Bonus malus ladder

Een korting op je premie voor opgebouwde schadevrij jaren.

Bonus malus: B/M ladder

De bonus malus ladder: wat is dat? De B/M ladder bepaalt hoeveel korting je krijgt op de nominale premie voor jouw autoverzekering. Een belangrijke korting, die kan oplopen tot 75 of zelfs 80%. Dat kan jaarlijks tientallen tot honderden euro’s schelen, als beloning voor de schadevrije jaren die je hebt opgebouwd.

Let op: je kunt op de bonus malus ladder zowel een positieve als een negatieve score hebben. Dat betekent een korting (bonus) of dat je moet bijbetalen (malus). Jouw verzekeraar kan je in een B/M verklaring aangeven hoe je er op dit moment voor staat.

Wat is de B/M ladder en hoe maken verzekeraars daar gebruik van? En is het daarom verstandig om een kleine schade soms zelf te betalen? Wij leggen het je uit, zodat je zeker weet dat je onder de streep op een voordelige manier uit bent. Met een lage premie per maand, dankzij de korting die je krijgt op basis van het aantal schadevrije jaren.

Wat is de bonus malus ladder?

Wat is de bonus malus ladder? Het is een systeem dat bepaalt hoeveel no-claimkorting je ontvangt. Een korting op de nominale premie, omdat je al een aantal jaren schadevrij rijdt. Of een toeslag die je betaalt, als je op de B/M ladder gedaald bent na een of meerdere schadeclaims.

Tip: autoverzekeraars bepalen zelf hoe hun B/M ladder eruit ziet. Sommigen laten je beginnen op trede 3, 4 of zelfs 5. Gebruikelijk zijn zo’n 20 treden, waar je ieder jaar iets hoger op komt. Na zo’n 8 tot 10 jaar kun je bij veel verzekeraars al rekenen op een hoge of zelfs de maximale korting.

Voordelen Autoverzekeraar.nl

Gratis Verhaal

Gratis Polischeck

Tot 80% No Claim

Direct dekking

Bonus malus ladder

De bonus malus ladder bepaalt hoeveel korting je krijgt op de premie. Na 1 claim zal je een aantal treden zakken. Andersom zal je een trede stijgen op het moment dat je een jaar lang zonder schadeclaims rijdt. De terugval is groter dan de stijging als je een jaar geen claim indient. Houd er rekening mee dat het op die manier jaren kan duren, voordat je terug bent op het oude niveau.

De nominale premie gaat uit van 0% korting. Veel verzekeraars bieden je meteen een aantrekkelijke korting, ook als je nog geen schadevrije jaren hebt opgebouwd. Krijg je in de eerste paar jaren te maken met schades die je claimt bij de verzekeraar? Je kunt dan uitkomen op een toeslag, in plaats van een korting. Je betaalt een hogere premie, omdat je voor de verzekeraar een groter risico bent op schade.

Kleine schade: claimen of niet?

Krijg je te maken met een kleine schade? Je kunt de B/M verklaring aanvragen bij jouw verzekeraar, om na te gaan hoeveel schadevrije jaren je hebt opgebouwd. Aan de hand daarvan kun je berekenen of het verstandig is om de kosten zelf te betalen.

Stel dat je een aantal schadevrije jaren hebt opgebouwd, dan kan het duurder zijn om de schade te claimen dan om die zelf te betalen. Betaal je bijvoorbeeld €50 per maand aan verzekeringspremie en wordt dit €55 nadat je de schade claimt? Als de korting daalt door een claim betaal je jaarlijks meer premie.

Op die manier betaal je onder de streep misschien meer dan wanneer je de schade gewoon zou afrekenen. Heb je de mogelijkheid om de kleine schade zelf te laten herstellen en kun je daarmee voorkomen dat je daalt op de B/M ladder? Dan kan het verstandig zijn om geen claim in te dienen. Bovendien krijg je er aan het eind van het jaar dan weer een schadevrij jaar bij, zodat de korting op de premie verder oploopt.

Overstappen en de B/M ladder

Wil je overstappen naar een andere verzekeraar? Houd er rekening mee dat iedere verzekeraar vrij is om een eigen bonus malus ladder te hanteren. Dat betekent dat je met hetzelfde aantal schadevrije jaren meer of minder korting kunt krijgen.

De maximale korting bij verzekeraars varieert van 75 tot 80%. Dat betekent dat je een flinke korting op de premie kunt krijgen, als je door de jaren heen vrij blijft van schade. Vergelijk online de verschillende premies en kijk goed naar de no-claimkorting die je ontvangt. Of vraag bij je huidige verzekeraar aan waar je op dit moment staat op de B/M ladder. Met dat aantal schadevrije jaren kun je bij sommige andere verzekeraars een hogere korting krijgen op de premie. Onder de streep betaal je minder premie, zodat je daarmee op een voordelige manier uit bent.

Let op: de terugval in schadevrije jaren bij een claim is bij iedere verzekeraar min of meer hetzelfde. Hoeveel no-claimkorting dat je scheelt kan verschillen.

Tip: voorkomen dat je na één claim een aantal schadevrije jaren in moet leveren? Verzekeraars bieden je de mogelijkheid tot een no-claimbeschermer. Je kunt dan één claim doen, zonder dat je de schadevrije jaren verliest. Houd er rekening mee dat de premie voor de autoverzekering er wat hoger van wordt.

Bonus malus ladder bij jouw verzekeraar

Benieuwd bij de bonus malus ladder bij jouw verzekeraar of hoe die werkt bij de autoverzekering die je op het oog hebt? Vraag het de verzekeraar, zodat je niet voor verrassingen komt te staan. Zorg er in plaats daarvan voor dat je goed weet wat de no-claimkorting zal zijn, op basis van het aantal schadevrije jaren dat je hebt.

Interessant om te vergelijken, bijvoorbeeld als je zoekt naar de laagste premie voor de auto. Een hoge no-claimkorting kan daar flink aan bijdragen. Dankzij het aantal schadevrije jaren dat je hebt opgebouwd. Of dankzij de snelle stijging op de B/M ladder bij de verzekeraar waar je een autoverzekering wilt afsluiten.

Meer weten over de bonus malus ladder of heb je vragen over de dekkingen en voorwaarden? Bel ons of gebruik het contactformulier op onze contactpagina. We horen graag van je.

HULP NODIG ? BEL ONS : 020 - 521 81 27