schadeformulier invullen

Hoe vul ik het schadeformulier voor mijn auto in?

Schadeformulier invullen

Schadeformulier invullen, maar weet je niet goed hoe dat werkt? We leggen het je stap voor stap uit. Voor het Europees Schadeformulier, dat je als het goed is in de auto hebt liggen.

Tip: alle verzekeraars gebruiken hetzelfde formulier, dus het maakt niet uit wie van de partijen het erbij pakt. Daarom hoeven jullie samen maar één formulier in te vullen, waar jullie beiden een kopie van krijgen.

Onderdelen van het formulier

Benieuwd naar de belangrijke onderdelen van het formulier? We leggen je uit wat er belangrijk is:

  • Belangrijkste vragen: 1 tot en met 5
  • Jouw gegevens en die van de auto
  • Over de schade
  • Toedracht en situatieschets
  • Opmerkingen en handtekening

Voordelen Autoverzekeraar.nl

Gratis Verhaal

Gratis Polischeck

Tot 80% No Claim

Direct dekking

schadeformulier invullen auto

1. Belangrijkste vragen: 1 tot en met 5

De verzekeraar wil graag van je weten waar en wanneer het ongeval is ontstaan. Belangrijke vragen, die de verzekeraar helpen om vast te stellen wat er is gebeurt. Met name vraag 5 is belangrijk, ook al wordt daar vaak makkelijk mee omgegaan.

Het is de vraag naar getuigen, met hun naam, adres en telefoonnummer. Zelfs als de schadetoedracht (jullie) duidelijk is vormt het een belangrijke vraag. Zijn er getuigen? Noteer hun gegevens, als aanvulling op de belangrijke vragen 1 tot en met 4. Waarmee je aangeeft op welke datum de aanrijding plaatsvond, waar dat was en wie er eventueel (licht) gewoon zijn geraakt. Met vraag 4 kun je aangeven welke materiële schade er is ontstaan.

2. Jouw gegevens en die van de auto

Het schadeformulier invullen? Je gaat verder met jouw gegevens en die van de auto. Vragen die je meteen moet invullen, omdat je samen met de andere partij maar één formulier invult. En jullie daar beide een kopie van mee moeten kunnen nemen, met daarop de belangrijke gegevens.

Tip: de gegevens voor de vragen 6 tot en met 9 vind je op de Groene Kaart. Gebruik de kaart die je in de auto hebt liggen of een digitale variant, bijvoorbeeld op te roepen via jouw e-mail inbox.

Het maakt niet uit welk voertuig je bij A en welk voertuig je bij B invult. Dankzij het doordrukken op een achterliggend formulier kunnen jullie beiden straks alle ingevulde informatie meenemen. Over de naam van de ander en het voertuig waar jullie mee rijden.

3. Over de schade

Vraag 10 en 11 van het Europees schadeformulier gaan over de schade die er is ontstaan. Het is belangrijk om bij vraag 10 gebruik te maken van een pijltje of van meerdere pijltjes, om aan te geven wat er aan de hand is.

Je kunt vraag 11 tijdens het invullen gebruiken om een toelichting te geven op de pijltjes die je plaatst. Om de verzekeraar aan te geven welke schade er is ontstaan. En om duidelijk te maken welke schade er eventueel al zat, om die niet mee te laten nemen in de afwikkeling.

4. Toedracht en situatieschets

Vraag 12 wordt tijdens het invullen van het schadeformulier vaak vergeten, terwijl het een belangrijk element is. Het gaat om de toedracht van de schade. Je kunt uitleggen wat de situatie was, en hoe de schade is ontstaan. Gebruik een kruisje om aan te geven waar jij en de andere partij reden, op het moment dat de schade ontstond.

Maak daarbij zo goed mogelijk duidelijk wat er precies gebeurde. Het maakt bijvoorbeeld veel verschil of je stilstond of dat je langzaam achteruit reed. Gebruik kruisjes aan de linkerkant voor voertuig A en kruisjes aan de rechterkant voor voertuig B. Houd daarbij de verdeling aan, volgens de gegevens die je bij de vragen 6 tot en met 9 hebt ingevuld. Dan wordt het voor de verzekeraar goed duidelijk wat er is gebeurd, belangrijk om de schuldvraag te beantwoorden.

Je kunt vraag 13 gebruiken om een situatieschets te maken. Soms kan een schets meer zeggen dan 1.000 woorden, ook als je niet de beste tekenaar bent. Stel je voor dat iemand die er niet bij aanwezig was toch een beeld moet krijgen van wat er gebeurde. Teken daarom ook de wegen en de plek waar de auto’s stonden, toen het ongeval plaatsvond. De situatie maakt duidelijk wat er is gebeurd, in combinatie met de antwoorden op vraag 12.

5. Opmerkingen en handtekening

Wil je de situatie nog wat verder toelichten of heb je andere opmerkingen bij de antwoorden op de verschillende vragen? Je kunt vraag 14 met de opmerkingen ook gebruiken om te reageren op antwoorden die de andere partij invult. Om jouw mening daarover te geven, ook als je het er niet helemaal mee eens bent.

Uiteindelijk zet je bij vraag 15 een handtekening, waarmee je aangeeft dat je akkoord bent met alles wat er is ingevuld. Doe dat alleen als je de opmerkingen hebt kunnen plaatsen, bijvoorbeeld als je vindt dat de situatie anders was of dat de schade anders is dan wat de ander heeft ingevuld.

Achterkant van het schadeformulier invullen

Ga je samen het schadeformulier invullen? Het is voldoende om alleen de voorkant te doen. Het zal al even tijd kosten, dus het is begrijpelijk dat je daarna graag naar huis wilt. Of wilt bellen met een garage, die je kan helpen om de auto weg te slepen en vervangend vervoer aan te bieden.

De achterkant van het schadeformulier is ook belangrijk, maar niet op het moment dat de schade net heeft plaatsgevonden. Het gaat om een aantal randzaken, die je ook thuis kunt invullen. Het is geen probleem om na de voorkant te besluiten om allebei jullie eigen weg te gaan. En thuis de rest in te vullen, ook omdat jullie de gegevens van elkaar hebben.

Je kunt op die manier het schadeformulier invullen, waarmee voor de verzekeraar goed duidelijk wordt wat er is gebeurd. En de afhandeling op de juiste manier plaats kan vinden, zodat je bijvoorbeeld de schade vergoed krijgt.

Meer weten over het invullen van een schadeformulier of heb je vragen over de dekkingen en voorwaarden? Bel ons of gebruik het contactformulier op onze contactpagina. We horen graag van je.

HULP NODIG ? BEL ONS : 020 - 521 81 27