Meldcode auto

De meldcode van je auto staat op het kentekenbewijs

Meldcode auto

Wat is de meldcode auto? Het is een viercijferige code die je nodig hebt om jouw auto te verzekeren. Je kunt de code bij de RDW opvragen, maar de meldcode staat ook gewoon op jouw kentekenbewijs.

Koop je een nieuwe of gebruikte auto? Je moet de auto op jouw naam zetten en daarvoor een nieuwe autoverzekering afsluiten. Tijdens het overschrijven naar jouw naam ontvang je de meldcode, omdat je daarmee aan kunt tonen dat jij de eigenaar bent.

Let op: ga je de auto overschrijven op jouw naam? Neem een geldig legitimatiebewijs mee. Je kunt dit doen bij het postkantoor, het kentekenloket of de RDW-balie. Bovendien kan dat ook online, net als bij een autobedrijf of de dealer. Op die manier komt de auto op jouw naam te staan en ontvang je de meldcode.

Je bent vervolgens verplicht om een autoverzekering af te sluiten. Zelfs als je niet meteen van plan bent om er mee te gaan rijden dien je de polis af te sluiten. Alleen op die manier voldoe je netjes aan de verplichtingen, waarmee je bijvoorbeeld verzekerd bent voor de wettelijke aansprakelijkheid.

Tip: wil je een autoverzekering afsluiten? Je hebt dan zowel de meldcode als bijvoorbeeld het kenteken nodig. En weet je het kenteken nog niet, bijvoorbeeld omdat je voor de nieuwe auto het kentekenbewijs nog niet hebt? Dan kun je beschrijven om welk merk en model het gaat, samen met informatie over de uitvoering en eventuele extra’s.

Voordelen Autoverzekeraar.nl

Gratis Verhaal

Gratis Polischeck

Tot 80% No Claim

Direct dekking

meldcode auto

Wat is de meldcode van mijn auto?

Dan de meldcode: wat is dat? De meldcode is een unieke viercijferige code, waarmee je kunt aantonen dat je de eigenaar bent van de auto.

Het is een code die de RDW geef aan de auto, voor de administratieve en veiligheidszaken die daarbij belangrijk zijn. Met de meldcode controleert de RDW of je een geldige autoverzekering hebt, zodat je daarmee de weg op mag.

Tip: sluit je een nieuwe autoverzekering af? De verzekeraar geeft dat door aan de RDW, samen met de meldcode die je opgeeft. Je merkt daar zelf niets van, omdat je de code doorgeeft tijdens de aanvraag voor de verzekering.

Let op: de meldcode van je auto is niet hetzelfde als het chassisnummer daarvan. Wel is de code gelijk aan de laatste 4 cijfers van het chassisnummer. Het complete nummer is het identificatienummer van jouw auto, dat je niet zomaar aan anderen moet geven. Als je de code kwijt bent kun je naar het chassisnummer kijken. Dat bestaat uit 17 tekens, waarvan de laatste 4 gelden als de meldcode van de auto.
meldcode autoDat bestaat uit 17 tekens, waarvan de laatste 4 gelden als de meldcode van de auto.

Waar vind ik de meldcode?

Op zoek naar de meldcode van jouw auto om een nieuwe autoverzekering aan te vragen? Je kunt die op 3 verschillende manieren achterhalen:

  • Bekijk het chassisnummer
    Loop naar de auto en ga op zoek naar het chassisnummer. Vaak is dit onder de motorkap of in het portier gegraveerd, dus dat zijn de belangrijkste plaatsen om er als eerst naar op zoek te gaan. En kun je het nummer niet meteen vinden? Gebruik de handleiding of zoek online naar informatie over jouw merk en model. Zodra je het chassisnummer hebt gevonden neem je daarvan de laatste 4 cijfers, omdat dit de meldcode is.
  • Bij de RDW opvragen
    Kun je niet naar de auto toe of kun je het nummer daar niet vinden? Geen zorgen, als de auto op jouw naam staat kun je de meldcode bij de RDW opvragen. Log in op de website van de RDW, zodat je de meldcode kunt opvragen bij de RDW en je die kunt doorgeven aan de nieuwe verzekeraar.
  • Gebruik het kentekenbewijs of de kentekencard
    Tenslotte kun je gebruik maken van het (oude) kentekenbewijs deel 1 of de kentekencard. Die ontvang je enkele dagen na aankoop van de auto van de RDW. Sinds 2014 is er sprake van een kentekencard. Het is een pasje, met daarop onder andere de meldcode van jouw auto. Bij auto’s van voor 2014 gebruik je deel 1 van het kentekenbewijs.

Tenaamstellingscode

Heb je de meldcode niet meteen bij de hand en lukt het ook niet om die op te vragen? Dat is geen probleem op het moment dat je autoverzekeringen met elkaar wilt vergelijken. Je hebt daar in principe alleen jouw naam en gegevens van de auto voor nodig, net als bijvoorbeeld het aantal schadevrije jaren. Aan de hand van die gegevens kun je de premie berekenen, zodra je kiest voor een dekking waar je gebruik van wilt maken.

De meldcode van de auto heb je pas nodig op het moment dat je de autoverzekering wil aanvragen. Op die manier kan de verzekeraar voor je doorgeven dat je een nieuwe polis afsluit. De RDW weet daardoor dat de auto netjes verzekerd is, waardoor je daar in Nederland de openbare weg mee op mag.

Meldcode auto: nodig voor de verzekering

Wil je een nieuwe autoverzekering aanvragen? Je kunt bij de RDW de meldcode opvragen, zodat je die kunt doorgeven aan de verzekeraar. Dat is belangrijk, omdat die er daarmee voor kan zorgen dat alles bij de RDW weer goed wordt geregistreerd. Dat voorkomt dat je bij een aanhouding niet kunt bewijzen dat je verzekerd bent, iets dat je op een flinke boete kan komen te staan. Zorg er daarom altijd voor dat je de meldcode bij de hand hebt op het moment dat je een verzekering voor jouw auto wilt afsluiten.

Bij Autoverzekeraar.nl zetten we de verschillende mogelijkheden voor een autoverzekering graag voor je op een rij. Ontdek op die manier waar je allemaal terecht kunt, welke dekkingen er zijn en welke premie je daar vervolgens voor betaalt. Pas op het moment dat je een geschikte verzekering hebt gevonden heb je daar de meldcode bij nodig, om de aanvraag daadwerkelijk te doen.

Meer weten over de meldcode van je auto of heb je vragen over de dekkingen en voorwaarden? Bel ons of gebruik het contactformulier op onze contactpagina. We horen graag van je.

HULP NODIG ? BEL ONS : 0223 - 62 74 23