omwisselen nederlands rijbewijs

Het omwisselen van een Nederlands rijbewijs naar een buitenlands exemplaar

Omwisselen Nederlands Rijbewijs

De vraag komt regelmatig voor, zowel bij de verzekeraars als bij de belangrijke instanties die daarover gaan.
Andersom proberen buitenlanders in Nederland gebruik te maken van hun rijbewijs, zonder dat ze dit omwisselen naar het Nederlandse exemplaar. De wet- en regelgeving op dit gebied varieert van land tot land, waardoor het lastig is om in één keer aan te geven hoe het precies zit.

Tip: een veelgehoord onderwerp is de code 100/ code 101. Het is de uiteindelijke vraag waar veel mensen mee te maken krijgen. Toch is ook dit lastig te beantwoorden, door alle buurlanden en andere Europese landen die daar hun richtlijnen voor hebben.

In Nederland hebben we onze belangrijke richtlijnen en wetgeving, als het gaat om het omwisselen van een Nederlands rijbewijs. Op die manier hebben ook landen zoals België, Duitsland en natuurlijk Frankrijk, Italië, Spanje en de andere landen om ons heen hun eigen systemen. Dat maakt het lastig om er antwoord op te geven. Er is geen sprake van Europese wetgeving op dit gebied, zonder ruimte voor uitzonderingen.

Tip: onder andere de Rijksdienst voor het Wegverkeer kan bijstaan bij lastige situaties. Zij kunnen in specifieke gevallen precies aangeven hoe je er mee om moet gaan en waar je eventueel recht op hebt of wat er belangrijk is.

Voordelen Autoverzekeraar.nl

Gratis Verhaal

Gratis Polischeck

Tot 80% No Claim

Direct dekking

omwisselen nederlands rijbewijs

Algemene richtlijnen

Toch is het wel mogelijk om een paar richtlijnen aan te geven, die gaan om het eventueel omwisselen en de voorwaarden daarvan. Met een rijbewijs van buiten de EU bijvoorbeeld, waarvoor andere regels gelden dan afgegeven binnen de EU.

Het is vooral belangrijk om vast te stellen of het rijbewijs is afgegeven in een land binnen de Europese Unie (EU) of binnen de Europese Vrijhandelsassociatie. (EVA). In lijn daarmee is het bovendien belangrijk om vast te stellen of je daar woonachtig bent, omdat ook dit invloed kan hebben op de situatie.

Heb je een Nederlands rijbewijs, maar woon je in een ander land binnen de EU of EVA? Je hebt dan niet langer de mogelijkheid om het rijbewijs te verlengen, als dat verloopt. Dat betekent in de praktijk dat je het rijbewijs moet omwisselen bij de autoriteit in het land waar je verblijft. De regelingen van het nieuwe land zijn van toepassing, in plaats van de Nederlandse mogelijkheden op dit gebied.

Rijbewijs: afgegeven in de EU/EVA?

Ben je naast het omwisselen van het Nederlandse rijbewijs benieuwd naar de situatie als je nu een buitenlands rijbewijs hebt in Nederland? Als het rijbewijs is afgegeven in een ander land in de EU of EVA mag je daar niet zomaar mee rijden. Tenminste, niet meer als je staat ingeschreven bij een Nederlandse gemeente.

Tip: kom je tijdelijk naar Nederland of reis je vanuit Nederland tijdelijk naar het buitenland? Zolang je daar niet staat ingeschreven bij de gemeente kun je het rijbewijs gewoon blijven gebruiken. Dit is internationaal geldig. Houd er buiten de Europese Unie wel rekening mee dat er een aanvullend Internationaal Rijbewijs benodigd kan zijn.

Gaat het om een buitenlands rijbewijs dat niet is afgegeven in de EU of EVA? Dan mag je daar in Nederland tot 185 dagen na inschrijving bij de gemeente gebruik van blijven maken. Je kunt er wat dat betreft nog ongeveer een half jaar mee rijden. Houd er rekening mee dat je daarna in het bezit moet zijn van een Nederlands rijbewijs. Tot die tijd kun je gebruik maken van de Nederlandse ICD-regeling, net als de coderingen 100 en 101.

Theorie- en praktijkexamen

Wil je het Nederlands rijbewijs omwisselen of er vanuit het buitenland voor zorgen dat je hier een rijbewijs kunt ontvangen? Houd er rekening mee dat het in sommige gevallen belangrijk is om opnieuw examen te doen. Het kan dan gaan om zowel het theorie- als het praktijkexamen bij het CBR. Of bij een vergelijkbare instantie in het buitenland, als je jouw Nederlandse rijbewijs wilt omwisselen naar een exemplaar dat daar geldig is.

Omwisselen Nederlands rijbewijs: veel gestelde vragen

Denk je na over het omwisselen van jouw Nederlandse rijbewijs, bijvoorbeeld als je besluit om te emigreren? Houd er rekening mee dat er buiten de EU andere regels en richtlijnen gelden dan binnen de Europese Unie. Vraag bij de lokale autoriteiten naar de belangrijke voorwaarden en voorschriften, zodat je daar op tijd rekening mee kunt houden. Bijvoorbeeld door aan te tonen dat je hier het rijbewijs hebt gehaald, zodat je ook daar een exemplaar kunt ontvangen.

We beantwoorden op deze manier de veel gestelde vragen , zowel rondom de autoverzekering als voor andere onderwerpen. Zodat je goed weet wat er belangrijk is en waar je rekening mee moet houden. Als je vanuit Nederland naar het buitenland gaat, of als je juist naar Nederland toe komt. En je hier benieuwd bent naar de mogelijkheden om het rijbewijs om te wisselen. Zodat je er officieel de weg mee op mag, zonder je zorgen te maken over eventuele boetes en andere problemen.

Meer weten over het omwisselen van een Nederlands rijbewijs of heb je vragen over de dekkingen en voorwaarden? Bel ons of gebruik het contactformulier op onze contactpagina. We horen graag van je.

HULP NODIG ? BEL ONS : 0223 - 62 74 23