auto uitlenen

auto uitlenen

Je wilt je auto uitlenen ?, maar denk eerst even na wat er gebeurt als diegene schade maakt met jouw auto.

Ten eerste moet jouw autoverzekering de schade betalen en dat gaat dus ten koste van je schadevrije jaren. Dit heeft weer invloed op je premie , deze kan behoorlijk omhoog gaan.

Mag ik mijn auto uitlenen?

Denk dus eerst na voor je je auto uitleent.

Een autoverzekering is gekoppeld aan de auto. Leen je je auto uit, dan zal de schade die de bestuurder maakt, gedekt zijn op jouw verzekering.

Afhankelijk van welke dekking jij gekozen hebt, keert je verzekeraar uit. Jij moet uiteraard wel toestemming gegeven hebben voor het lenen van je auto.

Uiteraard is het vervelend als er schade ontstaat nadat jij je auto hebt uitgeleend , maar jij hebt toestemming gegeven aan iemand om je auto te gebruiken en daarom is het risico ook voor jou.

Als de auto alleen WA-verzekerd is, dan dekt de autoverzekering alleen de schade die aan een andere auto wordt gemaakt.
De schade aan de eigen auto door eigen schuld is dan niet verzekerd door de autoverzekering

Bij een All Risk autoverzekering wordt de schade aan het eigen voertuig wel vergoedt. Echter gaat dit ook weer ten koste van je eigen schadevrije jaren.

De bestuurder van de auto op het moment van het ongeluk doet er dus niet toe, jouw autoverzekering moet de schade betalen en kun je niet verhalen op de bestuurder. Hij bestuurt de auto immers met jouw toestemming !

Schade verhalen

Je kunt de schade aan je auto niet verhalen op de aansprakelijkheidsverzekering van de tijdelijke bestuurder. Zorg dus dat je vooraf heldere afspraken maakt over wie eventuele schade betaalt als je je auto uitleent. Leg dit schriftelijk vast omdat het om hoge bedragen kan gaan.