Waarborgfonds motorverkeer

Waarborgfonds bij schade of onverzekerde auto

Waarborgfonds

Wat is het Waarborgfonds en wanneer kun je daar gebruik van maken? Het fonds is er voor de situaties waarin je schade hebt aan jouw auto, zonder dat je die kunt claimen bij de tegenpartij. Dat kan verschillende redenen hebben:

 • De ander is niet verzekerd
  Blijkt de tegenpartij niet verzekerd te zijn? Je kunt de kosten dan niet zomaar op de ander verhalen. Je kunt gebruik maken van het Waarborgfonds als de ander de kosten voor jouw schade niet kan vergoeden.
 • Je hebt schade door een gestolen auto
  Rijdt iemand met een gestolen auto tegen jouw voertuig aan? Het valt dan niet mee om de schade door de tegenpartij te laten vergoeden. Ook in dat geval kun je gebruik maken van dit fonds.
 • De tegenpartij is onbekend
  Is de dader onbekend, bijvoorbeeld omdat je op het parkeerterrein schade oploopt? Als je niet weet wie de dader is kun je onder voorwaarden gebruik maken van het Waarborgfonds.

Voordelen Autoverzekeraar.nl

Gratis Verhaal

Gratis Polischeck

Tot 80% No Claim

Direct dekking

Waarborgfonds Motorverkeer

Wat is het Waarborgfonds?

Het Waarborgfonds is er voor vervelende situaties waarin je de schade niet zomaar vergoed kunt krijgen door de tegenpartij. Het is daarbij belangrijk om aan een aantal voorwaarden te voldoen. Het is bijvoorbeeld belangrijk dat de schade is veroorzaakt door een ander motorvoertuig.

Loopt er iemand langs de auto en ontstaat er een kras of fietst er iemand tegen jouw voertuig aan? In die gevallen kun je helaas geen gebruik maken van het fonds. Je kunt daar wel een beroep op doen als de schade is veroorzaakt door een ander motorvoertuig, bijvoorbeeld door tegen jouw auto aan te rijden.

Let op: wil je schade claimen bij het fonds, maar is er geen dader beschikbaar? Houd er rekening mee dat je een paar getuigen nodig hebt. Zij moeten kunnen aangeven dat een ander motorvoertuig schade heeft veroorzaakt, die je niet op een andere manier kunt laten vergoeden.

Het fonds is er niet voor situaties van vandalisme en vernieling, net als wanneer er iemand met een winkelwagen tegen jouw auto aanrijdt. Als je beschikt over een All risk autoverzekering kun je de kosten door de verzekeraar laten dekken. In andere gevallen zal je daar helaas zelf voor moeten betalen.

Dekking in 3 gevallen

Het Waarborgfonds is er voor uiteenlopende situaties, waarvan we de 3 belangrijkste voor je op een rij zetten:

 • Schade door onbekend motorvoertuig
  Kom je terug bij jouw auto en heeft er iemand tegenaan gereden? Het is belangrijk dat je uitvoerig probeert om de gegevens van het andere voertuig te achterhalen. Zijn er getuigen beschikbaar die het kenteken hebben gelezen? Je dient een getuigenoproep of buurtonderzoek te doen. Bovendien moet je aangifte doen bij de politie. Maak foto’s van de schade, eventueel afgereden onderdelen en bijvoorbeeld glasscherven.
  Let op: je dient binnen 14 dagen te proberen gegevens van het andere voertuig te achterhalen. Doe je dat niet? Dan zal het Waarborgfonds de schade niet vergoeden.
 • Onverzekerd of gestolen motorvoertuig
  Als jij schade hebt door een ander motorvoertuig dien je de ander daarvoor aansprakelijk te stellen. Je richt je daarvoor tot de eigenaar van het andere voertuig. Wordt de schade niet vergoed, bijvoorbeeld omdat de ander niet verzekerd is? Of omdat het gaat om een gestolen voertuig, waardoor het de eigenaar zelf niet is geweest? Je ontvangt bericht dat je geen vergoeding ontvangt. Stuur een kopie van de aansprakelijkheidsstelling naar het Waarborgfonds, om de schade daar te laten vergoeden. Je kunt dat doen met een brief of online, waarna het fonds jouw situatie in behandeling zal nemen.
 • Schade door iemand met gemoedsbezwaar
  Sommige Nederlanders zijn uit principe tegen iedere vorm van verzekeren. Zij hebben ‘gemoedsbezwaar’ en hebben daarom geen WA-verzekering voor hun auto. Ze krijgen een vrijstelling van de verzekeringsplicht. Aan de andere kant betalen zij verplicht een bijdrage aan het Fonds Middelen Gemoedsbezwaren. De schade die zij veroorzaken met hun motorvoertuig moeten ze zelf vergoeden.
  Jij dient de andere bestuurder aansprakelijk te stellen voor de schade die er is ontstaan. Wordt de schade niet vergoed, bijvoorbeeld omdat de ander om reden van gemoedsbezwaar geen verzekering heeft? Dan kun je een verzoek indienen bij het Waarborgfonds. Voeg opnieuw een kopie van de aansprakelijkheidsstelling bij. Het fonds kan het schadebedrag aan je voorschieten. Uiteindelijk moet de gemoedsbezwaarde de schade zelf betalen.

Tip: twijfel je of het Waarborgfonds de schade zal vergoeden? Neem contact op met het fonds en leg de situatie uit. Soms zijn er aanvullende gegevens nodig of is het belangrijk om uit te leggen welke stappen je al hebt gezet.

Waarborgfonds: claimen bij schade

Wil je schade claimen bij het Waarborgfonds? Je dient voldoende bewijs aan te leveren. Het gaat bijvoorbeeld om:

 • Vastgestelde schade
  Er moet sprake zijn van duidelijk zichtbare schade. Gaat het om (grote) krassen, een deuk of een onderdeel dat van de auto is gekomen? Er is dan sprake van schade, waardoor je de mogelijkheid hebt om die te claimen.
 • Schade door een motorvoertuig
  De schade aan jouw auto moet veroorzaakt zijn door een ander motorvoertuig. Of door een daaraan gekoppelde aanhangwagen, een afgevallen lading of een verloren onderdeel van een ander motorvoertuig.
 • Schade in Nederland
  De schade moet in Nederland zijn ontstaan. Je kunt het Waarborgfonds helaas niet inschakelen voor schade die je in het buitenland hebt opgelopen.

Lukt het niet om de schade te claimen bij het Waarborgfonds? Als je een Allrisk autoverzekering hebt kun je de schade soms gewoon door jouw eigen verzekering laten dekken. Of je kunt de auto bij een aangesloten herstelbedrijf laten herstellen. Vraag vooraf goed na of dit invloed heeft op jouw aantal schadevrije jaren en of er sprake is van een eigen risico. Je komt dan niet voor vervelende verrassingen te staan.

Meer weten over het waarborgfonds of Vereende Verzekeringen heb je vragen over de dekkingen en voorwaarden? Bel ons of gebruik het contactformulier op onze contactpagina. We horen graag van je.

HULP NODIG ? BEL ONS : 0223 - 62 74 23