auto uitlenen

auto uitlenen

Jouw auto uitlenen ? Dat kan gevolgen hebben voor jouw autoverzekering, omdat daar voorwaarden aan verbonden zitten.

Auto uitlenen: welke gevolgen heeft dit voor de autoverzekering?

Je mag jouw auto uitlenen aan bijvoorbeeld vrienden, je buren of de familie. Maar, maak in ieder geval goede afspraken over wie er betaalt bij schade. Het kan namelijk zijn dat je schadevrije jaren verliest na een claim, waardoor je (jarenlang) een hogere premie betaalt voor jouw autopolis.

Auto uitlenen: mag dat?

Ja, je mag jouw auto uitlenen aan vrienden, familie of bijvoorbeeld de buren. Ze zijn ook gewoon verzekerd, omdat de verzekering die je afsluit geldt voor het kenteken van de auto. De auto is verzekerd, waarbij het niet uitmaakt wie erin rijdt op het moment dat er schade ontstaat.

Uiteraard gelden er wel een paar voorwaarden:

  • Geldig rijbewijs
    Het is natuurlijk belangrijk dat ook anderen die in jouw auto rijden een geldig rijbewijs hebben. Is dit niet het geval? Dan zijn ze niet verzekerd, ook niet als jouw auto een geldige autoverzekering heeft.
  • Dekking van jouw verzekering
    De dekking bepaalt welke schade gedekt wordt. Het gaat om de dekking van de autoverzekering voor jouw auto, niet die van de persoon die erin rijdt. Heeft die persoon een All risk autoverzekering voor de eigen auto, maar heb jij een WA-autoverzekering voor jouw auto? Als die ander in jouw auto rijdt geldt jouw autoverzekering, dus met de beperkte WA-dekking.
  • Uitlenen in plaats van verhuren
    Verzekeraars staan je toe om de auto (een keer) uit te lenen. Dat betekent dat vrienden, familie of de buren er zonder problemen een keer mee kunnen rijden. Besluit je de auto particulier te verhuren? Dat is niet zomaar toegestaan. Zodra je er een vergoeding voor ontvangt is er volgens veel verzekeraars sprake van verhuur, en overtreed je de regels.

Dekking: afhankelijk van jouw autoverzekering

Leen je de auto uit aan iemand anders? Die kan rekenen op de dekking, zoals jij die hebt afgesloten. Die sluit je namelijk niet af voor jou als persoon, maar op basis van het kenteken. Voor de auto waar het om gaat, los van wie er op dat moment in rijdt.

Let op: verzekeraars verplichten je om de auto te verzekeren door de meest gebruikelijke bestuurder. Deel je de auto met de kinderen of met je partner? Bepaal wie er het meest in rijdt. Die persoon moet de autoverzekering afsluiten. Het is vervolgens toegestaan om de auto uit te lenen aan anderen of om daar samen gebruik van te maken.

Benieuwd naar de dekking waar die ander op kan rekenen? Dat hangt af van het type autoverzekering dat je afsluit voor de auto die je wilt uitlenen:

  • WA-autoverzekering
    De goedkoopste autoverzekering, waarbij alleen schade aan de voertuigen en spullen van anderen is gedekt, net als letsel aan andere personen. Schade aan jouw eigen auto is niet verzekerd, ook niet als je de auto uitleent aan iemand anders.
  • WA Beperkt Casco
    Bovenop de bovenstaande dekking kun je ook rekenen op vergoeding van kosten door schade aan jouw eigen auto. Dit is alleen het geval bij bijvoorbeeld diefstal, schade door storm en hagel of door brand, vandalisme en schade door een botsing met loslopende dieren of vogels. Wie er met de auto reed of heeft gereden toen de schade ontstond maakt niet uit.
  • WA Allrisk-dekking
    Heb je de meest uitgebreide dekking, voor schade aan jouw auto, die van anderen en letsel bij andere personen? Die dekking geldt voor jou, net als voor anderen die in de auto rijden. Als je die uitleent. Voor dekking bij aanrijdingen, omslaan, van de weg raken en bijvoorbeeld te water raken. En veroorzaakt die ander de schade (per ongeluk) zelf? Ook dan wordt dit netjes vergoed.
  • Schade en jouw schadevrije jaren

    Wil je de auto uitlenen en ontstaat er schade? Dat is ontzettend vervelend, al wordt de schade mogelijk gedekt door jouw autoverzekering. Houd er wel rekening mee dat dit invloed kan hebben op jouw aantal schadevrije jaren.

    Leen je de auto uit en veroorzaakt die persoon schade? Als je die claimt kan dit betekenen dat je schadevrije jaren verliest. Is dat het geval? Houd er dan rekening mee dat de premie die je voortaan betaalt op kan lopen. Op die manier kun je de gevolgen van schade door iemand aan wie je de auto uitleent nog jaren doorlopen. Soms is het beter om de kosten zelf te betalen, of dat voor te leggen aan de ander die de auto leende.

    Maak goede afspraken

    Maak altijd goede afspraken met de persoon aan wie je de auto uitleent. Hoe lossen jullie eventuele schade op? Soms is het verstandig om af te spreken dat die ander de schade hoe dan ook zelf zal betalen. Daarmee voorkom je dat je schadevrije jaren verliest, waardoor je nog jarenlang een hogere premie blijft betalen.

    Let op: zie erop toe dat de persoon aan wie je de auto uitleent in het bezit is van een geldig rijbewijs. Alleen op die manier geldt jouw autoverzekering, zodat je kunt vertrouwen op de dekking.

    Ben je benieuwd naar meer informatie over de autoverzekering? We beantwoorden de vragen , net als rondom het uitlenen van de auto die je voor de deur hebt staan.

    Meer weten over het uitlenen van jouw auto of heb je vragen over de dekkingen en voorwaarden? Bel ons op telefoonnummer 0223 – 62 74 23 of gebruik het contactformulier op onze contactpagina. We horen graag van je.