Gewicht auto

Gewicht auto

Gewicht van een auto en je verzekeringspremie

Het gewicht van je auto is van invloed op de hoogte van de premie van je autoverzekering. In dit artikel leggen we uit waarom dit zo is en waar je op moet letten als je het autogewicht gaat opzoeken. Wil je direct de hoogte van je premie berekenen voor meer dan 125 autoverzekeringen? Maak dan gratis en vrijblijvend gebruik van onze vergelijkingstool en profiteer van:

  • Vergelijk gratis meer dan 125 verzekeringen
  • Bereken direct je premie afhankelijk van de massa van je auto
  • Direct afsluiten, direct autorijden
  • Gratis verhaalbijstand

Gewicht is één van de factoren die de hoogte van je premie bepaalt

Het bedrag dat je de verzekering moet betalen, de premie, is afhankelijk van hoe groot het risico is dat jij schade veroorzaakt én hoe groot deze verwachte schade is. Rijd je bijvoorbeeld in een dure en snelle sportwagen? Dan is de kans dat je daarmee grote (en dure) schade veroorzaakt groter dan wanneer je in een stadsautootje rijdt. Daarom is de premie voor een dure sportwagen hoger dan bij een stadsauto.

Verzekeraars berekenen de hoogte van je premie onder meer aan de hand van deze factoren die van invloed zijn op de risico’s op schade:

  • De nieuwwaarde van je auto
  • Het vermogen van je motor
  • Het gewicht
  • Of je in een drukke stad woont of in een rustig dorpje
  • Hoeveel kilometer je per jaar rijdt
  • Het aantal schadevrije jaren dat je hebt

Als je naar deze factoren kijkt, is het ook gemakkelijk te begrijpen waarom een SUV auto verzekeren stukken duurder is dan een stadsauto. Een SUV is zwaarder, heeft een hoger prijskaartje, en moet bovendien zijn hogere gewicht compenseren met een krachtigere motor.

Voordelen Autoverzekeraar.nl

Gratis Verhaal

Gratis Polischeck

Tot 80% No Claim

Direct dekking

Gewicht auto

Waarom is autogewicht van belang op de verzekeringskosten?

De te verwachten schade wordt groter, naarmate je met een zwaardere auto rijdt. Met andere woorden: hoe hoger het gewicht, hoe meer schade je kunt veroorzaken. Denk maar eens aan het verschil tussen een fiets en een vrachtwagen. Als je met je fiets tegen een muur rijdt, zit er een slag in je wiel en je hebt misschien een bloedneus, maar die muur blijft staan. Dat is met een vrachtwagen wel anders. Zo ook, maar minder extreem natuurlijk, met zware auto’s en lichte auto’s. Een botsing met een zware auto veroorzaakt meer schade dan met een lichte auto.

Hoe zwaar is mijn auto? – ‘Massa ledig voertuig’ vs ‘Massa rijklaar’

Het gewicht van je auto staat vermeld op je kentekenbewijs. Heb je nog een papieren variant? Dan vind je hier de zogenaamde ‘massa ledig voertuig’. Dit staat voor het gewicht van je auto wanneer deze leeg is en wordt dan ook wel het ‘ledig gewicht’ of ‘leeggewicht’ genoemd.

Heb je een nieuwe auto? Dan wordt de term ‘massa rijklaar’ gebruikt op de kentekencard. Dit is net even iets anders dan het ledig gewicht, want hierbij zijn ook benzine, een bestuurder en andere zaken die sowieso nodig zijn om de auto te kunnen rijden inbegrepen.

Let dus goed op welk gewicht de autoverzekering vraagt en welk gewicht vermeld staat op je kentekenbewijs. Overigens rekenen verzekeraars 100 kilo extra voor massa rijklaar, bovenop het ledig gewicht. Staat dus het ledig gewicht op je kentekenbewijs, maar moet je de massa rijklaar weten? Tel er dan 100 kg bij op. Andersom (dus als je de massa rijklaar hebt en je moet de massa ledig voertuig weten) trek je er 100 kg vanaf.

Vind direct jouw perfecte autoverzekering

Wil je direct zien wat de invloed is van het gewicht van je auto op de hoogte van je premie bij meer dan 125 autoverzekeringen? Maak dan gratis en vrijblijvend gebruik van onze verzekeringstool. Hiermee bereken je automatisch je premie, krijg je alle belangrijke informatie op een rijtje en kun je indien gewenst direct je goedkope autoverzekering afsluiten.

HULP NODIG ? BEL ONS : 020 - 521 81 27