wa autoverzekering

WA Autoverzekering

Met de WA autoverzekering van Autoverzekeraar.nl bent u verzekerd tegen het risico van aansprakelijkheid.

GRATIS VERHAALBIJSTAND
GRATIS POLISCHECK
DIRECT VERZEKERD


Wa autoverzekering

De wa autoverzekering dekt de aansprakelijkheid van de eigenaar, de bestuurder en/of de passagiers voor door een met name genoemd motorrijtuig veroorzaakte schade. Schade aan het motorrijtuig zelf of aan de bestuurder toegebracht is uitgesloten. De benadeelde derde heeft een rechtstreeks vorderingsrecht op de WAM-verzekeraar.

Wa verzekering verplicht

Deze wettelijk verplichte wa autoverzekering geeft dekking voor ten minste € 2.000.000 per gebeurtenis. In een aantal gevallen, zoals bij personenvervoer, is een hoger bedrag vereist. In de Wet aansprakelijkheidsverzekering motorrijtuigen is een minimumdekking voorgeschreven waar ten opzichte van de benadeelde niet van mag worden afgeweken (anders dan in zijn voordeel). Andere uitsluitingen dan door de wetgever toegelaten gelden alleen ten opzichte van de verzekerden. Onder die categorie vallen bijvoorbeeld wanbetaling van autopremie, rijden zonder rijbewijs of onder invloed. Na beëindiging van de wa autoverzekering dient de verzekeraar gedurende 16 dagen na risico te verlenen (maar die termijn is korter als een nieuwe WAM-verzekering wordt gesloten).

WA Aansprakelijkheidsdekking

De aansprakelijkheidsdekking is wettelijk verplicht door de Wet aansprakelijkheidsverzekering motorrijtuigen (WAM). De WAM verplicht niet alleen het hebben van een aansprakelijkheidsdekking, maar bepaalt ook aan welke minimale eisen deze wa verzekering moet voldoen. De belangrijkste eisen voor de wa verzekering zijn:

 • Verzekerd bedrag: ten minste € 907.560. Als de auto zich in een land bevindt waar een hoger minimum geldt moet de verzekering voor dat bedrag dekking bieden (in België en het Verenigd Koninkrijk geldt bijvoorbeeld een verplichte ongelimiteerde dekking). Dit minimale verzekerd bedrag is (vanaf 11 juni 2007) verhoogd naar 1 miljoen euro per slachtoffer maar maximaal 5 miljoen euro per gebeurtenis en minimaal 1 miljoen euro voor materiële schade.
 • De verzekerde som bij letselschade minimaal 1 miljoen euro per slachtoffer of 5 miljoen per gebeurtenis
 • Verzekerde som bij materiële schade minimaal 1 miljoen euro
 • Bij internationale schadekwesties kan het slachtoffer zijn claim ook indienen in zijn woonland
 • Dekking voor letsel- en materiële schade
 • Dekking in de landen van de Europese Economische Ruimte

De wa autoverzekering hoeft geen dekking te bieden voor:

 • Schade veroorzaakt met een gestolen auto;
 • zonder geweldpleging is geen diefstal;
 • Schade aan vervoerde zaken,
 • Schade aan de bestuurder;
 • Schade bij bepaalde gelegenheden, zoals het deelnemen aan snelheids-, regelmatigheids- of behendigheidsritten en – wedstrijden waarvoor een vergunning is afgegeven. (Wanneer een vergunning is afgegeven heeft de organisatie een aansprakelijkheidsverzekering afgesloten.)

Waarom autopremie vergelijken ?

De autopremie is afhankelijk van het soort motorrijtuig, de wijze van gebruik en de regio. Bij personenauto’s is het gewicht of de (oorspronkelijke) cataloguswaarde een premiefactor.

Bij vrachtauto’s meestal het gewicht; bij autobussen het aantal passagiersplaatsen en bij motorrijwielen en scooters de cilinderinhoud. De regio waarin de regelmatige bestuurder woonachtig is, kan leiden tot een toeslag of korting. Schadevrij rijden leidt via een bonus-malus stelsel tot no-claimkorting, die – bij personenauto’s – kan oplopen tot 80%.

Voor gekentekende motorrijtuigen vindt centrale registratie van de wa autoverzekering plaats bij de Rijksdienst voor het Wegverkeer. Voor ondergetekende motorrijtuigen wordt altijd een verzekeringsbewijs afgegeven. De verzekering geeft automatisch dekking in verreweg de meeste Europese landen volgens de daar geldende wettelijke verplichtingen. (Zelfs als geen groene kaart is afgegeven.)

Omdat er veel verschil zit tussen een goedkope autoverzekering en een dure autoverzekering is het verstandig om te autopremie te vergelijken.


Voordelen Autoverzekeraar

1.Gratis Verhaalservice
Als er een goede kans op verhaal is, wordt de schade geheel kosteloos in behandeling genomen.
2.Direct verzekerd
Aan het einde van uw aanvraag zie je meteen of wij je voorlopige dekking kunnen verlenen.
3.Gratis Polischeck
Met de Polischeck bekijken wij of je nog wel goed en voordelig verzekerd bent bij je huidige verzekeraar.
4.Tot 80% Noclaim
Hoe meer schadevrije jaren je hebt opgebouwd, hoe meer korting je krijgt op je premie.

 • Autoverzekeraar.nl

  W. Barentszstraat 47-49

  1782WC Den Helder

  contact pagina

  Bel ons : 0223 - 62 74 23

 • wa autoverzekering

  HULP NODIG ? BEL ONS : 0223 - 62 74 23