Gewicht auto

Gewicht auto

Gewicht auto

Op de kentekencard wordt massa rijklaar gebruikt, zoals bij de typegoedkeuring vastgesteld is. Dat is precies 100kg hoger dan het ledig gewicht; het is een Europese afspraak om massa rijklaar van de typegoedkeuring te gebruiken.

Omdat de hoogte van de wegenbelasting in Nederland wordt bepaald op basis van de gewichtsklasse van een auto wil je natuurlijk dat je gewicht auto zo licht mogelijk is.

Een zwaardere auto zorgt namelijk doorgaans voor meer vervuiling. Dus hoe lager het gewicht, hoe minder belasting je hoeft te betalen.

Autofabrikanten passen ook steeds meer lichtgewicht materialen toe zoals aluminium en soms zelfs ook magnesium.

Massa ledig gewicht

Massa ledig voertuig is het gewicht van uw type auto, zonder passagiers en lading. Het gewicht is van invloed op de motorrijtuigenbelasting en op uw verzekeringspremie.

Massa ledig voertuig wordt ook wel ‘ledig gewicht’, ‘kentekengewicht’ of ‘leeggewicht’ genoemd.

Wanneer u de premie voor een autoverzekering wilt berekenen, dan heeft de Autoverzekeraar het auto gewicht nodig. Dit is het massa ledig gewicht.

Voordelen Autoverzekeraar.nl

Gratis Verhaal

Gratis Polischeck

Tot 80% No Claim

Direct dekking

Gewicht auto

Massa Rijklaar

Op de kentekencard staat een andere gewichtsaanduiding dan op het papieren kentekenbewijs. Er wordt op de kentekencard gesproken over ‘massa rijklaar’ en niet meer over ‘ledig gewicht’.

Dit is de massa van het voertuig in bedrijfsklare (en onbeladen) toestand, inclusief koelvloeistof, smeermiddelen, brandstof (90% gevuld), reservewiel voor zover gemonteerd door de fabrikant, eventueel gereedschap en de bestuurder.

De vermelding auto gewicht van het gegeven ‘massa rijklaar’ heeft geen enkele invloed op bijvoorbeeld de hoogte van de motorrijtuigenbelasting die u voor het voertuig moet betalen.

Deze wordt berekend op basis van het ledige (leeg) gewicht van een voertuig.

Is op uw kentekencard het gewicht in de rubriek ‘Massa rijklaar’ ingevuld?

Trek dan daarvan 100 kg af om de gewichtsklasse te bepalen.

HULP NODIG ? BEL ONS : 0223 - 62 74 23