Negatieve schadevrije jaren

Negatieve schadevrije jaren – Ik sta in de min jaren

Negatieve schadevrije jaren en het afsluiten van een autoverzekering

Heb je geen of nog onvoldoende schadevrije jaren opgebouwd? Dan krijg je te maken met negatieve schadevrije jaren wanneer je bij je autoverzekering een schade claimt. Negatieve schadevrije jaren worden ook wel minjaren genoemd. Veel verzekeraars bij wie je aanklopt, zullen je als een te groot risico beschouwen.

Dat wil niet zeggen dat het onmogelijk is om een autoverzekering af te sluiten, maar voor wie negatieve schadevrije jaren op zijn naam heeft staan, is dat wel een stuk lastiger. De verzekeringen die je wel kunt afsluiten, worden doorgaans gekenmerkt door flink hogere premies.

Wat is de bonus malusladder?

Wanneer je je verdiept in autoverzekeringen en alles wat daarbij komt kijken, kom je niet zelden het woord bonus malus ladder tegen. Dit is in feite een tabel die autoverzekeraars gebruiken om je no-claimkorting te bepalen. Bouw je meer schadevrije jaren op, dan klim je op de ladder en stijgt je korting.

Claim je schade, dan val je direct echter vijf schadevrije jaren terug. Elke verzekeraar hanteert zijn eigen bonus malus ladder. De ladder zegt dus niets over het aantal schadevrije jaren, maar slechts over de korting op je premie.

Voordelen Autoverzekeraar.nl

Gratis Verhaal

Gratis Polischeck

Tot 80% No Claim

Direct dekking

negatieve schadevrije jaren

Wat is no claim korting?

De no claim korting, ook wel de bonus malus korting genoemd, is dus de korting die je krijgt op de premie die je voor je autoverzekering bepaalt. Des te langer je zonder schade rijdt, des te hoger de korting die je wordt toegekend.
Ben je WA of beperkt casco verzekerd, dan is de schade die je zelf aan je auto hebt veroorzaakt -in tegenstelling tot wat het geval is bij volledig casco verzekeringen- niet gedekt. Indien je financiële situatie het toestaat, kun je ervoor kiezen de reparatiekosten uit eigen zak te betalen om zo je no claim korting te behouden.

Vind de voor jou geschikte autoverzekering via Autoverzekeraar.nl

Autoverzekeraar.nl voorziet jou als (aanstaande) autobezitter graag van allerhande informatie die jou van dienst kan zijn bij de aanschaf en verzekering van je wagen. Je gebruikt onze vergelijkingstool om in een handomdraai te zien welke verzekeringen er mogelijk zijn en welke premies en voorwaarden er gelden. Zo kunnen we je zelfs wanneer je negatieve vrije schadejaren op je naam hebt staan, eenvoudig helpen met de best passende autoverzekering. Dat scheelt jou een hoop tijd en moeite.

Bekijk de bonus malus ladder goed voordat je een verzekering afsluit

Bij welke maatschappij je je auto ook verzekert: je valt altijd vijf schadevrije jaren terug wanneer je een claim indient. Lager dan -5 schadevrije jaren kun je niet zakken. Wat wel per verzekeraar verschilt, is de korting die verbonden is aan het aantal schadevrije jaren. Een schadeclaim kan je soms tot wel vijftig procent korting laten zakken. Daarom adviseert Autoverzekeraar.nl je ook altijd om goed naar de bonus malus ladder van de verzekeraar te kijken waar je overweegt een autoverzekering te berekenen.

Een autoverzekering afsluiten als je nul schadevrije jaren hebt

Behalve dat je wegens meerdere claims negatieve schadevrije jaren op je naam hebt staan, kan het natuurlijk ook zijn dat je nul schadevrije jaren hebt. Dit is altijd het geval bij beginnende bestuurders. Zonder deze jaren is het geen enkel probleem om een autoverzekering af te sluiten, alleen de premie ligt iets hoger. Gebruik de vergelijkingstool van Autoverzekeraar.nl om erachter te komen welke verzekeringen in jouw specifieke situatie het gunstigst zijn. Geef altijd eerlijk aan dat je geen schadevrije jaren hebt, want gegevens worden altijd gecontroleerd.

Negatieve schadevrije jaren en een autoverzekering: ontdek het via Autoverzekeraar.nl

Heb je negatieve schadevrije jaren, dan kun je nog steeds een autoverzekering afsluiten. Deze zal slechts wat duurder worden. Pas bij vier negatieve schadevrije jaren gaan de meeste verzekeraars zich achter de oren krabben: is het wel zo verstandig om jou als klant te accepteren? Door gebruik te maken van de vergelijkingstool van Autoverzekeraar.nl en alle gevraagde informatie naar waarheid in te vullen, kom je erachter bij welke verzekeraars je terechtkunt en tegen welke premie.

Het belang van het hebben van een autoverzekering op je eigen naam

Hoe lang je ook al je rijbewijs hebt en achter het stuur zit, schadevrije jaren bouw je pas op vanaf het moment dat er ook een autoverzekering op jouw naam staat. Rijd je bijvoorbeeld rond in een auto waarvan de verzekering op de naam van je partner staat, dan bouw je zelf geen schadevrije jaren op. Zelfs al heb je nog nooit een krasje op de bumper veroorzaakt.

Veel jonge bestuurders kiezen er dan ook voor om al vrij snel op hun eigen naam een auto WA te verzekeren om zo schadevrije jaren op te bouwen en op de bonus malus ladder te klimmen. Op het moment dat je dan een keer een schade claimt en je al heel wat schadevrije jaren op je naam hebt staan, val je minder hard terug in je premiekorting. Heb je nog maar enkele jaren zonder schade gereden, dan kan er meteen sprake worden van negatieve schadevrije jaren. De korting kan dan zelfs helemaal komen te vervallen.

Kunnen negatieve schadevrije jaren vervallen?

Het antwoord op deze vraag is gelukkig ja! Verzekeraars zijn daar tegenwoordig een stuk soepeler in dan vroeger. Negatieve schadevrije jaren komen, afhankelijk van de verzekeraar, na drie tot vijf jaar te vervallen. Daar hangt wel een voorwaarde aan: de schadevrije jaren mogen niet in gebruik zijn. In andere woorden: je mag de afgelopen drie tot vijf jaar geen goedkope autoverzekering op je naam hebben gehad. Gaat dit voor jou op, dan kun je vrijwel altijd weer bij nu schadevrije jaren starten en als het ware met een schone lei starten.

De Vereende verzekeringen

Zoals al eerder gezegd, hoeven negatieve schadevrije jaren geen probleem op te leveren bij het afsluiten van een autoverzekering. Alhoewel het bij een reguliere autoverzekering erg lastig wordt, kun je vrijwel altijd nog bij verzekeringsmaatschappij De Vereende een offerte aanvragen. Deze maatschappij verzekert bijzondere risico’s, maar brengt daarvoor wel een aanzienlijk hogere premie in rekening. Ook worden er andere voorwaarden zoals vooruitbetaling gesteld. Een alternatief is het afkopen van de negatieve schadejaren die op je naam staan, zodat je daarna weer bij een reguliere autoverzekeraar terechtkunt.

HULP NODIG ? BEL ONS : 0223 - 62 74 23