opstalverzekering berekenen

Een opstalverzekering vergelijken en afsluiten

Opstalverzekering

Belangrijk voor huis- en appartement eigenaren. Het is de verzekering van de woning zelf, die je zelf afsluit of waar je vanuit een Vereniging van Eigenaars (VvE) gebruik van maakt.

Je bent vrij om een opstalverzekering af te sluiten bij de verzekeraar die je wilt. Dat biedt de mogelijkheid om polissen en premies te vergelijken, zodat je daar een goedkope keuze mee maakt. En ga je verhuizen, ga je samenwonen of ga je emigreren? Dat is een goed moment om de verzekering tegen het licht te houden en aan te passen of helemaal op te zeggen.

Let op: wil je de opstalverzekering opzeggen? Houd rekening met een eventuele opzegtermijn. Je hebt niet overal de mogelijkheid om dagelijks op te zeggen. En loopt de verzekering nog niet zo lang? De minimale looptijd is doorgaans 1 jaar. Daarna kun je maandelijks of zelfs dagelijks opzeggen.


Voordelen Autoverzekeraar.nl

Gratis Verhaal

Gratis Polischeck

Tot 80% No Claim

Direct dekking

opstalverzekering

Wat is een opstalverzekering?

Wat is een opstalverzekering? Het is de verzekering voor een woonhuis of appartement. De verzekering geldt voor het object zelf. Je kunt denken aan het dak, de muren en de vloer. Net als het plafond en bijvoorbeeld de ramen en deuren. Wil je daarbij ook het glas verzekeren? Houd er rekening mee dat je daarvoor vaak een aanvullende glasverzekering nodig hebt.

De verzekering geldt voor alles dat bij de woning hoort, als het er maar aan vast zit. Daarnaast geldt de verzekering voor de tuin en voor de vaste materialen die je daarin hebt staan. Het geldt dus wel voor de bomen en een tuinhuis, maar niet voor de tuinset met de stoelen en de tafel die je neerzet.

Let op: de opstalverzekering geldt niet voor de spullen die je ín huis hebt staan. Voor de tafel, de televisie en kasten met de spullen daarin sluit je een inboedelverzekering af. Het is mogelijk om de verzekeringen voor de opstal en de inboedel met elkaar te combineren.

Is de verzekering verplicht?

Nee, je bent wettelijk niet verplicht om een opstalverzekering af te sluiten. Wel kan het zijn dat een geldverstrekker of de bank je verplicht om die af te sluiten. Wil je een hypotheek afsluiten? Dan heb je daar vaak een verzekering voor de opstal voor nodig. Op die manier weet de bank zeker dat je de woning kunt laten herbouwen, bijvoorbeeld als je maken krijgt met brand of een andere grote schadepost.

Het is in de meeste gevallen belangrijk om een opstalverzekering af te sluiten voor jouw eigen huis. Dat doe je zelf met een eigen woning en via de Vereniging van Eigenaars als je in een appartement met een VvE woont. Je bent dan wel zelf verantwoordelijk voor de inboedelverzekering, voor de spullen die je hebt staan.

Tip: woon je in een huurhuis? Je hoeft geen opstalverzekering af te sluiten. Je hebt voldoende aan een inboedelverzekering, omdat de verhuurder verantwoordelijk is voor de woning zelf.

Goedkope opstalverzekering: 3 tips

Wil je besparen met een goedkope opstalverzekering? Met drie tips maak je het jezelf een stuk makkelijker:

  • Bereken de herbouwwaarde
  • Vergelijk bij verhuizen
  • Combineer met de inboedelverzekering

1. Bereken de herbouwwaarde

Het is belangrijk om de opstalverzekering af te sluiten voor de juiste herbouwwaarde. Daarvoor kun je gebruik maken van een herbouwwaardemeter. Bereken de waarde om de woning te herbouwen, bijvoorbeeld aan de hand van de grootte en de gebruikte materialen. Gaat het om een (bak)stenen twee-onder-een-kap? Dan zijn de kosten anders dan voor een kleine woning van voornamelijk hout.

Tip: verzekeraars vragen je bij het afsluiten van de opstalverzekering om een aantal gegevens van de woning. Het gaat dan bijvoorbeeld om het type dakbedekking en andere gebruikte materialen. Daarmee berekenen ze zowel de herbouwwaarde als het risico op eventuele problemen en kosten.

2. Vergelijk bij verhuizen

Ga je verhuizen? Dat is een goed moment om je opstalverzekering nog eens tegen het licht te houden. Waarschijnlijk heb je de dekking al jaren geleden afgesloten. Mogelijk zijn er nieuwe verzekeraars met betere aanbiedingen bijgekomen. Door je verzekering nog eens kritisch te bekijken zorg je ervoor dat je mogelijk goedkoper uit kan zijn. Een eenvoudige besparing, waarmee je zeker weet dat je niet te veel premie betaalt voor de dekking die je gebruikt.

Tip: geen plannen om te verhuizen? Het is wel een goed idee om de opstalverzekering nog eens te vergelijken. Het is geen probleem om over te stappen naar een andere verzekeraars.

3. Combineer met de inboedelverzekering

Sluit je de opstalverzekering samen af met de inboedelverzekering in een woonpakket? Je hebt dan maar met één verzekeraar te maken, iets dat een paar voordelen te bieden heeft. Ten eerste weet je op die manier zeker dat je de laagste premie betaalt. Verzekeraars berekenen minder kosten, als je er meerdere producten afneemt. Bovendien weet je zeker waar je moet zijn als er een keer wat aan de hand is. Zou je twee verschillende verzekeraars hebben? Ze zouden je van het bekende kastje naar de muur kunnen sturen. Daar heb je geen last van als je de opstalverzekering afsluit bij de verzekeraar waar je ook de inboedeldekking hebt lopen.

Je kunt online een opstalverzekering berekenen en vergelijken. Bekijk op die manier waar je terecht kunt, wat de dekking inhoudt en welke premie je daarvoor betaalt. Je hebt uiteindelijk het meest aan een goede verzekering, die niet te duur uit zal pakken. Wij helpen je online de mogelijkheden te vergelijken, zodat je daar een goede keuze voor kunt maken.

Meer weten over de opstalverzekering of heb je vragen over de dekkingen en voorwaarden? Bel ons of gebruik het contactformulier op onze contactpagina. We horen graag van je.

HULP NODIG ? BEL ONS : 0223 - 62 74 23