opzegtermijn autoverzekering

opzegtermijn autoverzekering

Na de contractvervaldatum van je huidige autoverzekering kun je vaak dagelijks opzeggen, met een maand opzegtermijn.

GRATIS VERHAALBIJSTAND
GRATIS POLISCHECK
DIRECT VERZEKERD


Opzegtermijn autoverzekering: wat is dat?

Hoe lang is de opzegtermijn van de autoverzekering? Een belangrijke vraag als je wilt overstappen. Dat kan als de opzegtermijn is verlopen, zodat je een andere verzekeraar kunt kiezen zonder dat je een boete betaalt of je de rest van de premie alsnog moet voldoen.

Wij leggen je uit wat de standaard opzegtermijn is, welke uitzonderingen er gelden en waar je op moet letten als je gaat opzeggen. Daarmee voorkom je onduidelijkheden en tegenvallers.

Let op: sommige verzekeraars berekenen beëindigingskosten of royementskosten. Dat is toegestaan, ook als ze dat niet vermelden in de voorwaarden. Deze kosten betaal je als je opzegt binnen de opzegtermijn of de eerste contractperiode (vaak 12 maanden).

Standaard 12 maanden dekking

Kies je bijvoorbeeld zelf autoverzekering en ben je benieuwd naar de opzegtermijn? Je sluit de dekking standaard af voor 12 maanden. Dat betekent dat je binnen die periode niet zomaar kunt opzeggen, zonder de rest van de premie te betalen of kosten te maken.

Steeds meer (online) verzekeraars gaan daar anders mee om. Ze maken het bijvoorbeeld mogelijk om al na een maand weer op te zeggen of zelfs dagelijks op te zeggen. Dit betekent dat je niet eerst 12 maanden verzekerd hoeft te zijn, voordat je op zoek kunt naar een alternatief.

Ontvang je van de verzekeraar na de eerste 12 maanden een nieuwe polis? Het lijkt soms of je daar opnieuw aan vast zit. Toch is dat niet het geval, omdat verzekeraars jouw polis sinds 2010 niet meer stilzwijgend mogen verlengen. Je hebt op dit moment de mogelijkheid om op te zeggen en over te stappen.

Let op: is de contractperiode voorbij of kun je maandelijks of dagelijks opzeggen? Houd rekening met een eventuele opzegtermijn, die vaak een maand is. Na die maand kun je de nieuwe verzekering voor jouw auto in laten gaan.

Mag ik eerder opzeggen?

Is de opzegtermijn van de autoverzekering nog niet voorbij, maar wil je wel alvast opzeggen? Dat kan in een aantal gevallen:

 • Wijziging van de voorwaarden
  Wijzigt een verzekeraar de voorwaarden van de verzekering, waarbij dit geldt voor iedereen en in jouw nadeel is? Er is sprake van een ‘en-blocwijziging’. Een verzekeraar kan dit bijvoorbeeld doen als er ineens veel meer schadeclaims worden ingediend. Je hebt de mogelijkheid om binnen 30 dagen na dit bericht van de verzekeraar op te zeggen, ook als de contractperiode en opzegtermijn nog niet voorbij zijn.
 • Te veel claims ingediend
  Heb je volgens de verzekeraar te veel claims ingediend? Een verzekeraar mag jouw autoverzekering tussentijds opzeggen, met een opzegtermijn van 2 maanden. De verzekeraar moet in de voorwaarden beschrijven dat het deze mogelijkheid heeft. De claim die je al hebt ingediend moet wel eerst worden afgehandeld.
 • Premieverhoging na schadeclaim
  Verhoogt de verzekeraar de premie alleen voor jou, bijvoorbeeld nadat je een schadeclaim hebt ingediend? Het is dan helaas niet mogelijk om tussentijds op te zeggen. Je dient rekening te houden met de contractperiode of een eventuele opzegtermijn, als je een andere autoverzekering wilt kiezen.

Verkoop je de auto die je rijdt? Er is dan geen sprake van een opzegtermijn voor de autoverzekering. Je kunt daar meteen vanaf, vanaf het moment dat de auto niet meer op jouw naam staat. Dit toon je aan met het vrijwaringsbewijs.

Wordt de verzekeraar overgenomen door een andere partij? Je kunt bezwaar maken tegen de ‘overdracht’ naar de nieuwe eigenaar van de verzekeraar. Je hebt daar 3 maanden de tijd voor. Vervolgens zal de verzekering na een opzegtermijn van 3 maanden voor je worden opgezegd.

Handige tips om op te zeggen

Is de opzegtermijn van de autoverzekering voorbij en besluit je op te zeggen? We zetten een paar handige tips voor je op een rij om dat goed te doen:

 • Schriftelijke bevestiging
  Wil je de autoverzekering opzeggen? Vraag altijd om een schriftelijke bevestiging. Het mag gaan om een brief of een e-mail, waarmee je zwart op wit hebt dat je de verzekering (op tijd) hebt opgezegd.
 • Eerst een nieuwe polis
  Denk erom: eerst je auto verzekeren voor je een nieuwe polis afsluit, die ingaat op uiterlijk de datum dat je de huidige verzekering wilt opzeggen. Je voldoet daarmee aan de verzekeringsplicht, om de dekkingen naadloos in elkaar over te laten gaan.
 • Vrijwaringsbewijs
  Verkoop je de auto en wil je daarom de autoverzekering opzeggen? Er is geen sprake van een opzegtermijn. Het is belangrijk dat je het vrijwaringsbewijs kunt overleggen, om aan te tonen dat de auto niet meer op jouw naam staat.
 • Gebruik een voorbeeldbrief
  Wil je de autoverzekering opzeggen en ervoor zorgen dat je dat doet op de eerste dag na de opzegtermijn? Gebruik een voorbeeldbrief, waarmee je zeker weet dat de juiste gegevens erin staan.
 • Dien een klacht in
  Ben je niet tevreden met de autoverzekering en wil je daarom opzeggen? Het is belangrijk om een klacht in te dienen. Doe dat eerst bij de autoverzekeraar zelf en probeer het als dat niet goed lukt bij een klachtencommissie.
 • Over de opzegtermijn voor de autoverzekering: goede support

  Zeker weten dat je goed rekening houdt met de opzegtermijn voor de autoverzekering en dat je het netjes doet op de manier die hoort? We helpen je er graag bij, waarmee we er vanuit onze support voor zorgen dat je precies weet wat er moet gebeuren. Dat voorkomt onduidelijkheid en zorgt er aan de andere kant voor dat je op tijd een andere verzekering kunt aanvragen. Vertel ons wat je van plan bent, dan zorgen wij ervoor dat je goed rekening kunt houden met de opzegtermijn.

  Meer weten over de opzegtermijn van jouw autoverzekering of heb je vragen over de dekkingen of afschrijving van je auto? Bel ons of gebruik het contactformulier op onze contactpagina. We horen graag van je.


Voordelen Autoverzekeraar

1.Gratis Verhaalservice
Als er een goede kans op verhaal is, wordt de schade geheel kosteloos in behandeling genomen.
2.Direct verzekerd
Aan het einde van uw aanvraag zie je meteen of wij je voorlopige dekking kunnen verlenen.
3.Gratis Polischeck
Met de Polischeck bekijken wij of je nog wel goed en voordelig verzekerd bent bij je huidige verzekeraar.
4.Tot 80% Noclaim
Hoe meer schadevrije jaren je hebt opgebouwd, hoe meer korting je krijgt op je premie.

 • Autoverzekeraar.nl

  W. Barentszstraat 47-49

  1782WC Den Helder


 • opzegtermijn autoverzekering

  HULP NODIG ? BEL ONS : 0223 - 62 74 23