cataloguswaarde

Oorspronkelijke cataloguswaarde

De cataloguswaarde (nieuwwaarde) van je auto

Sta je op het punt een auto aan te schaffen, dan dien je daar natuurlijk direct een verzekering voor af te sluiten. De cataloguswaarde van je auto, ook wel de nieuwwaarde van de auto genoemd, speelt daarbij een rol van belang. Ook in andere situaties is het handig om op de hoogte te zijn van deze cataloguswaarde.

Naarmate je langer in de auto rijdt, daalt deze waarde. Door afschrijving, of door verouderde technieken. De dagwaarde kan dus flink verschillen van de cataloguswaarde. Het hangt van de verzekering af welke waarde er wordt gehanteerd.


Wat is de cataloguswaarde precies?

De cataloguswaarde is de officiële nieuwprijs van een auto, die geldt op de datum dat de Dienst Wegverkeer (RDW) het kenteken deel 1 afgeeft, waarop alle technische informatie van het voertuig staat vermeld. De waarde is inclusief de btw en de bpm, maar ook inclusief de accessoires die de fabrikant of importeur heeft aangebracht alvorens deel 1 van het kentekenbewijs werd afgegeven. Behalve de cataloguswaarde van de auto wordt deze waarde ook wel catalogusprijs genoemd.

Voordelen Autoverzekeraar.nl

Gratis Verhaal

Gratis Polischeck

Tot 80% No Claim

Direct dekking

Oorspronkelijke cataloguswaarde

Het kleine verschil tussen cataloguswaarde en nieuwwaarde

Alhoewel de twee termen cataloguswaarde van een auto en nieuwwaarde van een auto vaak als synoniemen worden gebruikt, zijn de twee niet helemaal hetzelfde. De cataloguswaarde is de waarde van de auto op het moment van introductie. De nieuwwaarde van een auto is de prijs die geldt op het moment dat het kenteken voor het eerst op naam wordt gesteld, oftewel: de daadwerkelijk betaalde prijs. Deze ligt regelmatig lager dan de cataloguswaarde van de auto. Toch blijft het belangrijk om ook van deze laatste op de hoogte te zijn vanwege onder andere belastingen en je autoverzekering.

De cataloguswaarde van je auto en belasting en verzekeringen

Zet je een auto op je naam, dan doe je daarmee direct aangifte voor de motorrijtuigenbelasting. Je krijgt daarvoor vanzelf een rekening thuisgestuurd. Hierbij maakt het geen verschil of je daadwerkelijk met de auto rijdt, of dat hij op privéterrein stilstaat. De hoogte van de motorrijtuigenbelasting is grotendeels afhankelijk van het type auto dat je hebt. Ook factoren als gewicht en brandstof zijn van invloed. De cataloguswaarde van je auto speelt dus een bepalende rol.

De cataloguswaarde en het afsluiten van een autoverzekering

Bij het afsluiten van een goedkope autoverzekering is de cataloguswaarde van je auto van belang. Althans, wanneer je een beperkt casco of allrisk autoverzekering afsluit. De verzekeraar gebruikt de cataloguswaarde van de auto als een van de factoren die de uiteindelijke premie betalen. Het is voor de verzekeraar belangrijke informatie, want bij een beperkt casco of allrisk autoverzekering wordt namelijk de schade aan jouw auto vergoed. Kies je voor de wettelijk verplichte WA verzekering, dan speelt de cataloguswaarde van je auto dus geen rol. Schade aan jouw wagen wordt dan sowieso niet vergoed.

Nieuwwaarderegeling bij total loss

Is jouw auto total loss verklaard en heb je een beperkt casco of allrisk autoverzekering? Ga dan na of je wagen onder de nieuwwaarderegeling valt. Dit vind je terug in de polisvoorwaarden. De specifieke vergoeding verschilt per verzekeraar. Geldt de nieuwwaarderegeling voor jouw auto? Dan krijg je in het geval van total loss zijn nieuwwaarde vergoed, zodat je een andere auto kunt kopen. Een nieuwwaarderegeling geldt doorgaans twaalf maanden, maar er zijn steeds meer verzekeraars die deze termijn standaard verlengen tot 18, 24 of zelfs 36 maanden. Bij sommige verzekeraars is het een optionele dekkingsmogelijkheid.

De afschrijvingsregeling

Is de nieuwwaarde periode afgelopen, dan gaat de afschrijvingsregeling in. Net als de nieuwwaarderegeling kan ook deze periode, net als de specifieke voorwaarden, per verzekeraar verschillen. Ben je van plan een autoverzekering af te sluiten, dan is het dus van belang om op de hoogte te zijn van de voorwaarden die de verzekeraar hanteert. Sowieso krijg je bij een oude auto alleen nog de dagwaarde vergoed in het geval deze total loss wordt verklaard. Voor het bepalen van de dagwaarde bestaan koerslijsten. Doorgaans gebruikt met de koerslijst van de ANWB.

De cataloguswaarde van je auto en bijtelling

Rijd jij in een auto van de zaak? En gebruik je de auto als zakelijke rijder tevens privé? Ook dan is het goed om op de hoogte te zijn van de cataloguswaarde van de auto. De bijtelling, die door de Belastingdienst wordt bepaald, is hier namelijk op gebaseerd. Des te hoger de cataloguswaarde van de auto is, des te meer bijtelling je betaalt. Geeft jouw werkgever je de keuze tussen diverse bedrijfswagens? Ga dan de cataloguswaarde van de auto na om in om inzicht te krijgen in de maandelijks te betalen bijtelling.

Hoe weet ik wat de cataloguswaarde van mijn auto is?

Wil je middels de handige vergelijkingstool van Autoverzekeraar.nl nagaan welke autoverzekering het beste is voor jouw situatie, dan heb je de cataloguswaarde van de auto nodig. De catalogusprijs van een auto vind je in verreweg de meeste gevallen ook op de website van het RDW. Dit geldt in ieder geval voor de meeste auto’s die na 1 juli 2007 via officiële importeurs Nederland zijn binnengekomen en voor alle auto’s die na 1 januari 2010 op kenteken zijn gezet.

Hoe zit het met oude auto’s?

De gemiddelde leeftijd van auto’s die in Nederland rondrijden ligt rond de elf jaar. Auto’s worden tegenwoordig in veel gevallen makkelijk nog een stuk ouder, tot wel twintig jaar. Tweedehands auto’s worden bovendien steeds vaker gekocht dan nieuwe. Is je voertuig vijftien jaar of ouder, dan speelt de cataloguswaarde van de auto geen rol meer. Vanaf dat moment wordt enkel nog de dagwaarde, dus zijn huidige economische waarde, gehanteerd. Wordt je voertuig midden in het jaar vijftien jaar, dan geldt vanaf die precieze datum de dagwaarde en daarvoor nog de catalogusprijs.

Een autoverzekering via Autoverzekeraar.nl afsluiten

In Nederland is het verplicht om een autoverzekering te hebben. Je dient minstens over een WA autoverzekering te beschikken, waarmee je gedekt bent voor door jou veroorzaakte schade bij anderen. Op onze website Autoverzekeraar.nl kun je gebruikmaken van een handige tool die je direct inzicht geeft in de premies en voorwaarden die door verschillende verzekeraars worden gehanteerd. Op basis van het kenteken dat je invoert kan de verzekeraar bepalen wat de auto waard is. Daarnaast heeft uiteraard het soort verzekering invloed op je premiehoogte.

HULP NODIG ? BEL ONS : 020 - 521 81 27