Roy data

Roy data slaat het aantal schadevrije jaren (royementsgegevens) op.

Roy Data

Gehoord van Roy Data, maar weet je niet precies wat het is? Het is een centrale database die verzekeraars gebruiken. En waar jouw gegevens instaan, die je natuurlijk mag inzien als je daar behoefte aan hebt.

Het systeem is ontwikkeld als antwoord op de brieven met schadevrije jaren die je kreeg op het moment dat je jouw verzekering opzegde. Die brief was jouw bewijs dat je een X-aantal schadevrije jaren had opgebouwd. Zodra je een nieuwe polis wilde afsluiten diende je de brief op te sturen. Op die manier kon de nieuwe verzekeraar het opgebouwde aantal jaren overnemen, zodat je meteen op een aantrekkelijke no-claimkorting kon rekenen.

Tegenwoordig versturen verzekeraars deze brieven niet meer, op het moment dat je de verzekering opzegt. In plaats daarvan zet de verzekeraar jouw gegevens in het Roy Data-systeem. Op die manier kan de nieuwe verzekeraar daarover beschikken, om je het aantal schadevrije jaren te geven dat je hebt opgebouwd.

Benieuwd naar de beste autoverzekering en hoe makkelijk het is geworden om over te stappen dankzij Roy Data? We leggen het je graag uit, ook als je precies wilt weten welke gegevens er worden opgeslagen en hoe je die zelf kunt inzien.

Voordelen Autoverzekeraar.nl

Gratis Verhaal

Gratis Polischeck

Tot 80% No Claim

Direct dekking

Roy data

Centraal systeem: Roy Data

De term Roy Data is afgeleid van ‘royement’. Hiervan is officieel sprake op het moment dat je de verzekering opzegt. De verzekeraar zal je royeren, waardoor je niet langer verzekerd bent en je dus ook geen premie meer hoeft te betalen. Uiteraard is het verstandig om dit pas te doen op het moment dat je een nieuwe polis hebt afgesloten. Je voorkomt daarmee dat je (tijdelijk) niet verzekerd bent, waardoor je de weg niet op zou mogen.

De verzekeraars hebben met elkaar afgesproken om voortaan gebruik te maken van één centraal systeem. Dat biedt een paar belangrijke voordelen:

  • Geen onnodig papierwerk
    Voorheen stuurde jouw oude verzekeraar je een royementsverklaring. Daarin stond dat je de verzekering hebt opgezegd en werd bevestigd hoeveel schadevrije jaren je had opgebouwd. Die verklaring diende je op te sturen naar de nieuwe verzekeraar, om daar een polis af te sluiten. Zonder de verklaring was het niet mogelijk om het aantal schadevrije jaren mee te nemen. Dat was zonde, omdat je daardoor meteen een onnodig hoge premie betaalde.
  • Geen risico op kwijtraken
    Het was ontzettend belangrijk om voorzichtig om te gaan met de verklaring die je van de verzekeraar ontving. Je kreeg die maar één keer opgestuurd, dus kwijtraken kon leiden tot grote gevolgen. Het was op die manier niet meer mogelijk om aan te tonen dat je een bepaald aantal schadevrije jaren had opgebouwd. Dit betekende dat je daarmee opnieuw diende te beginnen.
  • Sneller en efficiënter verzekeren
    Het Roy Data-systeem zorgt er uiteindelijk voor dat de verklaring niet meer kan kwijtraken en dat het verzekeren een stuk sneller en efficiënter gaat. Verzekeraars zetten de gegevens in het systeem, zodat anderen daar meteen toegang toe hebben. Op die manier is voor iedereen duidelijk hoeveel schadevrije jaren je hebt.

Wat kun je inzien?

Wil je jouw gegevens bij Roy Data inzien of opvragen? Je hebt het recht en de mogelijkheid, omdat het gaat om persoonlijke gegevens over jou. Je kunt daarvoor een verzoek doen bij Roy Data, waarin je aangeeft dat je de gegevens graag wilt inzien.

Houd er rekening mee dat je in de praktijk weinig met die informatie kunt, behalve als je een nieuwe verzekering wilt afsluiten. Als jouw autoverzekering nog loopt zijn de gegevens nog niet up-to-date. De verzekeraar geeft het aantal schadevrije jaren pas door op het moment dat je de verzekering opzegt. Tot die tijd is er geen sprake van actuele gegevens, waardoor het weinig zin heeft om die op te vragen of in te zien.

Houd er bovendien rekening mee dat een verzekeraar er tot 28 dagen over mag doen om de gegevens door te geven. En vraag je de gegevens op bij Roy Data om die in te zien? Ook dat kan tot maximaal een maand duren. In de meeste gevallen is het sneller om de gegevens op te vragen bij jouw verzekeraar. Ook die weet hoeveel schadevrije jaren je hebt, zodat je daar meteen van op de hoogte bent.

Schadevrije jaren en claims

De gegevens bij Roy Data tonen aan hoeveel schadevrije jaren je hebt opgebouwd. Toch is dat niet alle informatie die er te vinden is. Verzekeraars houden ook bij welke claims je doet, zelfs als het geen invloed heeft op de schadevrije jaren. Claim je bijvoorbeeld ruitschade? Hier wordt wel melding van gemaakt, ook al heeft het geen invloed op de no-claimkorting die je hebt opgebouwd.

Ook een nieuwe verzekeraar krijgt die gegevens te zien als je een nieuwe aanmelding doet. Op die manier is het mogelijk dat je zelfs met een groot aantal schadevrije jaren niet geaccepteerd zal worden. Het is verstandig om voordat je gaat overstappen bij de oude verzekeraar op te vragen welke gegevens zij van jouw hebben geregistreerd of zullen registreren.

Roy Data: gegevens opvragen

Wil je bij Roy Data jouw gegevens opvragen, die inzien of ben je benieuwd welk effect dit heeft op een nieuw autoverzekering berekening ? Met een groot aantal schadevrije jaren profiteer je van een hoge no-claimkorting. De korting kan oplopen tot wel 75 of 80 procent (%) ten opzichte van de nominale premie. Op die manier betaal je een relatief lage premie, terwijl je gebruik kunt maken van een uitstekende dekking.

Normaal gesproken heb je weinig te maken met het Roy Data-systeem. De verzekeraars maken daar gebruik van op het moment dat je overstapt, zonder dat jij er iets van hoeft te merken. Alles dat jij merkt is dat de nieuwe verzekeraar het aantal schadevrije jaren voor je overneemt. Op die manier bouw je sneller meer korting op, waardoor je profiteert van een goedkopere autoverzekering.

Meer weten over Roy Data of heb je vragen over de dekkingen en voorwaarden? Bel ons op of gebruik het contactformulier op onze contactpagina. We horen graag van je.

HULP NODIG ? BEL ONS : 020 - 521 81 27