rijbewijs kwijt

Rijbewijs kwijt, benieuwd naar hoe het verlengen werkt of welk rijbewijs je nodig hebt voor een auto met aanhanger? We leggen je uit over het puntenrijbewijs en wat je kunt doen als je het verloren bent of als je rijbewijs is ingevorderd.

Rijbewijs kwijt: wat nu!?

Het rijbewijs kwijt? Vervelend, bijvoorbeeld als dit gestolen is of als je het verloren bent. Het maakt voor het opnieuw aanvragen daarvan niet uit wat er precies is gebeurd.

Let op: rijbewijs gestolen? Je hoeft daarvan geen aangifte meer te doen bij de politie. De verklaring bij de gemeente is voldoende, omdat de politie daarvan een rapport zal ontvangen.

Het is belangrijk om bij de gemeente een verklaring in te vullen, waarmee je aangeeft dat je het rijbewijs kwijt bent. De gemeente geeft dit voor je door aan de politie, zodat je daar zelf niet meer naartoe hoeft.

Bij de gemeente heb je vervolgens meteen de kans om een nieuw exemplaar aan te vragen. Dat moet je altijd zelf doen, door je te legitimeren met een ander identiteitsbewijs. Houd er bovendien rekening mee dat je een nieuwe kleurenfoto moet inleveren, die moet voldoen aan de eisen die de gemeente daaraan stelt. Door vervolgens een verklaring in te vullen dat je het oude rijbewijs kwijt bent wordt het in gang gezet.

Let op: rijbewijs kwijt? Het duurt zo’n 5 werkdagen tot het nieuwe klaar is. In de tussentijd mag je niet rijden zonder rijbewijs. Ga je toch de weg op? Als de politie je staande houdt krijg je daarvoor een boete. De hoogte daarvan bepaalt het Openbaar Ministerie en kan per jaar verschillen.

Tip: heb je het rijbewijs sneller nodig, bijvoorbeeld om naar je werk te kunnen? Bij de gemeente kun je een aanvraag doen met spoed. Je betaalt dan een hogere prijs, zodat je er minder lang op hoeft te wachten.

Heb je bij de gemeente aangegeven dat je het rijbewijs kwijt bent? Als je dat later alsnog terugvindt kun je er helaas geen gebruik meer van maken. Het is ongeldig verklaard. Je kunt het oude exemplaar inleveren bij de gemeente, waardoor dit niet rond kan gaan slingeren.

Voordelen Autoverzekeraar.nl

Gratis Verhaal

Gratis Polischeck

Tot 80% No Claim

Direct dekking

Rijbewijs kwijt gestolen

Verlengen: wanneer moet ik dat doen?

Het rijbewijs is geldig tot de datum die op het document staat. Het is belangrijk om het te verlengen, voordat het verloopt. En slaag je voor een nieuwe rijbewijscategorie? Ook dan vraag je een nieuw exemplaar aan, net als wanneer het oude exemplaar niet meer leesbaar is.

Zodra het rijbewijs verlopen is mag je daar niet meer mee rijden. Doe je dit toch? Je kunt er een boete voor krijgen op het moment dat de politie je aanhoudt. Vraag daarom op tijd een nieuw exemplaar aan. Zodra je dit gaat afhalen bij de gemeente lever je het oude in, het is niet toegestaan om die te houden. Dat geldt in heel de Europese Unie, waarmee fraude wordt tegengegaan.

Tip: was je op 1 juli 2015 in het bezit van een rijbewijs B? Dan krijg je bij een nieuwe aanvraag automatisch het T-rijbewijs voor tractoren bijgeschreven. In de tussentijd is het niet nodig om een nieuw rijbewijs aan te vragen als je op een tractor wilt rijden.

In steeds meer gemeenten kun je het rijbewijs online aanvragen. Het gaat om een proef, die werd gestart in Arnhem, Albasserdam, Amsterdam, Dordrecht, Eindhoven, Haarlemmermeer, Hendrik Ido Ambacht, ’s-Hertogenbosch, Hollands Kroon, Molenwaard, Papendrecht, Rotterdam, Sliedrecht, Utrecht en Zwijndrecht. Een online aanvraag is mogelijk bij een verlenging, net als wanneer je een categorie wilt toevoegen. Als je voor het eerst een rijbewijs aanvraagt is het belangrijk om daarvoor gewoon naar het gemeentehuis te gaan.

Rijbewijs voor auto met aanhanger

Wil je met een aanhanger achter de auto rijden? Dan heb je daar het rijbewijs B, BE of B+ voor nodig. Welk rijbewijs je nodig hebt hangt af van de maximale toegestane massa en het voertuig waarin je rijdt om de aanhanger te trekken.

Weegt de aanhanger in totaal 750 kilo of minder? Dan heb je daar geen ander rijbewijs dan het gebruikelijke B voor nodig. Het mag gaan om bijvoorbeeld 150 kilo voor de aanhanger, met maximaal 600 kilo aan lading. Bovendien is het belangrijk dat het totaal van de auto en de aanhanger niet meer weegt dan 3.500 kilo, om daarmee zonder een aanvullend rijbewijs de weg op te mogen.

Het rijbewijs B+ biedt de mogelijkheid om een auto met aanhanger te besturen die maximaal 4.250 kilogram weegt. Dat biedt al meer mogelijkheden, al staat het nog niet gelijk aan de regels voor het rijbewijs BE. Het is in dat geval namelijk toegestaan om een aanhanger te trekken die maximaal 3.500 kilogram weegt. Onder bepaalde voorwaarden is het zelfs toegestaan om aanhangers te trekken die zwaarder zijn.

Tip: het rijbewijs BE gehaald voor 19 januari 2013? Voor die tijd golden er andere regels. Er wordt geen beperking gesteld aan het maximale gewicht van de aanhanger. Kijk voor de maximale mogelijkheden naar de maximale trekhaaklast van de auto die de aanhanger trekt. Binnen de technische mogelijkheden mag je ieder gewicht trekken.

Wat is het puntenrijbewijs voor beginners?

Voor het eerst je rijbewijs gehaald? Je ontvangt een beginnersrijbewijs, die we ook wel kennen als het puntenrijbewijs. Dat is een regulier bewijs, met een strafpuntensysteem voor zware verkeersovertredingen. Word je binnen 5 jaar bijvoorbeeld twee keer veroordeeld voor rijden met te veel alcohol op? En heb je bij de tweede veroordeling meer dan 1,3 promille alcohol in je bloed? Dan raak je het rijbewijs meteen kwijt. Bij minder dan 1,3 promille voor de tweede keer krijg je een strafpunt en gaat de periode van 5 jaar voor het puntenrijbewijs opnieuw in.

Heb je een geldig rijbewijs of een buitenlands rijbewijs? Je kunt online je autoverzekering vergelijken , om die op een voordelige manier af te sluiten. De voordelige keuze, waarmee je eenvoudig op de kosten bespaart.

Meer weten over het rijbewijs of heb je vragen over de dekkingen en voorwaarden? Bel ons of gebruik het contactformulier op onze contactpagina. We horen graag van je.

HULP NODIG ? BEL ONS : 0223 - 62 74 23