Vrijwaringsbewijs

Waarom is het vrijwaringsbewijs belangrijk?

Vrijwaringsbewijs: wat is het en waarom is het belangrijk?

Vrijwaringsbewijs: van gehoord, maar weet je niet precies wat het is of waarvoor je die nodig hebt? We leggen het je uit. Het is een belangrijk bewijs voor de autoverzekering, omdat je daarmee kunt aangeven dat de auto niet meer op jouw naam staat. En dat je die dus niet meer hoeft te verzekeren, zodat je daar geen premie meer voor hoeft te betalen. Het aanvragen van een vrijwaringsbewijs kan op een paar verschillende manieren. Ook als het gaat om verkoop aan het buitenland of aan een autodealer of een sloopbedrijf. Wij leggen het je uit, net als hoe lang je het bewijs moet bewaren en wat er gebeurt als je die per ongeluk toch kwijt bent geraakt.


Voordelen Autoverzekeraar.nl

Gratis Verhaal

Gratis Polischeck

Tot 80% No Claim

Direct dekking

vrijwaringsbewijs

Wat is het vrijwaringsbewijs?

Wat is een vrijwaringsbewijs? Het is een bewijs om de auto vrij te waren. Om te bewijzen dat die niet langer op jouw naam staat, omdat je de kentekenhouder niet meer bent. Je bent niet meer verantwoordelijk voor wat er met de auto gebeurt en je hoeft er geen autoverzekering meer voor aan te houden. Het ‘vrijwaren’ betekent dat je wordt gevrijwaard van de verantwoordelijkheden en verplichtingen voor de auto. Je ontvangt het vrijwaringsbewijs op het moment dat je het kenteken overschrijft op de koper van de auto. En laat je de auto slopen of zet je die op naam van je kind of je partner? Ook in die gevallen ontvang je het bewijs. Let op: hoor je een vrijwaringsbewijs te krijgen, maar ontvang je die niet (meteen)? Het is belangrijk om daar toch om te vragen. Zonder dit bewijs kun je niet aantonen dat de auto niet meer op jouw naam staat.

Belangrijk voor de verzekering

Je hebt het vrijwaringsbewijs onder andere nodig voor de autoverzekering. Bijvoorbeeld als je de auto verkoopt, inruilt of laat slopen. Alleen met een kopie van dit bewijs heb je de mogelijkheid om jouw autoverzekering op te zeggen, zonder dat er een opzegtermijn geldt. Let op: sommige verzekeraars berekenen beëindigingskosten, als je de verzekering tussentijds opzegt. Dat geldt ook voor situaties waarin je gebruik maakt van het vrijwaringsbewijs. Stuur de kopie van het vrijwaringsbewijs binnen twee weken op, om de verzekeraar daar tijdig van op de hoogte te brengen. Stuur je het document later op? Dan kunnen verzekeraars weigeren om de verzekering op te zeggen per de verkoopdatum. Dat betekent dat je onnodig lang voor de autoverzekering betaalt. Heb je een andere auto gekocht? Je kunt de verzekeraar vragen om het kenteken te wijzigen. Mogelijk betaal je een andere premie, maar de autoverzekering loopt op die manier gewoon door. Tip: iedere auto is anders, en iedere verzekeraar gaat daar anders mee om. Als je een nieuwe auto koopt (of de oude inruilt) is het verstandig om online autoverzekeringen te vergelijken. Op die manier vind je de beste verzekeraar om jouw (nieuwe) auto te verzekeren.

Vrijwaringsbewijs aanvragen (+buitenland, autodealer/sloopbedrijf)

Wil je een vrijwaringsbewijs aanvragen? Bij een particuliere verkoop moet de koper van de auto dit in orde maken. De koper ontvangt het bewijs bij het overschrijven van de auto. Het is wat dat betreft niet nodig om een vrijwaringsbewijs aan te vragen. De koper ontvangt het document en zal die aan de verkoper overdragen, om daarmee aan te tonen dat de auto op de eigen naam is overgeschreven. De koper kan het kenteken overschrijven op drie verschillende plekken:

  • Postkantoor
  • Kentekenloket
  • RDW-balie

Tip: je mag als verkoper meegaan om de overschrijving te regelen, maar dat is niet verplicht. Handig is het vaak wel, omdat de koper een aantal documenten van je nodig heeft. Het gaat bijvoorbeeld om het tenaamstellingsbewijs en overschrijvingsbewijs, net als de kentekencard of de overschrijvingscode. Woont de koper van de auto niet in Nederland? Je moet dan naar een RDW balie of een keuringsstation om de overschrijving te regelen. Het is daar belangrijk om de auto voor uitvoer aan te melden. Op die manier beëindigt de RDW de registratie, waarna je van een medewerker het vrijwaringsbewijs zal ontvangen. Kies je ervoor om de auto in te ruilen, te laten slopen of te verkopen aan een autodealer? Je ontvangt van dat bedrijf het vrijwaringsbewijs. Ze zijn gemachtigd door de RDW om een kentekenbewijs over te schrijven, waardoor je dit niet apart hoeft te regelen.

Hoe lang moet ik het vrijwaringsbewijs bewaren?

Het is belangrijk om het vrijwaringsbewijs goed te bewaren. Daarmee kun je aantonen dat de auto niet meer op jouw naam staat, waardoor je daarvoor niet langer verantwoordelijk bent. Belangrijk, bijvoorbeeld om te voorkomen dat je daar nog langer verzekeringspremie voor moet betalen. Er geldt aan de andere kant geen minimale bewaartermijn voor het document. Toch is het verstandig om het vrijwaringsbewijs eigenlijk nooit weg te gooien. Dat voorkomt problemen, bijvoorbeeld als iemand op een later moment vals gebruik maakt van het kenteken. Of als er fouten in de administratie ontstaan. Jij kunt dan aantonen dat je niet meer verantwoordelijk bent voor het kenteken. Bewaar het bij de belangrijke administratie of de nieuwe autopapieren, om te voorkomen dat daar later nog problemen mee kunnen ontstaan.

Bewijs kwijt: wat nu!?

Ben je het vrijwaringsbewijs kwijt? Dat is vervelend, vooral op het moment dat je het nodig hebt. Bijvoorbeeld als je de verzekeraar wilt aangeven dat je niet meer verantwoordelijk bent voor de auto. Je hebt het bewijs nodig om de verzekering stop te zetten, zonder dat je daarvoor een eventuele boete ontvangt of er een opzegtermijn geldt. Ben je het vrijwaringsbewijs kwijt? Je kunt die helaas maar één keer ontvangen. Gelukkig kun je bij de RDW de eigen gegevens inzien, in het kentekenregister. Dat geldt voor auto’s die op jouw naam staan en hebben gestaan. Je kunt de gegevens zowel online opvragen als schriftelijk ontvangen. Houd er rekening mee dat een schriftelijke inzage meer tijd kost. Via de RDW kun je inzicht krijgen in de kentekens die de afgelopen negen jaar op jouw naam hebben gestaan. Je betaalt daarvoor eenmalig een klein bedrag. Met het overzicht kun je aantonen dat de auto niet meer op jouw naam staat, net als met het vrijwaringsbewijs. We leggen je op deze manier graag uit wat erbij komt kijken als je een auto wilt verkopen. En hoe het vrijwaringsbewijs werkt, net als de andere belangrijke begrippen rondom de autoverzekering. Meer weten over het vrijwaringsbewijs of heb je vragen over de dekkingen en voorwaarden? Bel ons of gebruik het contactformulier op onze contactpagina. We horen graag van je.

HULP NODIG ? BEL ONS : 020 - 521 81 27