E-bike

Binnen enkele minuten je fietsverzekering vergelijken en online afsluiten.

GRATIS VERHAALBIJSTAND
GRATIS POLISCHECK
DIRECT VERZEKERD


De e-bike: zorg voor een passende verzekering

Wordt u ook zo vaak ingehaald door een e-bike? Of hebt u er zelf een? Zorg voor een goede verzekering tegen diefstal én controleer of u verzekerd bent tegen aansprakelijkheid bij schade.

In 2018 werden in Nederland maar liefst 409.000 e-bikes verkocht, in 2017 waren dat er nog 294.000. Waar de gemiddelde verkoopprijs van een “gewone” fiets 608 euro bedraagt, ligt deze bij een e-bike op ruim het drievoudige: 1.948 euro! De verkoop van deze “fietsen met trapondersteuning” neemt jaarlijks toe. Een ontwikkeling waar de financieel adviseur in toenemende mate bij betrokken raakt.

Aantal ongevallen stijgt ook

Meer e-bikes betekent vanzelfsprekend ook dat het aantal ongevallen waarbij een e-bike betrokken is, stijgt. Wanneer de eigenaar van een e-bike een verkeersfout maakt waardoor anderen schade lijden, dan is deze schade in het algemeen gedekt op de Aansprakelijkheids Verzekering voor Particulieren, AVP. De meeste huishoudens in Nederland hebben een dergelijke verzekering, maar let op, die dekt geen speed pedelecs!

Speed pedelec of e-bike

Binnen de verkeersregels zoals die in Nederland gelden, is aandacht besteed aan de elektrische fiets. De regels die gelden voor normale fietsen, gelden ook voor de e-bike mits de trapondersteuning stopt bij het behalen van een snelheid van 25 km per uur.

Net zoals brommers kunnen worden “opgevoerd”, kan ook de blokkade op de trapondersteuning worden opgeheven. Zeker onder jongeren is dit populair. De juridische gevolgen zijn echter groot. Daarmee verliest de fiets zijn status van “fiets met trapondersteuning” en wordt de fiets een zogenaamde “speed pedelec”. Dit zijn snelle, elektrische fietsen. Sinds 1 juli 2017 gelden er aparte regels voor de berijders van deze snelle, elektrische fietsen. De belangrijkste eisen zijn:

 • De bestuurder moet minimaal 16 jaar zijn.
 • Het rijbewijs AM is verplicht.
 • Een Wettelijke Aansprakelijkheidsverzekering is verplicht.
 • De bestuurder en eventuele passagier moeten een helm dragen.
 • Binnen de bebouwde kom mag op het fietspad niet harder dan 30 km worden gereden.

Een “opgevoerde e-bike” wordt dus beschouwd als een speed pedelec. Bij een ongeval heeft dit tot gevolg dat eventuele schade niet gedekt is onder de normale Aansprakelijkheids Verzekering voor Particulieren. De consequenties hiervan kunnen zeer groot zijn. Zeker wanneer als gevolg van het ongeval een andere verkeersdeelnemer letsel oploopt. Ouders doen er dus goed aan erop toe te zien dat hun “handige kinderen” niet de blokkade van de trapondersteuning opheffen.

Diefstal van de e-bike

De e-bike wordt ook steeds populairder bij dieven. Een goede verzekering is dan ook aan te bevelen. We zien bij onze relaties dat er vaak twee of meer e-bikes aanwezig zijn die veelal bijna altijd samen zijn. In de schuur, wanneer ze niet gebruikt worden. Of samen gestald bij horeca of overnachtingsplek. Te vaak zien we dan ook dat bij een diefstal beide fietsen verdwijnen. En dan praat je dus over een serieus financieel verlies.

Bij de keuze van een goede e-bike verzekering zijn er tal van zaken waarop moet worden gelet. Een aantal voorbeelden:

 • De premies per regio verschillen sterk. De verschillende verzekeringsmaatschappijen hanteren allemaal hun eigen regio-indeling.
 • Verzekeringsmaatschappijen gaan heel verschillend om met de vergoeding van de kosten van de accu. Waar de ene maatschappij lange tijd gewoon de waarde van een nieuwe accu vergoedt, hanteren andere verzekeringsmaatschappijen een (maandelijkse) afschrijving voor deze accu’s.
 • Verzekeringsmaatschappijen hanteren verschillende bedragen aan “eigen risico”.
 • Een fiets kan accessoires hebben. Denk aan fietstassen. Bij de ene verzekeraar kunnen deze wel en bij de andere niet worden meeverzekerd.
 • Tussen de verzekeringen bestaat verschil in de manier waarop de schade of het verlies wordt vergoed. Bij de ene verzekering ontvangt u een geldbedrag, bij de andere verzekering heeft u recht op reparatie of een nieuwe fiets. Dit laatste heet schadevergoeding in natura.
 • Verzekeringsmaatschappijen gaan verschillend om met de mogelijkheid om een tweedehands elektrische fiets te verzekeren.

Wij zoeken graag een voor u passende verzekering

De verschillen in voorwaarden en premies met betrekking tot e-bikes zijn groot. Als financieel deskundigen kennen wij deze verschillen en kunnen wij u adviseren welke verzekering van welke verzekeringsmaatschappij goed bij uw situatie past. En wanneer u schade heeft opgelopen, helpen wij u graag in de contacten met de betreffende verzekeringsmaatschappij.


Voordelen Autoverzekeraar

1.Gratis Verhaalservice Als er een goede kans op verhaal is, wordt de schade geheel kosteloos in behandeling genomen.

2.Direct verzekerd Aan het einde van uw aanvraag zie je meteen of wij je voorlopige dekking kunnen verlenen.

3.Gratis Polischeck Met de Polischeck bekijken wij of je nog wel goed en voordelig verzekerd bent bij je huidige verzekeraar.

4.Tot 80% Noclaim Hoe meer schadevrije jaren je hebt opgebouwd, hoe meer korting je krijgt op je premie.

 • Autoverzekeraar.nl

  W. Barentszstraat 47-49

  1782WC Den Helder


 • goedkope fietsverzekering vergelijken

  HULP NODIG ? BEL ONS : 0223 - 62 74 23