Negatieve min schadevrije jaren

Negatieve min schadevrije jaren

Je kent dit vast wel.

Door een schade worden de door jouw opgebouwde schadevrije jaren naar beneden aangepast. Ondanks dat dit natuurlijk een verhoging in de premie met zich meebrengt willen wij je niet aanraden om dit te ontlopen.

En wel door het volgende:

Een voorbeeld is een klant die ons pasgeleden opbelde.

Hij had door even niet opgelet te hebben schade toegebracht bij een zakelijke auto van een duur merk. De schade viel te overzien, een koplamp. Helaas waren de herstelkosten aan de hoge kant.

Ontstaan van min schadevrije jaren

De klant zakte door deze schade. Dit als gevolg hebbende dat hij nu op -4 negatieve schadevrije jaren staat.

Hij meldde de nieuwe polis ontvangen te hebben, op deze polis stond een veel hogere premie dan van het jaar ervoor. Uitgelegd aan onze verzekerde dat de premie voor een autoverzekering voor een groot gedeelte wordt bepaald door de opgebouwde schadevrije jaren.

Omdat hij nu een negatief aantal had zorgde dit voor de verhoging.

Over schrijven op naam partner

Onze verzekerde gaf aan hier niet mee akkoord te willen gaan. Helaas had hij geen middelen om de schade terug te betalen, zodat hij wel moest accepteren dat er -4 schadevrije jaren waren. Vervolgens gaf hij aan de auto dan maar over te schrijven op naam van zijn partner. Daar zouden ze volgens hem toch niet achter komen.

Hier hebben wij onze verzekerde een uitvoerig antwoord op gegeven.

Verzekeraars registreren vele gegevens. Onder andere ook schadevrije jaren, dit gebeurd in Roy Data.

Omdat onze verzekerde en zijn partner op hetzelfde adres woonachtig waren, komt dit snel genoeg naar boven. Aangezien ook te achterhalen is wie de vorige eigenaar van een voertuig is geweest kan de nieuwe verzekeraar dit als fraude zien.

Daarnaast kan hij met zo’n melding een registratie krijgen bij Stichting CIS, waardoor verzekeren in de toekomst voor de komende 8 jaar niet meer mogelijk is bij een reguliere verzekeraar. En dit geldt niet alleen voor de auto, maar voor alle schadeverzekeringen.

Met deze uitleg zag onze verzekerde gelukkig toch in dat het verstandiger was om de verzekering op zijn eigen naam aan te houden.

Hij was zich er niet van bewust dat dit zulke grote gevolgen had.