Wanneer mag ik autorijden

Vanaf je 17e jaar mag je jouw rijbewijs halen. Je hebt dan een rijbewijs waarbij je alleen onder begeleiding van een coach rijervaring opdoet.

GRATIS VERHAALBIJSTAND
GRATIS POLISCHECK
DIRECT VERZEKERD


Wanneer mag ik autorijden?

Autorijden: het kan een dure onderneming zijn, maar de baten wegen voor verreweg de meeste weggebruikers ruim op tegen de kosten. Autorijden geeft vrijheid en de mogelijkheid je flexibel te bewegen. Van het openbaar vervoer hoef je niet meer afhankelijk te zijn. Zo kun je in zowel binnen- als buitenland gaan en staan waar je wilt. De meeste jongeren kunnen dan ook haast niet wachten met het starten van hun autorijlessen. Vanaf de leeftijd van zeventien jaar mag je tegenwoordig je praktijkexamen doen.

De regelgeving omtrent leeftijden

Tot voor niet zo lang geleden kon je op je achttiende met rijlessen beginnen, maar de regelgeving is een aantal jaar geleden flink aangepast. Tegenwoordig mag je vanaf de leeftijd van zestien jaar je je theorie-examen doen. Als je vervolgens zestien jaar en zes maanden oud bent, kun je aan je rijlessen beginnen. Het doen van een praktijkexamen mag op de leeftijd van 17 voor je rijbewijs. Heb je het felbegeerde roze kaartje op die leeftijd op zak, dan mag je tot je achttiende onder begeleiding rijden. Pas vanaf de officiële volwassen leeftijd mag je zelfstandig de weg op.

Om praktijkexamen te doen, gelden wel twee voorwaarden: je moet in het bezit zijn van je theoriediploma en een gezondheidsverklaring overleggen.

Tot je achttiende verjaardag: rijden onder begeleiding van een coach

Tussen je zeventiende en je achttiende heb je een rijbewijs dat aantoont dat je onder begeleiding van iemand anders, een coach genoemd als regelmatige bestuurder, mag autorijden. Je moet daarvoor dan een begeleiderspas aanvragen via 2toDrive. Op deze pas staan de namen van vijf personen geregistreerd die jou tijdens het autorijden mogen coachen. Deze vijf mensen mag je helemaal zelf aanwijzen. Vanaf de dag dat je achttien wordt is dat niet meer nodig.

De plek waar je je begeleiderspas aanvraagt, is 2toDrive. Dit is nog een redelijk jonge organisatie die in het leven werd geroepen om de verkeersveiligheid op de Nederlandse wegen te vergroten. Zeker sinds veel jongeren vervroegd hun rijbewijs mogen halen, is het monitoren van hun rijgedrag nog belangrijker geworden. Door onder begeleiding van een coach te rijden, zorgen jullie er samen voor dat de verkeerssituatie zo veilig mogelijk blijft. Voor jou, maar ook voor andere weggebruikers. Autorijden mag dan dus echt alleen als een van je coaches naast je zit.

Jongeren en het verkeer

Jongeren gedragen zich in het verkeer -een uitzondering daargelaten- anders dan oudere en ervaren weggebruikers. Bestuurders tussen de achttien en vierentwintig jaar lopen het grootste risico op verkeersongevallen. Behalve door hun jonge leeftijd kan dit ook worden verklaard door andere factoren. Zo rijden zij vaker in oudere auto’s die met minder goede veiligheidsvoorzieningen zijn uitgerust. Rijden in het donker en het gebruik van alcohol hebben ook een grote invloed.

Jongeren en autoverzekeringen

Heb je net je rijbewijs gehaald, dan rijd je meestal in de auto van anderen. Heb je inmiddels al flink kunnen sparen en wil je jouw eigen voertuig aanschaffen? Dan wordt het ook tijd om je in de wereld van de verzekeringen te verdiepen. Een autoverzekering voor jongeren kosten vaak aanzienlijk meer dan voor meer ervaren bestuurders. Dat heeft te maken met de hierboven beschreven zaken, die maken dat jongeren over het algemeen nu eenmaal een groter risico vormen. Verzekeraars kunnen hogere premies, een hoger eigen risico, een strenger acceptatiebeleid of een combinatie daarvan hanteren.

Welke verzekeraars accepteren jonge bestuurders?

Maar wist je dat er ook verzekeraars zijn die autobestuurders vanaf een leeftijd van 21 jaar of zelfs nog ouder pas accepteren? Voorbeelden van dergelijke verzekeraars zijn Aegon en Reaal. Verzekeraars kijken bovendien niet alleen naar je leeftijd, maar ook naar het type auto dat je bestuurt en of je eventueel schadevrije jaren op je naam hebt staan. Gelukkig zijn er in Nederland diverse verzekeraars waarbij je vanaf je achttiende terecht kunt. Bij verzekeraars als ANWB, De Goudse, Nationale Nederlanden, Univé en nog enkele andere kun je vanaf je zeventiend al terecht. Je auto verzekeren zonder rijbewijs kan bij geen enkele verzekeraar.

Autoverzekeraar.nl helpt je de voor jou beste autoverzekering te vinden

Ben je nieuw in de wereld van autoverzekeringen en zie je door de bomen het bos even niet meer? Dan kun je rekenen op de deskundige hulp van Autoverzekeraar.nl. Via onze vergelijkingstool kom je er binnen de kortste keren achter welke verzekering voor jou het beste is. Het beste betekent overigens niet alleen de laagste prijs, maar een combinatie van een aantrekkelijke premie en een voor jou goede dekking. Zo trek je ook op de lange termijn nooit aan het kortste eind. Vul je gegevens op onze website in en laat je informeren!

Waarom leeftijd niet de enige factor van belang is

Wie plaatsneemt achter het stuur, neemt daarbij een grote verantwoordelijkheid. Niet alleen is je eigen veiligheid, maar ook die van anderen van belang. Als jongere dien je vanwege je relatieve onervarenheid dus extra goed op te letten. Maar leeftijd is niet de enige factor die bepaalt wanneer je wel of niet de weg op mag. Want hoe zit het namelijk met lichamelijke of psychiatrische aandoeningen? Ook deze kunnen je rijgedrag sterk beïnvloeden. Maar wanneer is dat nog wel en wanneer is dat niet meer (medisch) verantwoord?

Het grijze gebied van de eigen verantwoordelijkheid

Stel je voor: je bent thuis van de trap gegleden en hebt daarbij je pols gebroken of je enkel verstuikt. Is het dan toegestaan om vlak daarna weer achter het stuur te kruipen om je auto te besturen? Jammer genoeg staat hierover in de wet niets beschreven. In deze situaties wordt er dus een beroep gedaan op je eigen beoordelingsvermogen en verantwoordelijkheid. Kortom: je moet zelf inschatten hoe het op dat moment met je rijvaardigheid zit. Wees je er wel van bewust dat verzekeraars in het geval van schade echter niet uitkeren wanneer blijkt dat die rijvaardigheid niet optimaal was.

Schakel de hulp van het CBR in

Weet je echt niet wat je hierover moet beslissen? Dan kun je altijd nog de hulp inroepen van het CBR, het Centraal Bureau voor de Rijvaardigheid. Alhoewel je pas vanaf de leeftijd van 75 jaar verplicht bent je goede gezondheid te bewijzen om de weg op te mogen, kan het oordeel van het CBR wel erg prettig zijn. Wees je er wel van bewust dat het oordeel dat zij vellen bindend is. Had je geen negatief advies verwacht? Houd je hier dan toch aan om eventuele ongelukken en grote (ook financiële) problemen te voorkomen.


Voordelen Autoverzekeraar

1.Gratis Verhaalservice
Als er een goede kans op verhaal is, wordt de schade geheel kosteloos in behandeling genomen.
2.Direct verzekerd
Aan het einde van uw aanvraag zie je meteen of wij je voorlopige dekking kunnen verlenen.
3.Gratis Polischeck
Met de Polischeck bekijken wij of je nog wel goed en voordelig verzekerd bent bij je huidige verzekeraar.
4.Tot 80% Noclaim
Hoe meer schadevrije jaren je hebt opgebouwd, hoe meer korting je krijgt op je premie.

  • Autoverzekeraar.nl

    Hogehilweg 6

    1101 CC Amsterdam


  • Wanneer mag ik autorijden

    HULP NODIG ? BEL ONS : 020 - 521 81 27