Winterbanden in Duitsland

Winterbanden

Winterbanden in Duitsland: zijn die verplicht? Een vraag die we regelmatig krijgen, dus waar we graag wat meer over vertellen. Je bent inderdaad verplicht om bij winterse omstandigheden te rijden met winterbanden of all-season banden. Maar, wat zijn die winterse omstandigheden? En wat zijn all-season banden in plaats van de banden specifiek voor de winter? Belangrijke vragen, waar je een antwoord op moet hebben voordat je met de auto naar Duitsland op vakantie kunt.

Wat zijn winterbanden?

Wat zijn winterbanden, zoals je die in Duitsland kunt gebruiken? De banden moeten een type-aanduiding voor de winter hebben. De banden hebben rubber dat zachter blijft bij winterse omstandigheden. Bovendien hebben ze een ander profiel, waardoor ze veel beter geschikt zijn voor situaties zoals sneeuw en sneeuwmodder.

Je herkent winterbanden aan de speciale inkepingen (lamellen), die bijvoorbeeld bij sneeuw veel meer grip bieden. Bovendien is er sprake van een aangepast loopvlak van de band en blijft het rubber zachter, zelfs bij zeer lage temperaturen.

Let op: winterbanden zijn goed geschikt voor de winter, maar minder voor de zomer. De band biedt dan minder grip, heeft een langere remweg en heeft minder ‘reserves’ voor noodsituaties. Bovendien zal de band onnodig hard slijten.

Je kunt in plaats van winterbanden ook all-season banden gebruiken. Die staan ook bekend als 4-seizoenenband of all-weather band. Ze zijn geschikt voor hoge en lage temperaturen, waardoor je er ook in de winter goed mee kunt rijden.

Voordelen Autoverzekeraar.nl

Gratis Verhaal

Gratis Polischeck

Tot 80% No Claim

Direct dekking

Winterbanden in duitsland

Wat zijn winterse omstandigheden?

Je moet op winterbanden rijden in Duitsland, als er sprake is van winterse omstandigheden. Die verplichting geldt ook voor Nederlandse auto’s en campers. De enige uitzondering geldt voor motoren.
Onder winterse omstandigheden worden de volgende weersituaties verstaan:

  • IJzel
  • Gladheid door sneeuw
  • Gladheid door sneeuwmodder
  • Gladheid door ijs- of rijpvorming

Het is in deze situaties verplicht om in Duitsland op winterbanden (of all-season banden) te rijden. De banden moeten een type-aanduiding hebben met een sneeuwvloksymbool. Het is ook toegestaan om banden te gebruiken met alleen de aanduiding ‘M + S’. Zorg er bovendien voor dat de banden minimaal 1,6mm profiel hebben, al raadt de ANWB een profieldiepte van minimaal 4mm aan voor de veiligheid.

Let op: houd je aan de maximumsnelheid voor de banden. Soms ligt de maximale snelheid voor de winterbanden lager dan die van zomerbanden die je gebruikt voor de auto. Bovendien moet je op het dashboard een sticker aanbrengen met de maximale snelheid voor de winterbanden, als die lager liggen dan die van de auto.

Tip: rijd je met een aanhanger? Daarvoor zijn de winterbanden niet verplicht. Wel is het voor de veiligheid verstandig om de aanhanger bij winterse omstandigheden te voorzien van winterbanden.

Rijd je in Duitsland tijdens winterse omstandigheden met zomerbanden? Je riskeert een boete. En veroorzaak je een verkeersopstopping? Dan kan de boete hoger zijn als je rijdt op zomerbanden. Veroorzaak je een ongeval? Het niet monteren van winterbanden geldt dan als grove nalatigheid.

Nieuwe regels sinds 1 januari 2018

Sinds 1 januari 2018 zijn er nieuwe eisen van kracht geworden voor de winterbanden in Duitsland. Let bij de keuze voor nieuwe banden op het sneeuwvloksymbool (een bergpictogram met een sneeuwvlok, ook wel het alpinesymbool of 3PMSF genoemd). Dit symbool is in Duitsland verplicht voor alle winterbanden die na 31 december 2017 zijn gefabriceerd.

Tip: rijd je op banden met alleen het ‘M + S’-symbool? Dat is toegestaan tot 30 september 2024, als de banden voor 1 januari 2018 zijn gefabriceerd.

De productiedatum van de banden kun je aflezen aan de DOT-code op de band. De laatste vier cijfers staan voor de week en het jaartal. De DOT-code 3917 staat voor week 39 in 2017.

Sneeuwkettingen om de winterbanden

Rijd je op winterbanden in Duitsland en ben je benieuwd of je daar ook sneeuwkettingen omheen moet leggen? Dat is alleen verplicht als er een bord staat dat dit aangeeft. Je komt die borden vooral tegen in bergachtige gebieden, waar de winterse omstandigheden een grote invloed kunnen hebben op het wegverkeer.

Het gaat om een rond blauw bord, met daarop een witte autoband met een sneeuwketting. Je moet vanaf dat punt sneeuwkettingen gebruiken, om de winterbanden die je hebt gemonteerd. Houd er rekening mee dat de maximumsnelheid vanaf dat moment nog 50 kilometer per uur bedraagt.

Tip: gebruik je kunststof sneeuwkettingen? Dat is toegestaan in Duitsland, als ze netjes voldoen aan de wettelijke eisen die er gelden.

Winterbanden in Duitsland en in de rest van Europa

Het is met name in Duitsland belangrijk om op winterbanden te rijden als er sprake is van winterse omstandigheden. Dit geldt daarnaast voor een aantal andere landen, die te maken hebben met veel sneeuwval en (zeer) lage temperaturen.

De winterbanden dragen bij aan jouw veiligheid en die van anderen. Zorg er daarom altijd voor dat je je goed voorbereidt op een reis naar de winterse gebieden. Ook als je er alleen maar doorheen rijdt of als de voorspellingen laten zien dat het misschien wel mee zal vallen. Het weer kan soms ineens omslaan, waardoor jij moet beschikken over winterbanden en eventueel sneeuwkettingen. Zorg ervoor dat je ze gebruikt en dat je de kettingen bij je hebt, zodat je niet voor verrassingen komt te staan als de voorspellingen niet uitkomen.

In Nederland ben je nooit verplicht om op winterbanden te rijden, ook niet als er sprake is van winterse omstandigheden. Wel is het verstandig om na te denken over de banden voor je auto, vooral als je daar ook in de winter regelmatig de weg mee op gaat. Op zomerbanden heb je een (veel) langere remweg en veel minder grip. Het wordt sneller gevaarlijk, vooral op het moment dat er een noodsituatie ontstaat. En gebruik je in Nederland goedgekeurde winterbanden in de winterse maanden? Dan kun je daar ook zonder problemen mee naar Duitsland en een aantal andere landen in Europa rijden.

Meer weten over winterbanden in Duitsland of heb je vragen over autoverzekering dekkingen en voorwaarden? Bel ons of gebruik het contactformulier op onze contactpagina. We horen graag van je.

HULP NODIG ? BEL ONS : 0223 - 62 74 23