Auto gestolen

Wat moet je doen als je auto is gestolen ?

Auto gestolen: wat nu?!

Auto gestolen: wat nu!? Heel vervelend, dan moet er ineens een hoop geregeld worden. En krijg je natuurlijk te maken met de verzekering. Maar, hoe snel ontvang je het geld en krijg je wel een vervangende auto? Belangrijke vragen, net als wat er gebeurt als de autosleutels zijn gestolen. En iemand de auto op die manier zomaar mee kon nemen.

Wij leggen je uit wat er gebeurt als de auto gestolen is. En wat je zelf moet doen, bijvoorbeeld door de auto als vermist te registreren. Met informatie over wat er gebeurt als de auto is teruggevonden, waardoor je daar gelukkig weer gebruik van kunt maken.


Voordelen Autoverzekeraar.nl

Gratis Verhaal

Gratis Polischeck

Tot 80% No Claim

Direct dekking

auto gestolen

Uitkering door de verzekering

Of de verzekering uitkeert als jouw auto is gestolen hangt af van het type dekking dat je hebt:

  • WA-dekking
    Je krijgt helaas geen vergoeding, omdat je niet verzekerd bent voor diefstal. Is de auto gestolen? Dan kun je daarvan aangifte doen bij de politie. Je zal zelf een nieuwe auto moeten kopen als die van jou niet wordt teruggevonden.
  • Beperkt Casco-dekking
    Je bent verzekerd voor diefstal, dus je krijgt een vergoeding van jouw verzekeraar. Het neemt niet weg hoe vervelend de gestolen auto is, maar je kunt terecht bij de verzekeraar om samen een oplossing te zoeken.
  • Allrisk-autoverzekering
    Je bent gedekt voor de diefstal. Bovendien heeft het net als bij de Beperkt Casco-dekking geen gevolgen voor het aantal schadevrije jaren. Houd er rekening mee dat je op basis van een nieuwwaarderegeling de nieuwwaarde vergoed kunt krijgen. Nadat die eventuele regeling afloopt ontvang je nog de dagwaarde.

Hoe snel ontvang je het geld?

Auto gestolen? Je zal het geld voor de vergoeding helaas niet meteen ontvangen. Verzekeraars hanteren een wachttijd van 20 tot 30 dagen, na de diefstal van de auto. Op die manier nemen ze de tijd om de auto eventueel terug te laten vinden.

Let op: wil je de vergoeding voor jouw gestolen auto ontvangen? Dan moet je alle delen van het kentekenbewijs van de auto en natuurlijk de autosleutels inleveren. Je kunt er op die manier geen gebruik meer van maken.

Of je het geld ontvangt hangt bovendien af van de eisen die de verzekeraar stelt. Soms gelden er aanvullende beveiligingseisen, voor de auto die je rijdt. Is de auto bijvoorbeeld voorzien van een goed alarmsysteem? Het is in een aantal gevallen een belangrijke voorwaarde, om de schade bij diefstal te kunnen laten vergoeden.

Let op: voor sommige beveiligingssystemen is een certificaat nodig. Dat moet je elke 12 maanden opnieuw aanvragen, door de auto te laten keuren. Alleen als je over het certificaat beschikt krijg je de schade bij diefstal vergoed. En heb je het certificaat niet? Dan kan er sprake zijn van een hoger eigen risico.

Krijg je een vervangende auto?

Heb je een WA Beperkt Casco- of Allrisk-dekking? In de meeste gevallen krijg je een vervangende auto, zodat je toch op weg kunt. Handig, bijvoorbeeld als je de auto gebruikt om naar je werk te rijden.

Houd er rekening mee dat de meeste verzekeraars de vervangende auto voor een periode van maximaal 30 dagen vergoeden. Dat is gelijk aan de wachttijd, die de verzekeraar gebruikt om na te gaan of de auto nog wordt teruggevonden. En is dat na die periode niet het geval? Dan zal je daarna zelf een nieuwe auto moeten kopen.

Houd er rekening mee dat de dagvergoeding die je bovenop vervangend vervoer kunt ontvangen flink kan verschillen per verzekeraar. Sommige verzekeraars betalen tot 35 euro per dag, terwijl anderen het houden bij 12 euro per dag. Het is de moeite waard om de verschillende verzekeringen goed te vergelijken, om op basis daarvan een goede keuze te maken.

Wat bij diefstal van de autosleutels?

Worden de autosleutels gestolen, maar blijft de auto staan? Ook dat kan heel vervelend zijn. Autosleutels zijn duur, dus je kunt ervoor kiezen om die kosten te claimen. Als je de sleutels zelf bent kwijtgeraakt kan dat alleen met een Allrisk-autoverzekering. Je krijgt alleen met die dekking de kosten vergoed.

Gaat het om diefstal van de sleutels? Dan krijg je de kosten ook vergoed als je gebruik maakt van een Beperkt Casco-dekking. En heb je alleen een WA autoverzekering? Dan zal je helaas zelf een nieuwe autosleutel moeten kopen. Je kunt daarvoor geen gebruik maken van de dekking.

Let op: houd er rekening mee dat een claim invloed kan hebben op jouw schadevrije jaren. Dat is het geval als je de sleutels zelf kwijtraakt en de schade claimt, binnen jouw Allrisk-autoverzekering. Daardoor zal je mogelijk een hogere premie gaan betalen.

Auto gestolen: voorkomen is beter dan genezen

Het is belangrijk om het risico op diefstal zo klein mogelijk te maken. Wil je voorkomen dat jouw auto gestolen wordt? Parkeer op plaatsen die goed verlicht zijn en zorg ervoor dat andere huizen er zicht op hebben. En verbind de (nieuwe) auto bijvoorbeeld met een app, zodat je altijd de locatie op kunt vragen. Of dat je een melding krijgt als de auto wordt gestart, zodat je meteen in actie kunt komen. Verder is het met een duurdere of een gewilde auto een goed idee om gebruik te maken van een stuurslot. Dat maakt het risico op diefstal een stuk kleiner.

Wil je een autoverzekering afsluiten met een goede dekking voor diefstal? We helpen je de mogelijkheden online te vergelijken, zodat je daar een goede keuze uit kunt maken. Op basis van een uitstekende dekking voor een scherpe premie. Het beste van twee werelden, waarmee je niet te veel betaalt voor een degelijke polis.

Meer weten over wat te doen als je auto gestolen is of heb je vragen over de dekkingen en voorwaarden? Bel ons of gebruik het contactformulier op onze contactpagina. We horen graag van je.

HULP NODIG ? BEL ONS : 0223 - 62 74 23