autoverzekering en invordering rijbewijs

Het afsluiten van een autoverzekering na invordering van je rijbewijs

Is je rijbewijs ingenomen, dan kan dat verstrekkende gevolgen hebben. In de periode dat je rijbewijs ingevorderd is, mag je geen enkel motorvoertuig besturen. Ook niet als dit voor je werk vereist is. Bovendien zal je autoverzekeraar je lopende verzekering opzeggen. Dat is misschien nog niet het ergste, zou je misschien zeggen. Maar het melden van een rijontzegging in het verleden is verplicht bij het afsluiten van een nieuwe autoverzekering. En dat heeft wederom consequenties. De gevolgen van een fout kunnen je dus nog lang blijven achtervolgen.

Wat zijn redenen om een rijbewijs in te vorderen?

Invordering van een rijbewijs kan om verschillende redenen geschieden. In het algemeen kunnen we zeggen dat dit gebeurt wanneer je een gevaar vormt op de weg en je eigen veiligheid en/of die van anderen in het geding is. Een voorbeeld is bijvoorbeeld het drinken van teveel alcohol, of meer dan vijftig kilometer per uur te hard rijden. Ook kan gevaarlijk rijgedrag door andere zaken worden veroorzaakt. Daarnaast kunnen ook openstaande verkeersboetes een reden zijn voor invordering van je rijbewijs.


Voordelen Autoverzekeraar.nl

Gratis Verhaal

Gratis Polischeck

Tot 80% No Claim

Direct dekking

Autoverzekering geweigerd

Wat zijn de gevolgen voor je autoverzekering?

Zoals je weet is het verplicht om je auto te verzekeren. Maar dit kan alleen wanneer je over een geldig rijbewijs beschikt. Invordering van je rijbewijs heeft dus automatisch gevolgen voor je autoverzekering. Een verzekeraar wordt via een automatisch systeem op de hoogte gebracht van de invordering en zal je verzekering stopzetten. En ook al staat je auto nog steeds op jouw naam, zonder rijbewijs of verzekering mag je de weg niet op. Het beste wat je dan dus kunt doen, is je kenteken schorsen. Je betaalt dan ook geen belasting.

Mogen anderen wel in mijn auto rijden?

Je vorige verzekeraar heeft in het Centraal Informatie Systeem (CIS) melding gemaakt van de beëindiging van je verzekering. Dit betekent dat jij voorlopig niet achter het stuur mag plaatsnemen. Maar wat als iemand anders binnen jouw huishouden ook regelmatig jouw auto gebruikt? Dan is het bij veel verzekeraars wel mogelijk om als eigenaar zonder rijbewijs een autoverzekering af te sluiten. Het is dan wel belangrijk dat je bij het afsluiten daarvan opgeeft wie dan de regelmatige bestuurder is.

Wat als je je rijbewijs eenmaal weer terug hebt?

Je was je rijbewijs kwijt en na een periode van invordering weer teruggekregen? Dan zal er een hele last van je schouders vallen. Juich echter niet te hard, want zoals we al zeiden merk je de consequenties van je gevaarlijke verkeersgedrag of achterstallige betalingen nog lang. Omdat hiervan melding is gemaakt in het CIS, komt ook een beoogde toekomstige autoverzekeraar tijdens de controle altijd achter je verleden. Het aanvragen van een autoverzekering wordt daardoor erg lastig. In veel gevallen heb je zelfs maar één optie: jezelf tegen een aanzienlijk hogere premie bij De Vereende laten verzekeren. Deze verzekeraar ging voorheen overigens als Rialto door het leven.

Waarom staan verzekeraars niet om jou als klant te springen?

Denken dat alles vergeven en vergeten is en je weer op een schone lei kunt beginnen, is dan ook een illusie. De gevolgen van een tijdelijke rijontzegging blijf je vaak dan ook nog jaren daarna voelen. De reden dat verzekeraars je niet willen verzekeren, is dat het risico voor hen te groot wordt. Bestuurders met een verleden van overtredingen, vertonen deze in de toekomst nu eenmaal ook vaker. En dat kan een autoverzekeraar heel wat geld kosten. Het weigeren door een verzekeraar is overigens volkomen legaal en in de wet vastgelegd.

Autoverzekeraar.nl helpt je graag weer op weg

Een nieuwe verzekeraar vinden kan dus een behoorlijke klus zijn. Autoverzekeraar.nl helpt je daar echter graag bij. De intentie is altijd om je te proberen bij een reguliere verzekeraar te verzekeren. Om een passende autoverzekering te vinden, maak je gebruik van de online vergelijkingstool op onze website. Lukt het inderdaad niet om bij een reguliere verzekeraar te worden ondergebracht, dan hoef je nog steeds niet met je handen in het haar te zitten. Je kunt namelijk vrijwel altijd terecht bij De Vereende.

De Vereende: de verzekeraar voor bijzondere risico’s

Met een rijontzegging in het verleden heb je vrijwel altijd alleen De Vereende Verzekeringen als mogelijkheid over. Dit is een verzekeraar voor zogeheten bijzondere risico’s. De Vereende biedt bij iedere aanvraag oplossingen op maat en verzekert bijna iedereen. Ook als geen enkele andere maatschappij je accepteert. Zoals je misschien al wel had verwacht, zitten hier diverse voorwaarden aan en zijn de premies die De Vereende in rekening brengt, hoger dan die van reguliere verzekeraars. De verzekeraar neemt dan ook een hoger risico.

Op zoek naar een reguliere verzekeraar

Doorgaans zijn reguliere verzekeraars nog vijf tot acht jaar op hun hoede. Sterker nog, jouw rijontzegging kan ook gevolgen hebben voor je naasten. Wanneer verzekeraars zien dat iemand op hetzelfde adres als jij woont, kan de premie voor deze persoon ook hoger worden of kan het voor hem of haar ook lastiger worden om een nieuwe verzekering af te sluiten. Dit hoeft echter niet. Ben je enkele jaren verzekerd bij De Vereende en ben je benieuwd of je inmiddels weer bij een reguliere verzekeraar terechtkunt? Raadpleeg dan Autoverzekeraar.nl.

Verlies of diefstal van je rijbewijs

Autobezitters vragen zich ook regelmatig af hoe het zit wanneer hun rijbewijs gestolen is of wanneer ze dit zijn kwijtgeraakt. Ook dan mag je inderdaad niet meer rijden. Doe je dit toch, dan kun je op een boete rekenen wanneer je hier toevallig op wordt betrapt. Rijd je in deze periode zonder rijbewijs schade, dan kun je ook niet op je autoverzekering rekenen. De kosten zijn dan voor jou. Afhankelijk van de schade kunnen die behoorlijk oplopen.

Gebruik de vergelijkingstool van Autoverzekeraar.nl

Heb jij na een tijdelijke rijontzegging je rijbewijs weer terug en kun je niet wachten om weer achter het stuur te kruipen? Dan ga je op zoek naar een geschikte autoverzekering. Autoverzekeraar.nl helpt je graag met het vinden van een reguliere verzekeraar, maar zet ook de premie en voorwaarden van De Vereende voor je op een rijtje wanneer blijkt dat je alleen bij deze verzekeraar terechtkunt. Bij eventuele vragen kun je telefonisch contact opnemen met een van onze experts.

HULP NODIG ? BEL ONS : 0223 - 62 74 23