aansprakelijkheidheidsverzekering

De aansprakelijkheidsverzekering voor motorvoertuigen

Een aansprakelijkheidsverzekering is een verzekering die de schade vergoedt die jij eventueel aan anderen toebrengt. Behalve materiële schade kan dit ook letsel betreffen. Van welke schade er ook sprake is, een feit is dat dit een claim tot gevolg kan hebben. Om deze situatie financieel het hoofd te kunnen bieden, is een aansprakelijkheidsverzekering nodig. Ook autorijden kan tot schade leiden. Bijvoorbeeld omdat je per ongeluk door rood reed, of tijdens het inparkeren tegen de daarnaast geparkeerde auto botste. Voor schades die je met een motorrijtuig toebrengt, is er de aansprakelijkheidsverzekering voor motorvoertuigen.

Het verschil tussen een WA-verzekering en een gewone aansprakelijkheidsverzekering

Bij veel mensen wekt het verwarring: de termen aansprakelijkheidsverzekering (voor particulieren) en de WA-verzekering. Die laatste is de wettelijk verplichte aansprakelijkheidsverzekering voor autobezitters. De aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren, de ‘gewone’ aansprakelijkheidsverzekering, biedt dekking wanneer je schade bij iemand anders veroorzaakt die niet door een motorvoertuig is veroorzaakt. Denk bijvoorbeeld aan die dure vaas die je per ongeluk omstoot, de bal van je kind door de ruit van de buren en je hond die de broekspijp van je visite kapotscheurt.

Voordelen Autoverzekeraar.nl

Gratis Verhaal

Gratis Polischeck

Tot 80% No Claim

Direct dekking

aansprakelijkheidsverzekering

Tussen de particuliere aansprakelijkheidsverzekering en de WA-autoverzekering (die overigens ook door particulieren af te sluiten is) bestaan enkele belangrijke verschillen. Alhoewel we ervan uit kunnen gaan dat er doorgaans geen opzet in het spel zal zijn, kan dit soms wel het geval zijn. Een WA autoverzekering, oftewel een aansprakelijkheidsverzekering voor motorvoertuigen, vergoedt de benadeelde partij dan ook schade. Bij de aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren is dit niet het geval. Ook het prijsverschil tussen de twee is groot. Een WA-autoverzekering heeft, vanwege de omvang van de schade die een motorvoertuig kan aanbrengen, een aanzienlijk hogere premie.

Wanneer moet je een aansprakelijkheidsverzekering afsluiten?

Vanaf nu zullen we met de term aansprakelijkheidsverzekering alleen naar de Wettelijke Aansprakelijkheidsverzekering (WA), de meest beperkte vorm van een autoverzekering, verwijzen. Bezit je een auto (of een brommer, scooter of snorfiets), dan dien je minstens deze verzekering af te sluiten. Dit geldt ook wanneer je een kenteken bezit van een motorvoertuig dat op jouw naam staat. De derde situatie die je verplicht een wettelijke aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten, is wanneer je een motorvoertuig gedurende lange tijd in gebruik hebt, maar daarvan niet de eigenaar bent. Hierbij kun je denken aan een huurauto.

De WA-autoverzekering is de enige wettelijk verplichte autoverzekering

In alle Europese landen is het afsluiten van een aansprakelijkheidsverzekering voor je auto, in het kort ook wel autoverzekering genoemd, verplicht. Er bestaan drie soorten autoverzekering, waarvan de WA-autoverzekering (Wettelijke Aansprakelijkheid) de minst uitgebreide en de enige wettelijk verplichte is. Vanzelfsprekend is deze verzekering van alle drie de opties het goedkoopst. Waarom deze verzekering verplicht is? Het antwoord is simpel: een ongeval met je auto kan grote schades tot gevolg hebben en een aansprakelijkheidsverzekering beschermt de benadeelde partij. In welke landen jouw verzekering geldig is? Dat staat vermeld op de Groene Kaart.

Hoe zit het met schade aan je eigen auto?

Sluit je de wettelijk verplichte aansprakelijkheidsverzekering af, dan ben je gedekt voor de schade die je met jouw voertuig per ongeluk bij anderen en/of hun voertuig aanbrengt. Wie er op dat moment dan ook met het voertuig rijdt. Schade die eventueel aan jouw voertuig ontstaat, valt echter niet onder deze verzekering. Kies je toch voor de wettelijk verplichte aansprakelijkheidsverzekering, dan is dat een risico dat je afweegt. Wil je met wat meer zekerheid de weg op, dan kies je misschien liever voor een verzekeringstype dat meer dekt dan alleen de schade aan anderen.

Bij wie past de Wettelijke Aansprakelijkheidsverzekering het best?

Aansluitend op het bovenstaande bestaan er enkele adviezen wat betreft de beste af te sluiten verzekering voor jou als autobezitter. De wettelijke aansprakelijkheidsverzekering, waarbij je de schade aan je eigen wagen als risico neemt, wordt meestal afgesloten door bezitters van relatief oudere auto’s. Echter is dat niet de enige bepalende factor. In het geval van schade moet je de kosten namelijk zelf bepalen. Heb je weinig financiële middelen? Neem dan liever het zekere voor het onzekere door een uitgebreidere verzekering af te sluiten.

De gevolgen van het niet afsluiten van een aansprakelijkheidsverzekering

Ga je je aansprakelijkheidsverzekering berekenen met behulp van de vergelijkingstool van Autoverzekeraar.nl, dan zul je zien dat er naar een aantal gegevens wordt gevraagd. Er zijn namelijk meerdere factoren die de premiehoogte bepalen. Een WA-aansprakelijkheidsverzekering kost echter minstens enkele tientjes per maand. Een enkeling schrikt van dat bedrag en besluit het risico te nemen geen verzekering af te sluiten. Dit kan je bij een controle echter duur komen te staan, aangezien je met je auto dan niet de weg op mag. In het geval van schade zijn alle kosten voor jouw rekening.

Wanneer kun je niet op je aansprakelijkheidsverzekering rekenen?

De wettelijk verplichte aansprakelijkheidsverzekering voor motorvoertuigen dekt schade die in een breed aantal situaties kan zijn ontstaan. Echter geldt er ook een aantal uitsluitingen, die bij de meeste verzekeraars hetzelfde zijn. Een simpel voorbeeld van schade is het rijden onder invloed van alcohol of drugs. En berokken je iemand anders opzettelijk schade? De verzekeraar zal de vergoeding aan de benadeelde uitkeren, maar dit bedrag vervolgens op jou verhalen.

De WA+ beperkt casco en WA+ volledig casco autoverzekering

De WA-autoverzekering is de verzekering die doorgaans wordt afgesloten door bezitters van oudere wagens. Heeft je auto een leeftijd van tien jaar of ouder? Dan kun je het beste voor een WA-verzekering kiezen, mits je over voldoende financiële back-up beschikt om eventuele schade aan je voertuig zelf te betalen. Wil je iets meer zekerheid? Kies dan voor een WA+ beperkt casco of een WA+ volledig casco verzekering. Die laatste wordt ook wel allrisk autoverzekering genoemd. Des te jonger je auto, des te hoger de dekkingsgraad zou moeten zijn.

Bereken de hoogte van je aansprakelijkheidsverzekering bij Autoverzekeraar.nl

Benieuwd naar de hoogte van de aansprakelijkheidsverzekering voor motorvoertuigen? Maak dan gebruik van de online vergelijkingstool van Autoverzekeraar.nl. Door slechts enkele gegevens in te vullen, verkrijg je binnen enkele seconden een overzicht van de voor jou meest geschikte autoverzekeraars. De getoonde maandpremies zijn de kosten inclusief assurantiebelasting. Vergelijk behalve de prijzen ook de specifieke voorwaarden van de verzekeraars en regel je WA-verzekering direct online!

HULP NODIG ? BEL ONS : 0223 - 62 74 23