verzekeringsdekking auto

verzekeringsdekking auto

Zie je door de bomen het bos ook niet meer welke verzekeringsdekking het beste bij jouw auto past? En wat houden die dekkingen eigenlijk allemaal in? Daarom geven wij je graag nog een samenvattend overzicht wat alles inhoudt.

Welke verzekeringsdekking voor je auto?

Er zijn namelijk drie soorten dekking om je auto te verzekeren. Dit is de WA autoverzekering, de WA-beperkt casco en de all risk autoverzekering.

In tegenstelling tot wat sommige mensen denken is het niet altijd verstandig om naar het bouwjaar van de auto te kijken om de dekking te kiezen. Het is verstandiger om naar de dagwaarde van de auto te kijken, dat is namelijk waar het om draait als er schade is. Daarnaast is het verschil in premie uiteraard belangrijk.

WA – dekking

Elk voertuig in Nederland dient verzekerd te zijn als die zich op de openbare weg bevindt. De standaarddekking is WA. WA staat voor Wettelijke Aansprakelijkheid.

Wanneer er schade wordt toegebracht door jouw toedoen met de auto, wordt deze schade betaald door de WA verzekering. Deze verzekering zorgt ervoor dat een tegenpartij schadeloos gesteld wordt. De schade aan je eigen auto wordt niet vergoed.

Een schade-uitkering die wordt gedaan vanuit de WA – verzekering is wel van invloed op de schadevrije jaren.

WA beperkt casco – dekking

Een WA beperkt casco dekking is een uitgebreidere verzekering dan alleen de WA. De vergoeding vanuit de beperkt casco dekking wordt vooral gedaan voor schade waar je eigenlijk niets aan hebt kunnen doen.

Deze dekking omvat, naast het WA gedeelte, de volgende onderdelen:

  • Ruitbreuk
  • Brand en blikseminslag
  • Diefstal (of poging daartoe) en inbraak
  • Storm en hagelschade
  • Aanrijding met dieren

Een schade-uitkering die wordt gedaan vanuit de beperkt casco-verzekering is niet van invloed op de schadevrije jaren.

Wist je dat deze verzekering soms maar iets duurder is dan de WA dekking?

WA casco – dekking

Wanneer jouw auto nog een hoge dagwaarde heeft omdat deze nog (vrij) nieuw is, dan is de WA casco dekking een passend product.

De WA casco dekking omvat alle zaken die ook in de WA beperkt casco worden omschreven als toevoeging wordt eigen veroorzaakte schade ook vergoed.

Een schade-uitkering die wordt gedaan vanuit de casco – verzekering is wel van invloed op de schadevrije jaren.