Royementsverklaring

In de royementsverklaring staan de schadevrije jaren die je hebt opgebouwd.

Royementsverklaring

De royementsverklaring aanvragen of benieuwd wat dat is? Het is een officieel document waarmee verzekeraars elkaar kunnen aangeven hoeveel schadevrije jaren je hebt opgebouwd. Belangrijk, omdat je daarmee korting krijgt op de premie die je betaalt.

Verzekeraars dekken risico’s. Hoe kleiner die risico’s, des te lager de premie die je betaalt om de auto te verzekeren. Het risico is afhankelijk van de auto die je rijdt, de plek in Nederland waar je woont en wie je bent. Aan de hand van jouw leeftijd en eventuele aanvullende gegevens. En op basis van jouw geschiedenis in de auto. Heb je een paar keer schade gereden of heb je in 15 jaar tijd juist nog nooit een claim ingediend? Verzekeraars gebruiken die informatie om te voorspellen wat het risico is dat je wel een keer schade rijdt.

Met ieder jaar dat je geen claim indient bouw je een schadevrij jaar op. Dat geeft recht op een hogere korting op de nominale premie voor de autoverzekering. Vanaf zo’n 8 tot 10 schadevrije jaren krijg je de maximale korting, die kan oplopen tot 75 tot 80%. En stap je over naar een nieuwe verzekeraar? Dan kun je daar traditioneel de royementsverklaring voor gebruiken om aan te geven dat je schadevrije jaren hebt opgebouwd.

Tip: rijd je een kleine schade? Je kunt besluiten om die zelf te betalen, zodat het aantal schadevrije jaren niet onderuit gaat. Dat is soms goedkoper dan wanneer je de schade zou claimen. Een verlies aan schadevrije jaren zou namelijk leiden tot een hogere premie, omdat je een deel van de korting verliest.

Voordelen Autoverzekeraar.nl

Gratis Verhaal

Gratis Polischeck

Tot 80% No Claim

Direct dekking

Royementsverklaring

Wat is een royementsverklaring?

Wat is een royementsverklaring? Het is een officieel document waarin de autoverzekeraar onder andere aangeeft hoeveel schadevrije jaren je hebt. Traditioneel geeft de oude verzekeraar je een royementsverklaring mee als je besluit over te stappen naar een nieuwe autoverzekering.

Als je een nieuwe verzekering voor jouw auto afsluit gebruik je de royementsverklaring om aan te geven dat je schadevrije jaren hebt opgebouwd. Dat is belangrijk, om ook met de nieuwe polis weer een aantrekkelijke korting te krijgen op de nominale premie. Het voorkomt dat je plotseling een veel hogere premie gaat betalen, omdat de schadevrije jaren niet meer tellen.

Nieuw systeem: Roy-data

Tegenwoordig maken verzekeraars steeds minder gebruik van de royementsverklaring. Het komt nog wel voor, maar er is al een aantal jaar een nieuw systeem. Het gaat om de centrale Roy-data database. Daar werken alle verzekeraars mee, die op die manier makkelijker onderling informatie kunnen uitwisselen.

Het systeem biedt voordelen voor zowel verzekeraars als verzekerden:

  • Makkelijke informatie uitwisselen
  • Op aanvraag inzicht in eigen gegevens
  • Geen papieren document meer

Het is niet meer nodig om een royementsverklaring op papier aan te vragen, op het moment dat je van verzekeraar wilt wisselen. Dat voorkomt bovendien dat de verklaring kwijt kan raken bij de post. Als je wilt weten hoeveel schadevrije jaren je hebt hoef je daarvoor niet langer een officieel document aan te vragen. In plaats daarvan kun je contact opnemen met de verzekeraar, die het digitaal voor je bijhoudt.

Tip: ben je al langere tijd verzekerd, nog van voor de tijd dat de verzekeraars besloten te gaan werken met het Roy-data systeem? Het kan zijn dat de verzekeraar nog een royementsverklaring voor je heeft. Toch is het niet meer nodig om die bij de nieuwe verzekeraar in te leveren. In plaats daarvan geven de verzekeraars digitaal aan elkaar door hoeveel schadevrije jaren je hebt.

Geen gegevens bekend: hoe kan dat?

Blijkt dat er geen gegevens bekend zijn in het Roy-data systeem? Dat kan met een paar verschillende dingen te maken hebben. Het is waarschijnlijk niet zo dat je alsnog een royementsverklaring moet aanvragen. In plaats daarvan kan het zijn dat je de nieuwe verzekering hebt aangevraagd terwijl de oude nog loopt.

Of dat je al heel lang verzekerd bent geweest. De gegevens bij Roy-data zijn dan nog niet up-to-date. Verzekeraars hebben daarvoor maximaal 6 maanden de tijd. Vraag het even na bij je oude verzekeraar, zodat je het alsnog in orde kunt laten maken.

Royementsverklaring bij leaseauto

Heb je een leaseauto of een auto van de zaak en ben je benieuwd hoe het dan werkt met de royementsverklaring? Als je een leaseauto rijdt zal je de verklaring moeten aanvragen bij de leasemaatschappij. Het gaat om een leaseverklaring, waarop ook het aantal schadevrije jaren staat. Verzekeringsmaatschappijen zullen die overnemen, ook als je besluit om geen leaseauto meer te rijden.

Reed je in een auto van de zaak? Houd er dan rekening mee dat je maximaal 3 schadevrije jaren kunt meenemen naar een nieuwe autoverzekering. Ook als je eigenlijk meer schadevrije jaren hebt opgebouwd. Je moet de jaren aantonen met een werkgeversverklaring. Verzekeraars kunnen bij werkgevers niet controleren welke daadwerkelijke schades er hebben plaatsgevonden. Daarom kunnen ze het aantal schadevrije jaren niet zomaar voor je overnemen.

Wil je met de royementsverklaring een goedkope nieuwe autoverzekering afsluiten? Of gebruik maken van de centrale database van Roy-data? Je kunt online de verschillende verzekeringen vergelijken. Voorkom op die manier eenvoudig dat je te veel premie betaalt. Uiteraard zullen de verzekeraars onderling hun gegevens uitwisselen. Op die manier kun je weer gebruik maken van de schadevrije jaren die je hebt opgebouwd. Je ontvangt een aantrekkelijke korting op de premie, aan de hand van het aantal jaren dat je al schadevrij rijdt.

Meer weten over de royementsverklaring of heb je vragen over de dekkingen en voorwaarden? Bel ons of gebruik het contactformulier op onze contactpagina. We horen graag van je.

HULP NODIG ? BEL ONS : 0223 - 62 74 23