In de beide gevallen mag je niet meer met de auto rijden. Sterker nog, het is niet toegestaan om met de auto op de openbare weg te staan. Zorg ervoor dat de auto op eigen terrein staat, bijvoorbeeld in een garage of op een stuk land , anders krijg je een boete van het RDW

Er gelden twee uitzonderingen op deze regel:

  • Je mag met een geschorst kenteken nog voor de APK naar een APK-keuringsstation rijden. Zorg ervoor dat je de afspraakbevestiging met daarop de tijd bij de hand hebt. Bovendien dien je de auto te voorzien van minimaal een WA-autoverzekering , anders krijg je een boete Je mag alleen rond de afspraaktijd rijden tussen jouw woonadres en het adres om de APK uit te laten voeren.
  • Gaat het om een geschorst voertuig van 15 jaar of ouder? Je mag naar een evenement rijden. Je dient je daarvoor wel bij de Belastingdienst aan te melden voor de evenementenregeling.

Schadevrije jaren en meer

Het schorsen van de auto of een kenteken heeft een belangrijk voordeel. Jouw schadevrije jaren blijven maximaal 3 jaar geldig. Schors je het kenteken, rijd je daar 2 jaar niet mee en sluit je dan weer een verzekering af? Je kunt gewoon weer gebruik maken van de jaren die je eerder had opgebouwd. Dat betekent dat je een aanzienlijke korting krijgt op de premie, waardoor je voordelig verzekerd bent.

Zou je de verzekering gewoon beëindigen, zonder te schorsen? Je schadevrije jaren komen na 1 jaar te vervallen. Na die periode kun je er geen gebruik meer van maken, waardoor de teller opnieuw begint te lopen. Als je in dat geval na een paar jaar weer wilt gaan rijden betaal je een hogere premie.

Denk je tijdelijk niet met de auto te gaan rijden, maar wil je het daarna wel weer gaan oppakken? Het is bijvoorbeeld als je een tijd lang in het buitenland verblijft een goed idee om het kenteken en de auto te schorsen. Dat kan bij de RDW, waarna je geen premie meer voor de autoverzekering hoeft te betalen. De verzekering blijft wel gewoon doorlopen, ook al is het op een bijzonder laag pitje. Je hebt geen dekking meer, maar de schadevrije jaren blijven wel gewoon bestaan. Je kunt daar op een later moment weer gebruik van maken, waarmee je voorkomt dat je die opnieuw dient op te bouwen.

Auto schorsen bij RDW

Wil je de auto of een ander voertuig schorsen bij de RDW? Je kunt dit online aanvragen, om de schorsing in orde te maken. Het is verstandig om daarna pas de autoverzekering op te zeggen. Je voorkomt daarmee dat de schadevrije jaren verloren gaan, omdat er niet eerst sprake was van een schorsing. In plaats daarvan kun je die gewoon behouden, zodat je weer snel profiteert van een aantrekkelijke no-claimkorting.

Uiteraard adviseren we je graag over zowel het schorsen van jouw auto en het kenteken als andere zaken rondom de autoverzekering. We leggen je uit hoe het werkt, waar je verplicht gebruik van moet maken en hoe je op de premie kunt besparen. Het is de makkelijkste manier om een goede keuze te maken, waarmee je zeker weet dat je niet te veel betaalt.


Voordelen Autoverzekeraar

1.Gratis Verhaalservice
Als er een goede kans op verhaal is, wordt de schade geheel kosteloos in behandeling genomen.
2.Direct verzekerd
Aan het einde van uw aanvraag zie je meteen of wij je voorlopige dekking kunnen verlenen.
3.Gratis Polischeck
Met de Polischeck bekijken wij of je nog wel goed en voordelig verzekerd bent bij je huidige verzekeraar.
4.Tot 80% Noclaim
Hoe meer schadevrije jaren je hebt opgebouwd, hoe meer korting je krijgt op je premie.

  • Autoverzekeraar.nl

    W. Barentszstraat 47-49

    1782WC Den Helder


  • auto schorsen

    HULP NODIG ? BEL ONS : 0223 - 62 74 23