RDW boete APK

Ik krijg een boete als ik de apk vergeet !

RDW boete APK

APK verlopen? Het is belangrijk om de auto snel te laten keuren, bijvoorbeeld om een RDW boete te voorkomen. Een hoge boete, die de Rijksdienst voor het Wegverkeer kan opleggen als de APK niet meer geldig is.

Zowel de RDW als de politie kan een flinke boete opleggen als je rijdt met een auto waarvan de APK niet meer geldig is. En sterker nog, als je het kenteken niet schorst is het zelfs niet toegestaan om de auto op de openbare weg te hebben staan. Zelfs op een parkeerplaats loop je het risico op een boete, als je er geen meter meer mee rijdt.

APK staat voor de Algemene Periodieke Keuring. Het is een verplichte keuring, die afhankelijk van de auto en de leeftijd elk jaar of eens in de paar jaar moet plaatsvinden. Tijdens de keuring controleert de keurmeester of de auto voldoet aan de eisen voor veiligheid en het milieu.

Tip: de RDW stuurt je een brief, 6 weken voordat de APK verloopt. Het is belangrijk om een afspraak te maken bij een garage in de buurt, die de keuring voor je mag uitvoeren.

APK verlopen: wat gebeurt er?

Is de APK verlopen, bijvoorbeeld omdat je bent vergeten de nieuwe keuring op tijd in te plannen? Het is op basis van artikel 34 en 11 van het Besluit Voertuigen mogelijk om alsnog aan de keuringsplicht te voldoen. De auto mag tot maximaal 2 maanden na het verlopen van de keuring op de openbare weg stilstaan (je mag er dus niet mee rijden). Pas na die 2 maanden zal de RDW een registercontrole uitvoeren, waardoor je het risico loopt op een boete.

Voordelen Autoverzekeraar.nl

Gratis Verhaal

Gratis Polischeck

Tot 80% No Claim

Direct dekking

Royementsverklaring

Zijn de 2 maanden na het vervallen van de vorige APK voorbij? Dan heb je twee mogelijkheden:

  • Kenteken laten schorsen
    Verwacht je geen gebruik te maken van het voertuig? Je kunt het kenteken laten schorsen. Daarmee vervalt de plicht tot een geldige APK. Bovendien hoef je de autoverzekering niet meer door te laten lopen en betaal je geen wegenbelasting voor de auto.
  • Voertuig van de openbare weg halen
    Heb je een mogelijkheid om het voertuig van de openbare weg te halen? Als je de auto laat vernietigen of die bijvoorbeeld op privé-terrein zet is het niet nodig om een nieuwe APK-keuring uit te laten voeren.

Kenteken schorsen: geen boete door de RDW

Wil je de APK-verplichting tijdelijk stopzetten? Het is belangrijk om het kenteken te laten schorsen. Dat kan bij de RDW, waarmee je een aantal dingen stopzet. Je hoeft geen wegenbelasting meer te betalen, je kunt de autoverzekering stopzetten en het is niet meer nodig om de auto APK te laten keuren.

Tip: kies je ervoor om het kenteken te schorsen? Jouw schadevrije jaren blijven nog maximaal 3 jaar geldig. Langer dan wanneer je de verzekering gewoon op zou zeggen, zonder te schorsen. In dat geval zouden de schadevrije jaren al na 1 jaar komen te vervallen en moet je die daarna opnieuw opbouwen.

Als je het kenteken hebt laten schorsen kun je daar geen boete van de RDW meer voor krijgen, ook al is de APK verlopen. Houd er aan de andere kant rekening mee dat je ook niet meer met de auto mag rijden. En wil je daar toch weer gebruik van gaan maken? Dan is het belangrijk om de auto alsnog APK te laten keuren.

Tip: de auto laten keuren als de APK verlopen is? Je mag op de dag van de keuring naar het keuringsstation rijden. Je moet kunnen laten zien dat je daar een afspraak hebt. Bovendien is het belangrijk om een geldige WA-autoverzekering af te sluiten. Houd er bovendien rekening mee dat je alleen rond die tijd mag rijden van jouw woonadres naar het adres waar je de afspraak hebt.

Boete bij verlopen APK

Benieuwd naar de boete van de RDW, als de APK is verlopen? De boete is de afgelopen jaren snel duurder geworden. Het ging bij de introductie in 2016 nog om €130, daarna werd het in 2019 snel €140. Bovendien is dit het bedrag exclusief 9 euro administratiekosten. De RDW mag de boete meerdere keren opleggen, als je in de tussentijd niet alsnog zorgt voor de belangrijke keuring.

Houd er rekening mee dat je bovendien geen geldige autoverzekering kunt afsluiten als de APK is verlopen. Op die manier rijd je ook onverzekerd rond. Ook dat kan leiden tot een boete van de politie, waardoor de kosten zich snel opstapelen. Zorg er in plaats daarvan voor dat je rijdt met een geldige APK en een geldige autoverzekering. Je voldoet dan netjes aan de verplichtingen. Bovendien rijd je met een verzekerde auto, die (milieu)technisch veilig is.

RDW boete voorkomen: APK afspraak maken

Wil je een RDW boete voorkomen voor een APK die is verlopen? Het is belangrijk om op tijd een afspraak te maken. Dat kun je langere tijd vooruit doen, al zal de RDW je op de hoogte brengen als het daar tijd voor wordt. Je ontvangt zo’n 6 weken voor het aflopen een brief. Door op dat moment een afspraak te maken bij een garage in de buurt ben je daarmee waarschijnlijk ruim op tijd. Vanaf dat moment is de auto weer minimaal een jaar gekeurd, of langer als het gaat om een nieuw model.

Zorg ervoor dat je op tijd voor de APK keuring zorgt. En vergelijk online de beschikbare autoverzekeringen, zodat je daar een scherpe premie voor betaalt. Je bespaart dan eenvoudig op de kosten, terwijl je aan de andere kant netjes voldoet aan de belangrijke verplichtingen op dit gebied.

Meer weten over RDW boete als de APK is verlopen of heb je vragen over de dekkingen en voorwaarden? Bel ons of gebruik het contactformulier op onze contactpagina. We horen graag van je.

HULP NODIG ? BEL ONS : 0223 - 62 74 23