Tussentijds opzeggen autoverzekering

Tussentijds opzeggen autoverzekering

Iedere autoverzekeraar hanteert vaak andere voorwaarden als het gaat om het opzeggen van een autoverzekering

GRATIS VERHAALBIJSTAND
GRATIS POLISCHECK
DIRECT VERZEKERD


Het tussentijds opzeggen van je autoverzekering

Vroeger was dit een stuk lastiger, maar vandaag de dag gaan verzekeraars hier een stuk soepeler mee om: het tussentijds opzeggen van een autoverzekering. Gelukkig maar, want aan een verzekeraar vastzitten terwijl je goede redenen hebt om hem te verlaten, is niet meer van deze tijd. Als autobezitter ben jij op zoek naar het beste voor jou en je wagen en dus is een beetje flexibiliteit wel geboden. Het beleid rondom de opzegtermijn en andere zaken kan per verzekeraar uiteraard wel verschillen.

Vóór de afloop van de contractperiode je autoverzekering opzeggen

Een autoverzekering sluit je doorgaans voor de periode van een jaar af. Na dat jaar stuurt je verzekeraar je weer een nieuwe polis, waardoor het lijkt of je aan deze maatschappij gebonden bent. Dat is echter niet waar. Is het eerste verzekeringsjaar afgelopen, dan wordt de polis vervolgens dagelijks opzegbaar. Je hebt een opzegtermijn van een maand. Aan sommige verzekeraars , zoals met de zelf autoverzekering ,zit je zelfs het eerste jaar niet eens vast en kun je al vanaf een maand of vanaf dag één dagelijks opzeggen. Lees voor het afsluiten van je autoverzekering dus goed de voorwaarden hieromtrent door.

Verbond van Verzekeraars

In de meeste gevallen geldt echter: je autoverzekering is dagelijks opzegbaar nadat deze voor de eerste maal is verlengd. Dit gaat echter alleen op wanneer je je verzekering schriftelijk opzegt én jouw verzekeraar bij het Verbond van Verzekeraars is aangesloten. Dit is de brancheorganisatie van schade- en levensverzekeraars. De meeste verzekeringsmaatschappijen zijn hierbij aangesloten. Het Verbond van Verzekeraars heeft onder andere als doel de kwaliteit van verzekeringen te bewaken. Zo kun jij als autobezitter dus volop op je verzekeraar vertrouwen.

Redenen om je autoverzekering tussentijds op te zeggen

Er kunnen diverse redenen bestaan om je autoverzekering voor het verstrekken van de verzekeringsperiode op te zeggen. Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat je een goedkopere verzekering hebt gevonden en je wilt overstappen. Of dat je je auto verkoopt. Dan kun je je autoverzekering direct opzeggen. Je hebt dan wel een vrijwaringsbewijs nodig. Ook kan het zijn dat de auto ophoudt te bestaan. Bijvoorbeeld omdat hij gestolen is, of omdat hij ten gevolge van een ongeluk total loss is verklaard.

Beëindigings- of royementskosten

Wil je tussentijds je autoverzekering opzeggen omdat je elders beter of goedkoper uit bent? Zorg er dan wel voor dat het verschil in premiehoogte tussen je huidige en beoogde toekomstige verzekeraar de moeite waard is. Sommige mensen maken er een sport van om te besparen wat ze kunnen, maar houd bij het opzeggen van een autoverzekering wel altijd rekenen met eventuele beëindigings- of royementskosten. Deze kunnen tot €25,- bedragen en staan doorgaans niet in de voorwaarden vermeld. Ze worden met een eventuele premieteruggave verrekend, of apart in rekening gebracht.

Dit zijn geen redenen om een verzekering (tussentijds) te stoppen

Staat een auto op jouw naam, dan ben je verplicht deze te verzekeren. Ook als je wagen stilstaat, dien je over de minimale, wettelijk verplichte WA-verzekering te beschikken. Heb je deze niet, dan kun je hiervoor een flinke boete krijgen. Wordt door een verkeersovertreding je rijbewijs ingenomen of wordt je rijbewijs om een bepaalde reden niet verlengd? Ook dan geldt dat je je auto nog steeds moet blijven verzekeren, ook al kun je er nu even geen gebruik van maken.

Wat je wél kunt doen als je je auto een tijd niet gebruikt

Ben je er zeker van dat je je auto een tijd niet zult gaan gebruiken, dan kun je er altijd nog voor kiezen om deze te schorsen. Schors je je auto, dan komt de verzekeringsplicht, net als de APK-plicht en de motorrijtuigenbelasting te vervallen. Je betaalt daar wel eenmalige kosten voor, afhankelijk van de leeftijd van je auto. Voor het stopzetten van de verzekering bij je autoverzekeraar ben je zelf verantwoordelijk. Sommigen kiezen ervoor om toch een WA-verzekering te behouden, om eventuele schade door zaken als inbraak of brand te dekken.

Wat houdt het opschorten van een autoverzekering precies in?

Wil je je autoverzekering opzeggen omdat je je auto verkoopt? Dan kun je ook gebruikmaken van de mogelijkheid je verzekering op te schorten. Dit betekent dat je geen premie betaalt, maar dat eventueel door jou opgebouwde schadevrije jaren wel blijven bestaan. Schaf je over een tijdje een andere auto aan, dan kun je weer van dezelfde verzekering als voorheen gebruikmaken en van een fijne premiekorting profiteren dankzij je schadevrije jaren. Let er wel op dat een verzekeraar geen acceptatieplicht heeft.

Het opschorten van je autoverzekering heeft alleen zin als je daadwerkelijk voldoende schadevrije jaren hebt opgebouwd. Met het opschorten van je verzekering zorg je ervoor dat deze nog drie jaar geldig blijven. Zeg je je autoverzekering op, dan is de geldigheidsduur daarvan slechts één jaar. Afhankelijk van jouw plannen en persoonlijke situatie moet je zelf een afweging kunnen maken. Weet je niet zeker hoe lang je zonder auto zult zitten? Dan schort je je verzekering het beste op.

In deze situaties geldt zelfs geen opzegtermijn

Wist je dat je in sommige situaties zelfs helemaal niet met een opzegtermijn te maken hebt? Als je verzekeraar gedurende de looptijd van je verzekering een premiestijging doorvoert, of de verzekeringsvoorwaarden in jouw nadeel aanpast, dan mag je zonder opzegtermijn opzeggen. Ook als dit in het eerste jaar gebeurt. Heb je een schadeclaim ingediend en is je premie ten gevolge daarvan hoger geworden? Dan geldt er uiteraard wel een opzegtermijn. Zorg er wel voor, dat je voor je vertrek bij je huidige verzekeraar een nieuwe verzekeringsmaatschappij hebt gevonden, zodat je geen enkele dag onverzekerd rondrijdt. Zo voorkom je een boete van het RDW.

Vind jouw autoverzekering via Autoverzekeraar.nl

Ben je momenteel op zoek naar een geschikte autoverzekering, maar kun je in je zoektocht wel wat hulp gebruiken? Aarzel dan niet om de kennis van Autoverzekeraar.nl te raadplegen. Onze professionals staan dagelijks voor je klaar om je vragen omtrent dit onderwerp te beantwoorden. Om er snel achter te komen wat de voor jou beste verzekering is, vul je ons online vergelijkingsformulier in. Dankzij deze tool verkrijg je binnen enkele minuten inzicht in de voor jou beste opties, zowel wat dekkingsvoorwaarden als wat premiehoogte betreft.


Voordelen Autoverzekeraar

1.Gratis Verhaalservice
Als er een goede kans op verhaal is, wordt de schade geheel kosteloos in behandeling genomen.
2.Direct verzekerd
Aan het einde van uw aanvraag zie je meteen of wij je voorlopige dekking kunnen verlenen.
3.Gratis Polischeck
Met de Polischeck bekijken wij of je nog wel goed en voordelig verzekerd bent bij je huidige verzekeraar.
4.Tot 80% Noclaim
Hoe meer schadevrije jaren je hebt opgebouwd, hoe meer korting je krijgt op je premie.

  • Autoverzekeraar.nl

    W. Barentszstraat 47-49

    1782WC Den Helder


  • Tussentijds opzeggen autoverzekering

    HULP NODIG ? BEL ONS : 0223 - 62 74 23