Rijontzegging

rijontzegging : wat nu ?

Het afsluiten van een autoverzekering na een rijontzegging

Heb je te maken met een rijontzegging? Dan kan je dit als bestuurder wel eens duur komen te staan, en niet alleen letterlijk. Een rijontzegging krijg je niet voor niets. De politie, rechter of Officier van Justitie legt deze niet zomaar op en het wordt vastgelegd in CIS.

In veel gevallen is een rijontzegging een bijkomende straf naast een hoofdstraf zoals een gevangenisstraf, werkstraf of geldboete. Een rijontzegging heeft vrijwel altijd invloed op het afsluiten van een autoverzekering. Dit wordt namelijk een stuk lastiger en in zeldzame gevallen zelfs helemaal onmogelijk. Autoverzekeraar.nl vertelt je er graag meer over.

Wat houdt een rijontzegging precies in?

Een rijontzegging krijg je opgelegd wanneer je een bepaalde overtreding in het verkeer hebt begaan. Tijdens de loop van een rijontzegging mag je met geen enkel motorvoertuig aan het verkeer deelnemen. Behalve met een auto mag je je dus ook niet met een motor, scooter of ander gemotoriseerd voertuig voortbewegen.

Iets wat jouw dagelijks leven een stuk lastiger kan maken. Een rijontzegging krijg je opgelegd na bijvoorbeeld een forse snelheidsovertreding, of rijden met een alcoholpercentage in je bloed dat de maximaal toegestane waarden overschrijdt.

Voordelen Autoverzekeraar.nl

Gratis Verhaal

Gratis Polischeck

Tot 80% No Claim

Direct dekking

Rijontzegging

Redenen waarom je een rijontzegging opgelegd kunt krijgen

Zoals gezegd kan een rijontzegging het gevolg zijn van een grove snelheidsovertreding of het rijden met alcohol. Uiteraard is het gebruik van drugs eveneens een reden om deze maatregel toe te passen. Andere redenen voor het opleggen van een rijontzegging zijn onder andere :

  • het veroorzaken van hinder
  • doorrijden na een verkeersongeluk
  • het niet willen meewerken aan een alcoholcontrole
  • doodslag
  • rijden zonder een rijbewijs
  • of tijdens een al geldende rijontzegging

De duur van de ontzegging verschilt per situatie, maar één ding is altijd duidelijk: het afsluiten van een autoverzekering wordt daarna behoorlijk lastig, maar niet bij Vereende Verzekeringen.

De voorwaardelijke versus onvoorwaardelijke rijontzegging

Rijontzeggingen bestaan in twee vormen: de voorwaardelijke en de onvoorwaardelijke. In het eerste geval geldt de rijontzegging meer als een waarschuwing. Je krijgt dan een bepaalde proeftijd opgelegd. Bega je binnen die proeftijd opnieuw een verkeersovertreding, dan kan de rechter de rijontzegging alsnog in werking stellen. De onvoorwaardelijke rijontzegging is een zwaardere straf, waarbij je rijbewijs voor een periode met een bepaalde duur wordt ingenomen. Binnen deze periode mag je dus niet met een gemotoriseerd voertuig rijden.

De gevolgen van een rijontzegging voor een autoverzekering

Een rijontzegging kan je behoorlijk praktische problemen in het dagelijks leven opleveren. Terwijl dat al lastig genoeg is, werken de effecten ook na het verstrijken van deze periode nog even door. Behalve voor je mobiliteit heeft een rijontzegging namelijk ook gevolgen voor het afsluiten van een autoverzekering. Je verzekering wordt geweigerd bij de Verzekeraars. De duur van de rijontzegging speelt hierbij een rol. Vanzelfsprekend verdient iemand na een rijontzegging van een week meer vertrouwen bij een verzekeraar dan iemand die zijn rijbewijs een half jaar kwijt was.

Situatie A: bij dezelfde verzekeraar blijven

Het beste scenario na een rijontzegging is niet het afsluiten van een nieuwe autoverzekering, maar bij je huidige verzekeraar blijven. Gedurende de looptijd van de rijontzegging kun je je autoverzekering gewoon laten doorlopen en je premie blijven betalen, ook al rijd je niet in je voertuig. Je hebt ook geen meldingsplicht, waardoor een autoverzekeraar niet per se op de hoogte hoeft te worden gesteld. Zodra je je rijbewijs weer in je bezit hebt, kun je weer rijden.

Wat als je huidige verzekeraar erachter komt?

Ondanks het feit dat je na een rijontzegging geen meldingsplicht richting je verzekeraar hebt, sluit dit niet de mogelijkheid uit dat deze er toch achter komt. Deze informatie komt namelijk wel in je schadedossier terecht. Het is vervolgens aan de verzekeraar om te bepalen of hij je autoverzekering beëindigt of niet. In de meeste gevallen neigen verzekeraars hiernaar. Pas dan beginnen de grootste problemen: je moet op zoek naar een nieuwe autoverzekering, maar zult steeds dichte deuren treffen.

Situatie B: op zoek naar een verzekering na een rijontzegging

Heb je een voorwaardelijke of onvoorwaardelijke rijontzegging gehad en moet je op zoek naar een nieuwe verzekeraar, dan kan het nog wel eens moeilijk voor je worden. Of beter gezegd: dan ZAL het moeilijk worden. Potentiële verzekeraars zien je als een hoog risico en verwelkomen natuurlijk liever niet iemand die ze veel kan gaan kosten. Tevens is het mogelijk dat je aan je overtreding ook een strafblad hebt overgehouden. Ook dan heeft een eventuele verzekeraar minder vertrouwen in jou als klant, waardoor hij er vrijwel altijd toe zal besluiten je te weigeren.

De laatste strohalm: De Vereende, de verzekeraar voor bijzondere risico’s

Dat het afsluiten van een autoverzekering na een rijontzegging of wanbetaling moeilijk is, wil gelukkig lang niet altijd zeggen dat het onmogelijk is. Er is namelijk een verzekeraar die bredere acceptatievoorwaarden hanteert. Deze verzekeraar stond vroeger bekend als Rialto, maar gaat nu als De Vereende door het leven. Maar voor wat, hoort wat natuurlijk. De premie die je maandelijks betaalt voor de autoverzekering die je na een rijontzegging afsluit, is financieel een stuk minder aantrekkelijk te noemen.

Oplossingen buiten de reguliere markt, maar niet zonder nadelen

De Vereende voorziet in oplossingen buiten de reguliere markt. Je kunt er terecht na een rijontzegging, meteen strafblad of met een geschiedenis van wanbetaling. Maar behalve de hoogte van een premie van de autoverzekering die je na een rijontzegging bij De Vereende kunt afsluiten, kleven er nog meer nadelen aan deze verzekeraar. Zo moet je de premie ook verder vooruit betalen en wordt er een borg gehanteerd. Ook kan het zijn dat er een eigen risico op de WA dekking geldt.

Premie en waarborg bij De Vereende

Logischerwijs is een autoverzekering die je na een rijontzegging bij De Vereende afsluit vele malen hoger dan een autoverzekering bij een reguliere verzekeraar. Ondanks dat blijft De Vereende zijn premies regelmatig verhogen wegens tegenvallende schadecijfers. De waarborgsom die je bij het afsluiten van de verzekering betaalt, is er om eventuele wanbetaling te ondervangen. Beëindig je de autoverzekering, dan krijg je deze borgsom weer terug. De premie bij De Vereende is voor iedereen anders, afhankelijk van de specifieke situatie. Via de vergelijkingstool van Autoverzekeraar.nl krijg je een betrouwbaar inzicht.

HULP NODIG ? BEL ONS : 020 - 521 81 27