Dagwaarde auto

De dagwaarde van je auto online berekenen.

Dagwaarde auto

De dagwaarde van jouw auto berekenen? Het vertelt je wat jouw auto waard is, ten opzichte van het bedrag waarvoor je die ooit gekocht hebt. Nieuw of tweedehands, zodra je ermee gaat rijden neemt de waarde steeds een beetje verder af. Er komen meer kilometers op de teller te staan, de staat van de technische onderdelen neemt af en het model wordt simpelweg ouder. Anderen hebben er minder voor ogen, waardoor de dagwaarde van de auto lager wordt.

Benieuwd hoe de ANWB jouw dagwaarde berekent en welke aspecten er belangrijk zijn in de verschillende tools? We zetten het voor je op een rij, zodat je de dagwaarde van de auto kunt berekenen. Goed om te weten als je zoekt naar een autoverzekering, bijvoorbeeld om te voorkomen dat je een te uitgebreide dekking afsluit.

Tip: neemt de dagwaarde van jouw auto af? Stap terug van een All Risk dekking naar een Beperkt Casco verzekering of een WA autoverzekering. Op die manier betaal je een scherpe premie voor een dekking die past bij de waarde van jouw auto.

Voordelen Autoverzekeraar.nl

Gratis Verhaal

Gratis Polischeck

Tot 80% No Claim

Direct dekking

Wat is de waarde van mijn auto?

De waarde van jouw auto hangt af van de aanschafprijs, min de kilometers die je ermee rijdt en de leeftijd daarvan. Naarmate de auto ouder wordt neemt de waarde af, net als wanneer je er meer kilometers mee rijdt. Daarnaast is het belangrijk om rekening te houden met eventuele opties en extra’s, net als een extra luxe uitvoering. Aan de hand daarvan is de waarde op het moment van aankoop hoger, iets dat doorwerkt in de dagwaarde.

De dagwaarde van de auto is bijvoorbeeld belangrijk op het moment dat je te maken krijgt met een aanrijding of ongeval. Raakt jouw auto total-loss? Je krijgt de dagwaarde van de auto uitgekeerd. Dat geldt zowel bij technisch total-loss (de auto is niet meer te repareren) als bij economisch total-loss (herstel zou duurder zijn dan het uitkeren van de dagwaarde).

Let op: sommige verzekeraars bieden je de mogelijkheid om een dekking af te sluiten voor de nieuwwaarde, bijvoorbeeld gedurende de eerste 3 jaar van de verzekering. Je krijgt dan de nieuwwaarde in plaats van de dagwaarde uitgekeerd.

Waarde van de auto: belangrijke aspecten

Wil je de waarde van jouw auto berekenen? Dat kan aan de hand van deze belangrijke gegevens en aspecten:

  • Kenteken van de auto
  • Uitvoering en het model
  • Eventuele opties
  • Koerslijst: de dagwaarde

Kenteken van de auto

De dagwaarde van de auto bereken je met behulp van het kenteken. Door het kenteken in te voeren is er meteen veel bekend over de auto die je rijdt. Het gaat bijvoorbeeld om het merk, het model en het moment waarop je de auto hebt aangekocht. Zelf dien je daarbij aan te geven wat de huidige kilometerstand is. Hoe nauwkeuriger je die invoert, des te preciezer ook de berekening van de dagwaarde van de auto zal zijn.

Uitvoering en het model

Het kenteken biedt veel informatie, al dien je daarnaast nog een paar extra gegevens in te voeren. Het is bijvoorbeeld belangrijk om aan te geven welke uitvoering van de auto je rijdt. Is er sprake van een speciale business-uitvoering of een ander type dat je hebt gekozen?

Tip: rijd je een tweedehands auto? De originele advertentie kan uitkomst bieden. Eventueel kun je de dealer vragen welke uitvoering je rijdt, aan de hand van het kenteken en bijvoorbeeld het chassisnummer.

Eventuele opties

Is er sprake van extra opties voor de auto? Als de auto is voorzien van bijvoorbeeld lederen bekleding of metallic lak is dat van toegevoegde waarde. Dit geldt ook voor verwarmde en elektrische stoelen, net als voor een navigatiesysteem en bijvoorbeeld een schuifdak. Aan de hand van die extra’s loopt de waarde op, waardoor dit effect heeft op de dagwaarde van de auto.

Koerslijst: de dagwaarde

Aan de hand van de koerslijst kun je zowel de dagwaarde van de auto als een aantal andere gegevens berekenen. Het gaat om de waarde waarvoor je de auto kunt kopen bij een (BOVAG)autobedrijf, een dealer of een andere handelaar. En raakt de auto (technisch) total-loss? Dan zie je aan de hand van de koerslijst welk bedrag je daarvoor terug zal krijgen.

Dagwaarde van de auto berekenen

Wil je de dagwaarde van de auto berekenen, bijvoorbeeld om aan de hand daarvan de juiste autoverzekering te kiezen? Het is verstandig om goed te kijken naar de huidige waarde, ook in relatie waarvoor je de auto ooit kocht. Nieuw of tweedehands, zodat je een beeld krijgt van de afschrijvingen die er hebben plaatsgevonden. Naarmate de auto minder waard wordt hoeft ook de verzekering niet meer zo uitgebreid te zijn. Het is dan beter om een minder uitgebreide dekking te kiezen, zodat je daar bovendien een lagere premie voor betaalt. Ontdek wat de dagwaarde van jouw auto is aan de hand van de koerslijst, zodat je daar rekening mee kunt houden bij de keuze voor een geschikte verzekering.

HULP NODIG ? BEL ONS : 0223 - 62 74 23