eigen risico autoverzekering

Eigen risico autoverzekering: hoe werkt dat?

Het eigen risico voor de autoverzekering: wat is dat? En waarom kiezen sommigen ervoor om een hoger risico te accepteren? Belangrijke vragen, om de verschillende polissen goed te vergelijken. Met een eigen risico voor schade, dat kan gelden binnen de WA-autoverzekering, de WA Beperkt Casco-dekking en de Allrisk-polis.

Wat is een eigen risico?

Ontstaat er schade, aan jouw auto of aan die van iemand anders? Of veroorzaak je letsel, terwijl je met de auto rijdt? Dit kan flink in de papieren lopen. Kosten waar je liever niet zelf voor op wilt draaien. Je sluit een autoverzekering af om die kosten te laten dekken. Maar, er kan sprake zijn van een eigen risico.

Het eigen risico staat voor het deel van de kosten die je zelf betaalt, als er sprake is van schade. De verzekeraar keert pas uit op het moment dat jij het eigen risico betaald hebt. Waardoor het risico voor de verzekeraar afneemt, en je soms kunt profiteren van een lagere premie.


Voordelen Autoverzekeraar.nl

Gratis Verhaal

Gratis Polischeck

Tot 80% No Claim

Direct dekking

eigen risico autoverzekering

Voorbeeld

Je hebt een autoverzekering met een eigen risico van €150. Je raakt betrokken bij een aanrijding, waar jij schuld aan hebt. De schade aan de andere auto bedraagt €500, omdat er een flinke deuk uit moet en de lak er opnieuw opgespoten zal moeten worden. Je betaalt in dat geval zelf €150, op basis van het eigen risico. De verzekeraar betaalt de overige €350, zodat de tegenpartij de schade vergoed krijgt.

Let op: het eigen risico van de autoverzekering geldt per schadegeval. Rijd je later in het jaar nog een keer schade? Dan betaal je opnieuw het eigen risico, anders dan bij de zorgverzekering waarbij het eigen risico geldt per jaar.

Eigen risico bij ruitschade

Het eigen risico is vooral gebruikelijk bij autoruitschade. Bij een sterretje in de ruit of bij ruitbreuk, waardoor er een nieuwe (voor)ruit in zal moeten. Heb je bijvoorbeeld een eigen risico van €150? Die kosten betaal je zelf, om daarna pas gebruik te kunnen maken van de dekking. Dit is gebruikelijk bij de Beperkt Casco- en Allrisk-dekking. Met een WA autoverzekering is er normaal gesproken geen sprake van een eigen risico.

Tip: sommige herstelbedrijven nemen het eigen risico van je over. Vraag ze naar de voorwaarden, voordat je een reparatie laat uitvoeren of je een nieuwe ruit laat plaatsen. Soms kunnen ze het eigen risico van je overnemen, zodat je dit zelf niet hoeft te betalen. Dat kan veel geld schelen, afhankelijk van de verzekering die je hebt afgesloten.

Hoger voor jongeren

Veel verzekeraars , zoals Klaverblad , asr , reaal en allsecur hanteren een hoger eigen risico voor jongeren. Het gaat in de meeste gevallen om bestuurders tot 25 jaar. De verzekeraars weten daarvan dat ze vaker betrokken zijn bij aanrijdingen en meer schade veroorzaken. Het risico is hoger, iets dat verzekeraars graag af willen dekken om niet te veel uit te hoeven keren.

Tip: leen je de auto regelmatig uit aan de kinderen? Maak afspraken over het eigen risico. Dit is het bedrag dat je zelf betaalt bij schade, ook als het de kinderen zijn die de schade veroorzaken.

Het eigen risico voor jongeren kan honderden euro’s hoger liggen dan dat voor niet-jongeren. Houd daar rekening mee bij het vergelijken van autoverzekeringen, vooral als je op zoek bent naar een lage premie. In sommige gevallen houden verzekeraars de premie laag door een (veel) hoger eigen risico te berekenen.

Waarom een vrijwillig hoger eigen risico?

Het eigen risico voor de autoverzekering bedraagt vaak €150, met name voor ruitschade. Toch kun je ook binnen de rest van de dekking te maken krijgen met een deel van de kosten dat je zelf moet betalen.

Verzekeraars hanteren een eigen risico dat varieert van €0 tot circa €750. In veel van de gevallen kun je zelf aangeven of je een eigen risico wilt en hoe hoog dat dan moet zijn. Het is een populaire manier om de premie te verlagen, omdat je zelf een deel van het risico voor je rekening neemt.

Heb je wat spaargeld achter de hand en ben je bereid dit te betalen bij schade? Je kunt ervoor kiezen om een hoger eigen risico te accepteren. Dat kan oplopen tot honderden euro’s, waardoor een verzekeraar bij een kleine schade niet hoeft uit te keren. De verzekeraar loopt veel minder risico, waardoor je een lagere premie betaalt.

Houd er aan de andere kant rekening mee dat de kosten flink kunnen oplopen, als je wél schade rijdt. Accepteer je bijvoorbeeld een eigen risico van €450? Bij twee schades in een jaar moet je twee keer dat bedrag betalen, waardoor je €900 aan kosten maakt als je de schade wilt laten herstellen.

Tip: begin met sparen voor het herstellen van eventuele schade, bijvoorbeeld met €25 per maand. Na een jaar heb je €300 achter de hand, waardoor je het jaar daarna een hoger eigen risico kunt accepteren. De lagere premie die je dan betaalt kun je gebruiken om nog meer te sparen, zodat je eventueel een nog hoger eigen risico kunt accepteren.

Autoverzekering afsluiten: eigen risico en meer begrippen

Wil je een goedkope autoverzekering afsluiten en een keuze maken uit de diverse polissen met hun eigen premies? Het is belangrijk om goed te kijken naar de belangrijke voorwaarden. Hij bijvoorbeeld naar het eigen risico. Je voorkomt daarmee dat je voor verrassingen komt te staan, als er een keer sprake is van schade. We leggen je graag uit over het eigen risico van de autoverzekering, net als over de andere belangrijke begrippen.

Meer weten over het eigen risico voor de autoverzekering of heb je vragen over de dekkingen en voorwaarden? Bel ons of gebruik het contactformulier op onze contactpagina. We horen graag van je.

HULP NODIG ? BEL ONS : 0223 - 62 74 23