Fietsen aansprakelijkheid

Binnen enkele minuten je fietsverzekering vergelijken en online afsluiten.

GRATIS VERHAALBIJSTAND
GRATIS POLISCHECK
DIRECT VERZEKERD


Fietsen en aansprakelijkheid bij schade. Weet u de weg?

Lekker op de fiets naar het werk of de supermarkt. Maar helaas, u ziet een kuil in het fietspad niet en komt lelijk te vallen. Fiets en broek stuk. Maar erger nog, u raakt ook ernstig geblesseerd aan uw hand. Maanden revalidatie zijn nodig. En nu?

Artikel 16 Wegenwet is er duidelijk over: de gemeente heeft te zorgen dat de binnen haar gebied liggende wegen in goede staat verkeren. Deze verplichting geldt in gelijke mate voor wegen die onder beheer staan van het Rijk en de Provincie. Wij noemen deze instanties hierna “wegbeheerder”.

De wegbeheerder is niet alleen aansprakelijk voor de goede staat van de weg maar ook voor de weg uitrusting. Hieronder vallen verlichtingsmasten, bussluizen, vluchtheuvels, etc.

Wanneer aansprakelijk?

Een wegbeheerder is aansprakelijk voor de schade die iemand lijdt als gevolg van gebreken aan de weg en weg uitrusting die bij normaal weggedrag een gevaar en een risico op schade opleveren voor de weggebruiker.

Normaal weggedrag houdt in dat een fietser de normale oplettendheid in acht neemt. Oneffenheden in de weg die goed zichtbaar zijn, kunnen er bijvoorbeeld toe leiden dat de rechter tot het oordeel komt dat deze kuil geen gevaar oplevert omdat deze voor een oplettende fietser goed te zien is.

Wanneer niet aansprakelijk?

Een wegbeheerder is niet aansprakelijk wanneer in redelijkheid de schade niet te voorkomen was. Neem als voorbeeld dat onbekenden in de avonduren het waarschuwingsbord “Let op: scherpe bocht naar rechts” weghalen, en enkele uren later een automobilist te laat instuurt en tegen een boom rijdt. Van een wegbeheerder kan nu eenmaal niet worden verwacht dat deze elke minuut van de dag elk stuk weg bewaakt.

De wegbeheerder is ook niet aansprakelijk wanneer hij kan bewijzen dat het ongeval te wijten is aan het wangedrag van het slachtoffer. Wanneer een automobilist binnen de bebouwde kom met 90 kilometer de scherpe bocht naar rechts “mist”, dan kan de automobilist niet met succes de wegbeheerder aansprakelijk stellen met als argument dat al enige tijd het waarschuwingsbord “scherpe bocht naar rechts” verdwenen was en dat de wegbeheerder dit niet tijdig heeft vervangen.

Nuances

De rechtspraak over de aansprakelijkheid van de wegbeheerder laat zien dat er veel nuances zijn. De vraag of de wegbeheerder een verwijt kan worden gemaakt over het onderhoud van de weg, hangt bijvoorbeeld ook af van het gebruik van die weg. Een gebrek op een smal fietspad dat zelden wordt gebruikt, leidt minder snel tot aansprakelijkheid van de wegbeheerder dan een doorgaand fietspad waarvan elke dag talloze fietsers gebruik maken. Verder geldt de risico-aansprakelijkheid van de wegbeheerder alleen voor openbare en verharde wegen.

Conclusie

Wegbeheerders kunnen onder omstandigheden risico aansprakelijk zijn ten gevolge van een slecht onderhouden weg waardoor de gebruiker van die weg schade heeft geleden. In de praktijk zullen wegbeheerders aansprakelijkheid vaak afwijzen door bijvoorbeeld te stellen dat het gebrek in de weg voor een oplettende gebruiker goed waarneembaar was.

Wij zien dan ook dat wij vaak meer dan één brief moeten opstellen om de wegbeheerder zo ver te krijgen aansprakelijkheid te erkennen. Zeker voor dit soort situaties kan een rechtsbijstandverzekering goede diensten bewijzen.

Heeft u schade door een ongeval met uw fiets of auto en meent u dat de wegbeheerder hiervoor een verwijt valt te maken, zorg dan voor foto’s en getuigen en neem contact met ons kantoor op.

Fietsverzekering: waarop letten?

Een fietsverzekering vergelijken en afsluiten, maar weet je niet goed waar je op moet letten? We zetten een paar belangrijke eigenschappen voor je op een rij:

  • In geld of in natura
  • Aflopende of doorlopende dekking
  • Diefstal of volledig casco
  • Extra dekkingen voor jouw fietsverzekering

In geld of in natura

Een fietsverzekering kun je gebruiken voor dekking bij diefstal of total loss. Is de fiets niet meer te herstellen of wordt die gestolen? Met de verzekering voorkom je dat je zelf het volledige bedrag voor een nieuwe dient te betalen.

Houd er rekening mee dat je twee mogelijkheden hebt om jouw fiets te verzekeren. Dat kan op basis van dekking ‘in natura’ of in geld. In dat laatste geval ontvang je de waarde van jouw fiets. Het geld kun je gebruiken om een nieuwe fiets te kopen, maar dat hoeft niet. En kies je voor een dekking ‘in natura’? Dan krijg je geen geld uitgekeerd, maar zorgt de verzekeraar voor een nieuwe fiets.

Aflopende of doorlopende dekking

De dekking die je afsluit voor een fiets geldt normaal gesproken zo’n 3, 5 of 7 jaar. Tijdens die periode kun je gebruik maken van een aflopende of een doorlopende dekking. De aflopende dekking krijgt steeds minder waarde, totdat je aan het eind van de looptijd helemaal geen dekking meer hebt. Wordt jouw fiets na een aantal jaren gestolen of raakt die total loss? Je krijgt een deel van de oorspronkelijke waarde uitgekeerd. Het voordeel van deze polis is een lage premie.

Wil je liever gebruik maken van een doorlopende dekking? Je krijgt de volledige schade vergoed, ook na een paar jaar. Op die manier weet je altijd zeker dat je een nieuwe fiets kunt kopen of dat de verzekeraar zorgt voor een nieuw exemplaar. Houd er rekening mee dat de dekking over het algemeen wat hoger is.

Tip: kies je voor een doorlopende dekking voor jouw fietsverzekering? In de meeste gevallen kun je de dekking meenemen naar een volgende fiets.

Diefstal of volledig casco

Je hebt voor jouw fietsverzekering de keuze uit een paar verschillende dekkingen. Je kunt jouw fiets in ieder geval verzekeren tegen diefstal. Wordt de fiets gestolen? Je krijgt de schade uitgekeerd, waarbij het bedrag afhangt van de waarde van de fiets en of je een aflopende of een doorlopende dekking kiest.

Wil je daarnaast ook schade door vallen, brand of een aanrijding met een auto laten vergoeden? Kies dan een dekking op basis van Volledig Casco. De premie ligt wat hoger, maar in ruil daarvoor hoef je zelf niet voor de kosten van eventuele schade op te draaien.

Extra dekkingen voor jouw fietsverzekering

Daarnaast zijn er extra dekkingen beschikbaar voor jouw fietsverzekering, waarmee je die naar wens kunt uitbreiden. Je kunt bijvoorbeeld gebruik maken van een ongevallen-opzittenden verzekering. Je verzekert daarmee ook kinderen en anderen die je meeneemt op de fiets. Raken zij blijvend invalide of komen ze te overlijden? Dan keert de verzekeraar daarvoor eenmalig een bedrag uit.

Andere bekende aanvullende modules zijn die voor verhaalrechtsbijstand en pechhulp dekking. Met die laatste module sta je er niet alleen voor als je langs de weg komt te staan. Er is hulp beschikbaar, om je weer op weg te helpen of om je op te halen en ervoor te zorgen dat jouw fiets gerepareerd kan worden. Met de verhaalrechtsbijstand zorg je ervoor dat er juridische hulp beschikbaar is als je schade wilt claimen. Je staat er niet alleen voor, waardoor het een stuk waarschijnlijker wordt dat je de schade netjes vergoed zal krijgen door de tegenpartij.

Verzekering voor jouw fiets

De verzekering voor jouw fiets biedt een bepaalde dekking, voor een premie die je per maand of per jaar betaalt. Het is belangrijk om de fietsverzekering niet meteen te vergelijken aan de hand van de kosten. Probeer in plaats daarvan eerst goed te kijken naar de dekking en voorwaarden. Pas op het moment dat je goed weet waar je naar op zoek bent is het verstandig om de fiets premies erbij te halen. Je voorkomt daarmee dat je een lage premie afsluit, voor een verzekering die niet de dekking biedt waar je precies naar op zoek bent.

Fietsverzekering: online berekenen en afsluiten

Benieuwd naar de mogelijkheden om een fietsverzekering af te sluiten, bijvoorbeeld voor diefstal of op basis van Volledig Casco? We maken het je online graag makkelijk om de verschillende opties met elkaar te vergelijken. De eenvoudigste manier om de juiste polis voor jouw fiets te vinden. Voorkom dat je zelf hoge kosten betaalt als jouw fiets gestolen wordt of als je te maken krijgt met schade door vallen, brand of een aanrijding.

Je kunt online jouw fietsverzekering berekenen, met de handige tool die we daarvoor hebben ontwikkeld. Ontdek op die manier wat het kost om jouw fiets goed te verzekeren. Vergelijk de verschillende verzekeraars en maak daar een keuze uit. Daarna kun je de verzekering voor jouw fiets meteen online afsluiten.

Meer weten over de fietsverzekering of heb je vragen over de dekkingen en voorwaarden? Bel ons of gebruik het contactformulier op onze contactpagina. We horen graag van je.


Voordelen Autoverzekeraar

1.Gratis Verhaalservice Als er een goede kans op verhaal is, wordt de schade geheel kosteloos in behandeling genomen.

2.Direct verzekerd Aan het einde van uw aanvraag zie je meteen of wij je voorlopige dekking kunnen verlenen.

3.Gratis Polischeck Met de Polischeck bekijken wij of je nog wel goed en voordelig verzekerd bent bij je huidige verzekeraar.

4.Tot 80% Noclaim Hoe meer schadevrije jaren je hebt opgebouwd, hoe meer korting je krijgt op je premie.

  • Autoverzekeraar.nl

    Hogehilweg 6

    1101 CC Amsterdam


  • goedkope fietsverzekering vergelijken

    HULP NODIG ? BEL ONS : 020 - 521 81 27