Groene kaart

Groene kaart

De groene kaart: waarvoor heb je die nodig en welke informatie staat erop? Het is het verzekeringsbewijs voor de auto, dat de herkenbare kleur groen heeft gekregen. Te gebruiken in Nederland en in de rest van de Europese Unie, dankzij de erkenning in heel Europa.

Let op: houd er rekening mee dat verzekeraars niet overal dekking bieden. Kijk op de groene kaart naar de landen waar je naartoe kunt, met de verzekering die je in Nederland hebt afgesloten.

Het is bijna overal ter wereld verplicht om voor jouw auto, een motor, caravan of een ander motorvoertuig een WA autoverzekering af te sluiten. De groene kaart is het bewijs dat je die verzekerd hebt afgesloten. Daar kun je in Nederland gebruik van maken, net als over de grens.

Op de groene kaart staat allerlei belangrijke informatie:

  • Nummer van de groene kaart
    Een belangrijk nummer, dat je nodig hebt als je een Europees Schadeformulier invult.
  • Kenteken van jouw voertuig
    Het kenteken van het verzekerde voertuig. Bewaar de groene kaart in het voertuig.
  • Geldigheid van de verzekering
    De periode waarin de verzekering geldig is, om aan te tonen dat je verzekerd bent.
  • Dekkingsgebied
    De landen waar je wél dekking hebt, en waar je géén dekking hebt (doorgestreept).
  • Contactgegevens van de verzekeraar
    Belangrijk, om contact op te kunnen nemen als je te maken hebt met een schade.

Waar geldt mijn groene kaart?

Benieuwd waar de groene kaart geldt? Je kunt het verzekeringsbewijs gebruiken in alle landen waar de verzekering geldig is. Dat is standaard het geval in heel de Europese Unie, al kan dit per verzekeraar kleine verschillen kennen.

Tip: ga je rijden in Rusland? Kijk goed of je verzekeringsbewijs daar geldig is. Dat verschilt per verzekeraar, dus het is iets om goed op te letten.

De groene kaart van jouw autoverzekering is in ieder geval geldig in alle landen van de Europese Economische Ruimte (EER). Dat betekent dat je kunt rekenen op dekking in alle EU-landen, plus Liechtenstein, IJsland en Noorwegen. En ga je rijden in Andorra, Servië of Zwitserland? Ook daar kun je dankzij speciale overeenkomsten gebruik maken van jouw Nederlandse autoverzekering.

Groene kaart op papier

Het verzekeringsbewijs ontving je traditioneel (gratis) op papier. De laatste jaren leveren de verzekeraars de kaart steeds vaker digitaal aan. Dat betekent dat je die niet meer op papier ontvangt, omdat je die in Nederland niet bij je hoeft te hebben. Met de digitale kaart heb je alle gegevens bij de hand, bijvoorbeeld op een mobiele telefoon. Andere verzekeraars kiezen ervoor om de groene kaart als een plastic verzekeringspas aan te bieden, met aan de achterzijde alle belangrijke gegevens.

Toch heb je voor je autoverzekering in het buitenland nog vaak een verzekeringsbewijs op papier nodig. Ga je met de auto naar Albanië, Marokko, Oekraïne en Turkije? Je hebt de groene kaart op papier nodig. Maak een print op groen papier of zorg ervoor dat je het origineel bij je hebt. Kun je geen groene kaart op papier tonen? Dan kom je in sommige gevallen het land niet in. In andere gevallen kun je een flinke boete krijgen als je betrokken raakt bij een schadesituatie.

groene kaart

Tip: huur je een auto? Je hebt dan geen eigen groene kaart nodig. Het verzekeringsbewijs hoort bij de auto, niet bij jou als persoon. Zorg ervoor dat je in de huurauto weet waar het verzekeringsbewijs ligt, zodat je dit de politie of andere instanties kunt tonen als ze daarom vragen.

Grensverzekering afsluiten

In de Europese Unie is er geen sprake van grenscontroles, waardoor je ook niet hoeft aan te tonen dat je beschikt over een groene kaart. In Nederland is het zelfs niet nodig om het verzekeringsbewijs bij je te hebben. De politie en andere instanties kunnen digitaal controleren of de auto verzekerd is.

Tip: neem je de verzekeringsbewijs niet mee of heb je die digitaal bij de hand? Zorg ervoor dat je ook over de gegevens beschikt als er geen internetverbinding beschikbaar is. Je hebt die gegevens nodig als je te maken krijgt met een schadesituatie.

Ga je de grens over naar een land waar jouw groene kaart niet geldt? Je hebt daar standaard geen WA-dekking voor de auto. Aan de grens kun je veelal een tijdelijke dekking afsluiten. De kosten daarvan verschillen per land. Rijd je vaker in landen buiten de EU? Dan is het de moeite waard om tijdens het vergelijken van je autoverzekering goed te kijken naar de dekking die je ontvangt. Bij sommige verzekeraars heb je zelfs de mogelijkheid om een tijdelijke dekking af te sluiten, zodat je zonder problemen naar het buitenland kunt.

Groene kaart voor de caravan

Houd er rekening mee dat je in bijna alle landen (behalve in Nederland) een aparte groene kaart nodig hebt voor aanhangers en caravans met een eigen kenteken. Het maakt niet uit of je de caravan of aanhanger apart verzekerd hebt of niet. In bijvoorbeeld Polen is de tweede kaart altijd verplicht. Vraag een extra verzekeringsbewijs aan bij jouw verzekeraar, voor een aanhanger achter jouw auto als ‘trekkend voertuig’.

Eventuele schade aan anderen is in Nederland meeverzekerd in de WA-dekking voor jouw auto. Ook als de schade ontstaat door een caravan of andere aanhanger die los raakt, als die daar in eerste instantie aan was gekoppeld. Op de groene kaart staat de code AF, waarmee de verzekering ook geldt voor aanhangers die een eigen kenteken hebben.

Een nieuwe autoverzekering afsluiten? Vergelijk de mogelijkheden online en zorg voor een zo scherp mogelijke premie. Met een goede dekking over de grens, zodat je ook buiten de EU beschikt over het verzekeringsbewijs dat je nodig hebt. Om zorgeloos door heel Europa te rijden, waarbij je kunt aantonen dat je de verplichte WA-verzekering hebt afgesloten.

Meer weten over de groene kaart of heb je vragen over de dekkingen en voorwaarden? Bel ons of gebruik het contactformulier op onze contactpagina. We horen graag van je.