eigen risico autoverzekering

eigen risico

eigen risico autoverzekering

Een eigen risico is het deel van een schade dat voor eigen rekening blijft. Door opname van een eigen risico beoogt de verzekeraar de schadelast te beperken. Enerzijds hoeft de verzekeraar minder schades uit te keren. Anderzijds zal de verzekerde zorgvuldiger handelen wanneer hij weet dat niet de hele schade wordt vergoed. Tot slot zal de verzekeraar geen schades van geringe omvang hoeven af te wikkelen, welke relatief hoge (administratieve) kosten met zich meebrengen. Dergelijke schades worden bagatel- of kruimelschades genoemd. Door opname van een eigen risico autoverzekering tracht de verzekeraar het indienen van dergelijke schades te voorkomen.

vast bedrag

Een eigen risico is een vast bedrag (bijvoorbeeld € 360,00) of percentage (of promillage) (bijvoorbeeld 1%) van de verzekerde som dat door de verzekerde zelf van iedere schade wordt gedragen. Een eigen risico kan ook vrijwillig worden gekozen. Er geldt dan een korting op de premie.

vrijwillig

Een eigen risico kan ook bestaan uit het, vrijwillig of verplicht, onverzekerd laten van een gedeelte van het belang. Een dergelijke (overigens zeldzame) bepaling komt met name voor bij brandverzekering. Als gevolg van de ontstane onderverzekering wordt elke schade evenredig uitgekeerd.

De hoogte van het eigen risico wordt doorgaans op het polisblad vermeld al komt het ook voor dat het eigen risico alleen in de polisvoorwaarden vermeld staat.

Korting

Verzekeraars geven korting op het eigen risico om u aan te moedigen uw reparaties uit te laten voeren bij reparateurs die aan bepaalde voorwaarden voldoen. Welke dat zijn, leest u in uw verzekeringsvoorwaarden. Vaak gaat het om reparateurs die zijn aangesloten bij een landelijke keten zoals Focwa of Stichting Schadegarant. Deze zien toe op de kwaliteit en prijs van de herstelwerkzaamheden van aangesloten reparateurs. De verzekeraars hebben hier afspraken mee gemaakt. Zo weten de verzekeraars dat u een kwalitatief goede reparatie krijgt en niet te veel hoeft te betalen.

Voordelen Autoverzekeraar.nl

Gratis Verhaal

Gratis Polischeck

Tot 80% No Claim

Direct dekking

eigen risico autoverzekering

voorbeeld

Een verzekerde heeft een autoverzekering met een eigen risico van € 135,–. Bij een schade van € 95,– zal de verzekeraar niets uitkeren, de schade blijft tenslotte onder het eigen risico. Bij een schade van € 200,– keert de verzekeraar € 200,– uit minus het eigen risico. De uitkering is € 65,–.

Ruitschade

Als je een WA-verzekering met beperkt casco of volledig casco hebt, is ruitschade meestal gedekt. Het claimen van deze schade heeft geen gevolgen voor je no-claimkorting, dus je premie gaat niet omhoog.
Je kunt de ruitschade niet bij elk bedrijf laten repareren. Verzekeraars hebben vaak afspraken gemaakt met bepaalde ruitherstellers. Als je je ruit niet bij een aangesloten hersteller laat repareren, kan het zijn dat je verzekeraar de schade niet vergoedt. Of je moet een hoger eigen risico betalen.

Heeft u ruitschade? en verzekerd bij de Autoverzekeraar.nl

Kies dan voor Kwik-Fit, Carglass of Autotaalglas. Uw voordelen:

 • Reparatie van een sterretje wordt volledig vergoed (in bepaalde gevallen onder aftrek van eigen risico)
 • Bij vervanging van de ruit profiteert u van een lager eigen risico; ongeacht bij welke verzekeringsmaatschappij de verzekering loopt (waar een korting op het eigen risico geldt bij Carglass en Autotaalglas, geldt deze korting ook bij vervanging door Kwik-Fit).

Carglass

Laat u uw ruit repareren bij Carglass? Dan wordt de schade in veel gevallen volledig vergoedt. Heeft u toch een eigen risico voor ruitschade? Dan krijgt u bij Carglass korting op het eigen risico. Uw schade wordt snel en vakkundig hersteld, en daarnaast heeft u garantie op de herstelde schade!
Carglass® vervangt iedere autoruit ongeacht merk, model of bouwjaar van de auto. Autoruit reparatie is meestal gratis als u verzekerd bent tegen ruitschade. Zij helpen u hoe dan ook snel en veilig weer op weg.

Blikschade

Vooral over het waar laten repareren van de schade kan verwarring ontstaan bij de uiteindelijke vergoeding van de gemaakt kosten. Herstel van de schade (ruit- en blikschade) via een aangesloten herstelbedrijf heeft voordelen.
Bij herstel door een aangesloten herstelbedrijf krijgt u een aantal mooie voordelen die u misloopt als u bij een niet aangesloten hersteller laat repareren:

  • Uw eigen risico wordt in de meeste gevallen verlaagd met tientallen euro’s
  • Vervangend vervoer wordt 100% vergoed
  • Uw schade wordt snel én vakkundig hersteld
  • U heeft garantie op de herstelde schade
  • De kosten worden door uw verzekeringsmaatschappij rechtstreeks aan het schadeherstelbedrijf betaald, zodat u daar geen omkijken naar heeft.

kleine schades zelf betalen

Bij de Autoverzekering bepaalt u zelf uw eigen risico. U wilt natuurlijk goed verzekerd zijn voor schade aan uw auto. Maar misschien wilt u kleine schades wel zelf betalen. U kunt daarom bij ons zelf uw eigen risico kiezen. Het eigen risico is een vast bedrag dat u zelf betaalt bij schade. Kiest u voor een hoger eigen risico? Dan betaalt u een lagere premie. Uw autoverzekering wordt dus goedkoper.
De meeste autoverzekeraars bieden de mogelijkheid je schade eerst te claimen om hem daarna alsnog zelf te betalen. Bijvoorbeeld als de nieuwe premie tegenvalt. De te veel betaalde premie tot dat moment ontvang je terug en de verzekeraar herstelt ook het aantal schadevrije jaren. De terugbetalingstermijnen variëren. Gangbaar is een bedenktermijn van 12 maanden na het uitbetalen van de schade of tot 3 maanden na afloop van het verzekeringsjaar

WA-Plus en WA-Cascoverzekering

Je hebt een eigen risico bij de WA-Plus en WA-Cascoverzekering​. Dat betekent dat je bij schade de eerste kosten zelf betaalt aan de reparateur. De rest betalen wij. Dit geldt ook voor ruitvervanging. Ruitreparaties met hars hebben geen eigen risico. Voor WA-schades geldt in de regel geen eigen risico.

afkopen

Vaak is het mogelijk het eigen risico vrijwillig te verhogen. Dit levert je als verzekerde een premiekorting op. Bij sommige verzekeraars is het ook mogelijk het eigen risico in zijn geheel af te kopen. Je betaalt dan een hogere premie, maar hoeft bij cascoschade niets zelf te betalen.

Hulpverlening

De hulpverlening in zowel binnen- als buitenland wordt verleend door de aangesloten alarmcentrale. Het telefoonnummer van uw alarmcentrale staat op uw groene kaart.
Als uw voertuig niet binnen 48 uur gerepareerd kan worden bestaat in veel gevallen, onder voorwaarden, recht op vervangend vervoer. Neem hiervoor altijd contact op met de alarmcentrale, omdat vervangend dat niet via de alarmcentrale is aangevraagd niet voor vergoeding in aanmerking komt.

HULP NODIG ? BEL ONS : 0223 - 62 74 23