schadevrije jaren

Hoe vraag ik de schadevrije jaren op voor mijn autoverzekering.

Schadevrije jaren

Wat zijn schadevrije jaren en waarom zijn ze belangrijk voor de autoverzekering? Naarmate je meer jaren zonder schade rijdt krijgt je steeds meer korting op de premie die je betaalt. De premie wordt lager, terwijl je kunt blijven rekenen op precies dezelfde dekking.

Het is de makkelijkste manier om op de kosten te besparen, omdat je er haast niets voor hoeft te doen. Zolang jij schadevrije rijdt nemen de schadevrije jaren vanzelf toe. Bovendien kun je die meenemen van de ene naar de andere verzekeraar, dus ook als je overstapt zal je ze niet verliezen.

We zijn jouw specialist in autoverzekeringen , ook als je meer wilt weten over de schadevrije jaren en de no-claimkorting die je daarmee opbouwt. We leggen je uit hoe je onderzoekt hoeveel jaren je hebt opgebouwd, wat het voordeel daarvan is en hoe de bonussen en malussen werken. Op die manier ben je altijd op de hoogte van de jaren die je hebt opgebouwd, zodat je daarmee een interessante korting krijgt op de premie.

Tip: soms is het beter om een kleine schade zelf te betalen dan die te claimen bij jouw verzekeraar. Als je er schadevrije jaren door verliest betaal je de komende jaren meer premie, waardoor het kan voorkomen dat je onder de streep duurder uit bent.

Voordelen Autoverzekeraar.nl

Gratis Verhaal

Gratis Polischeck

Tot 80% No Claim

Direct dekking

schadevrije jaren

Hoeveel schadevrije jaren heb ik?

Het is een van de meest gestelde vragen door verzekerden. Gelukkig kun je daar op meerdere manieren zelf achter komen. We zetten er een paar voor je op een rij:

  • Gegevens opvragen bij Roy Data
    Alle verzekeraars in Nederland houden samen een centraal Roy Data-systeem bij. Daarin registreren ze hoeveel schadevrije jaren je hebt en welke eventuele claims je doet. Wil je jouw schadevrije jaren opvragen? Je kunt jouw gegevens inzien, maar houd er rekening mee dat dit tot 30 dagen kan duren.
  • Navraag bij jouw verzekeraar
    Sneller is het vaak om navraag te doen bij jouw verzekeraar. Je kunt daar simpelweg vragen ‘hoeveel schadevrije jaren heb ik?’. De verzekeraar kan het je in de meeste gevallen meteen aangeven.
  • Kijken op het polisblad
    Heb je het polisblad voor jouw autoverzekering nog? Ook daarop staat hoeveel schadevrije jaren je hebt. Kijk het na als je de brief nog hebt liggen of zoek de e-mail op die je hebt ontvangen. Op die manier weet je altijd meteen hoeveel jaren je hebt opgebouwd, waarmee je kunt rekenen op een interessante no-claimkorting.

Rijd je een leaseauto of een andere auto van de zaak? Dan kun je bij de leasemaatschappij vragen om een leaseverklaring of bij jouw werkgever om een werkgeversverklaring. Op die manier ontdek je eenvoudig hoeveel jaren je hebt opgebouwd, zodat je daar meteen van op de hoogte bent.

Tip: twijfel je om een schade te claimen of om die zelf te betalen? Je kunt jouw verzekeraar vragen hoeveel van de jaren het je kost als je besluit de schade te laten vergoeden. Op die manier kom je niet voor vervelende verrassingen te staan.

Voordeel van schadevrije jaren

Ben je vooral benieuwd naar de voordelen van schadevrije jaren ? Het levert je een interessante korting op de premie op. Die begint al op te lopen vanaf het eerste jaar. Ieder jaar dat je daarna geen claim indient bouw je meer korting op, waardoor de autoverzekering er steeds een beetje goedkoper op wordt. Uiteindelijk kun je en korting opbouwen met je schadevrije jaren van 75 tot 80 procent ten opzichte van de nominale premie.

Een bijkomend voordeel is dat andere verzekeraars je sneller zullen accepteren. Ze kijken kritisch naar eventuele claims uit het verleden. Claimde je niet eerder of is dat een lange tijd terug? De kans is dan groot dat de verzekeraar je zonder problemen zal accepteren. Dat maakt het makkelijker om over te stappen, zodat je een voordelige polis kunt afsluiten.

Bonus en malus: hoe werkt dat?

Rondom de schadevrije jaren kun je maken krijgen met de begrippen ‘bonus’ en ‘malus’. Bonus staat voor de korting die je ontvangt, op basis van het aantal jaren dat je schadevrij rijdt. Malus staat voor de extra premie betaalt, als je veel schades hebt geclaimd.

Zodra je een schade claimt zal je 5 treden kwijtraken. Jouw kortingspercentage daalt, waardoor je een hogere premie voor de verzekering betaalt. Daalt het kortingspercentage onder het nulpunt? Dan is er geen sprake meer van bonus, maar berekent de verzekeraar een malus. Het betekent dat je meer betaalt dan de nominale premie, bijvoorbeeld omdat je in het eerste jaar meteen een schade hebt geclaimd.

Schadevrije jaren opvragen

Zodra je wilt overstappen kun je een andere autoverzekering berekenen is het de moeit waard om na te gaan hoeveel schadevrije jaren je eigenlijk hebt. Je kunt die op de verschillende aangegeven manieren opvragen, zodat je goed op de hoogte bent. Het aantal jaren kun je doorgeven aan de nieuwe verzekeraar, zodat je een goede berekening van de te betalen premie kunt maken.

Tip: weet je niet precies hoeveel jaren je al schadevrij rijdt? Het is belangrijk om dit uit te zoeken, voordat je de berekening van de premie maakt. Met een jaar meer of minder kan de berekening heel anders uitvallen, waardoor je voor vervelende verrassingen zou komen te staan.

Je kunt het aantal jaren opvragen dat je hebt opgebouwd, zodat je de nieuwe verzekering goed kunt berekenen. En ben je daar gewoon tussentijds benieuwd naar? Ook in dat geval kun je de gegevens opvragen, waarna je een nieuwe polis kunt berekenen. Door dat regelmatig te doen benut je de schadevrije jaren optimaal, omdat je altijd gebruik maakt van de maximale korting op de nominale premie.

Meer weten of heb je vragen over de dekkingen en voorwaarden? Bel ons op of gebruik het contactformulier op onze contactpagina. We horen graag van je.

HULP NODIG ? BEL ONS : 020 - 521 81 27