Meldcode auto

De meldcode van je auto staat op het kentekenbewijs

Meldcode auto

Als u een auto op uw naam heeft laten zetten, moet u de auto direct verzekeren, ook al rijdt u er (nog) niet mee. U kunt een hoge boete krijgen als uw voertuig niet voor Wettelijke Aansprakelijkheid (WA) is verzekerd.

De Autoverzekeraar zal u vragen om de zogenoemde meldcode auto. Deze code bestaat uit de laatste 4 cijfers van het chassisnummer.

De meldcode staat op het tenaamstellingsverslag dat u heeft gekregen toen u het voertuig heeft gekocht.De meldcode staat ook op de kentekencard.
Vergelijk nu

autoverzekering berekenen

Meldcode kenteken check

De meldcode van de auto kun je op zoeken op deel 1B van het kentekenbewijs. Deze krijg je bij de tenaamstelling van de auto. Hieronder zie je waar precies je de meldcode op het kentekenbewijs kunt vinden. De tenaamstellingscode: wat is dat en hoe werkt deze?

Bij de kentekencard hoort een unieke code: de tenaamstellingscode. Deze code bestaat uit 9 cijfers. Het eerste deel van de code ontvangt u tijdens de overschrijving. Het tweede deel zit bij de kentekencard die de RDW u toestuurt. U voegt de 2 delen van de code zelf samen.

De code heeft u nodig als u uw voertuig wilt verkopen inruilen, schorsen, slopen of uitvoeren. Bewaar de tenaamstellingscode daarom goed. Net zoals u deel II van het papieren kentekenbewijs (het Overschrijvingsbewijs) thuis goed bewaart. U ontvangt geen tenaamstellingscode als uw voertuig eigendom is van een lease- of financieringsmaatschappij.

In het kentekenregister is dan bij het kenteken een zogenaamd verstrekkingsvoorbehoud geplaatst. Dit houdt in dat de lease- of financieringsmaatschappij altijd de tenaamstellingscode ontvangt.

Voordelen Autoverzekeraar.nl

Gratis Verhaal

Gratis Polischeck

Tot 80% No Claim

Direct dekking

kenteken check

Kentekenbewijs en tenaamstellingscode

Het Nederlands kentekenbewijs is het identificatiemiddel van een Nederlands motorvoertuig. Het kentekenbewijs wordt sinds 1 januari 2014 uitgegeven in creditcardformaat en wordt daarom ook wel kentekencard genoemd. Op het bewijs staat onder andere het kenteken, de persoonsgegevens, datum van toelating, voertuigomschrijving en het chassis- of framenummer.

Bij de kentekencard hoort een 9-cijferige tenaamstellingscode die de functie van het oude overschrijvingsbewijs vervangt en nodig is bij belangrijke wijzigingen in de kentekenregistratie. Na elke overschrijving wordt een nieuwe kentekencard verstrekt, waarbij ook weer een nieuwe, 9-cijferige, tenaamstellingscode hoort.

Meldcode auto opvragen

Een voor 1 januari 2014 afgegeven, papieren, kentekenbewijs blijft geldig tot het voertuig wordt overgeschreven of anderszins gegevens op het kentekenbewijs wijzigen.

Het deel 1A van een papieren kentekenbewijs heet het voertuigbewijs (tot 1 juni 2004 deel I) en het deel 1B heet het tenaamstellingsbewijs (tot 1 juni 2004 deel II). Het deel 2 heet het overschrijvingsbewijs (tot 1 juni 2004 kopie deel III).

Voertuiggegevens kunnen door iedereen worden opgevraagd bij het kentekenregister van de RDW. meldcode autoEen nieuw model deel II heeft per 1 januari 2014 de functie van overschrijvingsbewijs indien het voertuig voorgoed buiten Nederland wordt gebracht en in het buitenland moet worden geregistreerd.

Bij gebruik van het motorrijtuig is de bestuurder verplicht het voertuigbewijs (1A) en tenaamstellingsbewijs (1B) dan wel de kentekencard bij zich te hebben. Gedurende de dagen dat de kentekencard wordt aangemaakt en toegezonden geldt deze verplichting tot en met 13 dagen na de tenaamstelling niet.

Het is aan te raden het overschrijvingsbewijs dan wel de tenaamstellingscode op een veilige plek op te bergen. Omdat deze bij bijvoorbeeld verkoop van het voertuig nodig zullen zijn.

Wanneer krijg ik de kentekencard?

Als voor uw voertuig een kentekencard is aangevraagd, dan mag u in Nederland al de weg op. U hoeft niet te wachten tot u uw kentekencard ontvangen heeft. Dit geldt tot 14 dagen na de aanvraag. U mag nog niet met uw voertuig de weg op in het buitenland. Is het voertuig op een werkdag voor 16.00 uur op uw naam gezet?

Dan verstuurt de RDW in de regel uw kentekencard nog diezelfde dag. U ontvangt uw kentekencard vervolgens per post, samen met het tweede deel van de tenaamstellingscode. Het is afhankelijk van de postbezorging wanneer u de kentekencard precies in huis hebt. PostNL bezorgt sinds 1 januari 2014 niet meer op maandag.

Omwisselen voor een kentekencard?

Ja, dit kan. U kunt uw papieren kentekenbewijs omwisselen via de dienst ‘Omwisselen papieren kentekenbewijs’. Dit kost € 9,70. De kentekencard ontvangt u binnen 14 dagen. Na ontvangst moet u het papieren kentekenbewijs vernietigen. Deze is dan niet meer geldig.

Mag ik rijden als ik mijn kentekencard nog niet heb ontvangen?

Heeft u het voertuig op naam gezet, maar de kentekencard nog niet in huis? Dan mag u nu al wel de Nederlandse weg op en hoeft u niet te wachten totdat u de kentekencard heeft gekregen.

De Nederlandse politie kan direct in het kentekenregister kijken voor uw gegevens. U moet 14 dagen na het op naam zetten van het voertuig de kentekencard kunnen tonen. Let op: U mag niet zonder kentekencard met uw voertuig de weg op in het buitenland

Wanneer krijg ik de kentekencard?

Als u een papieren kentekenbewijs heeft, dan hoeft u niets te doen. U krijgt het kentekenbewijs op creditcardformaat (kentekencard) vanzelf bij aankoop van een nieuw of gebruikt voertuig. Of als u bij verlies of beschadiging van uw kentekenbewijs een vervangend kentekenbewijs aanvraagt.

Heeft u in 2013 uw voertuig geschorst en loopt de schorsing af in 2014? Dan ontvangt u na afloop ook een kentekencard. Heeft u in 2018 of 2019 nog een papieren kentekenbewijs, dan krijgt u dan bericht hoe u dit definitief omwisselt voor een kentekenbewijs op creditcardformaat.

Waarom een nieuw kentekenbewijs?

Het nieuwe kentekenbewijs op creditcardformaat vervangt het bekende papieren kentekenbewijs. Vanaf 1 januari 2014 geeft de RDW de kentekencard uit.

De nieuwe kentekencard is veilig, handzaam en van deze tijd. Het was tijd om te moderniseren en digitaliseren. De kentekencard is handzamer en makkelijker mee te nemen. KentekencardBovendien creëren de nieuwe kentekenprocessen de mogelijkheid om het op naam zetten van een voertuig verder te digitaliseren.

De voertuigbranche bespaart tijd en geld door de nieuwe digitale processen.

De kentekencard is daarnaast nodig om de voertuigcriminaliteit verder aan te pakken.

De kunststof kentekencard is moeilijker na te maken.

Daardoor is hij lastiger te gebruiken om gestolen voertuigen van een andere identiteit te voorzien.

Bovendien wordt de kentekencard nog maar op één plek bewaard en gemaakt.

Dat is veel veiliger.

HULP NODIG ? BEL ONS : 0223 - 62 74 23