Autoruitschade

Autoruitschade: wat dekt jouw autoverzekering?

Autoruitschade? Je bent niet de enige, omdat ongeveer 1 op de 3 schadeclaims gaan om schade aan een van de autoruiten. Het kost jaarlijks miljoenen en of je een vergoeding ontvangt van jouw verzekeraar hangt af van de autoverzekering die je hebt.

Wat is autoruitschade?

Autoruitschade gaat om een sterretje, een barst in de ruit of bijvoorbeeld een ingeslagen ruit bij inbraak. In alle gevallen is er sprake van schade aan de autoruit. Die je professioneel kunt laten herstellen, maar waarvoor je hoge kosten betaalt. Die je soms kunt laten vergoeden door de verzekeraar, afhankelijk van de autoverzekering die je hebt.

Let op: ruitschade kan ontstaan aan de voorruit en bijvoorbeeld de achterruit of de zijruiten. Maar wist je dat een auto meer kwetsbare delen heeft? Denk aan het glas van de koplampen, het zonnedak of zelfs het panoramadak dat de auto heeft. Ook dit behoort tot autoruitschade.


Voordelen Autoverzekeraar.nl

Gratis Verhaal

Gratis Polischeck

Tot 80% No Claim

Direct dekking

Autoruitschade

Kras in het glas

Bij sterretjes, barsten of een ingeslagen ruit kun je over het algemeen gebruik maken van je Allrisk of Beperkt Casco autoverzekering. Dat is veelal niet het geval als het gaat om een kras in het glas. In die gevallen is er bijvoorbeeld sprake van vandalisme.

Dat betekent dat je alleen gebruik kunt maken van een Allrisk-dekking. In de andere gevallen zal je de autoruitschade zelf moeten betalen, als het gaat om krassen in het glas.

Lang niet alle verzekeraars dekken schade aan het panoramadak of zonnedak van de auto. Zelfs als het (grotendeels) van glas is kan het zijn dat dit niet behoort tot de dekking van autoruitschade. Kijk dit goed na binnen de voorwaarden van jouw autoverzekering, om bij schade niet voor verrassingen te komen te staan.

Dekking: waar kun je op rekenen?

Benieuwd waarop je kunt rekenen aan dekking, als je te maken krijgt met autoruitschade? We zetten het voor je op een rij, aan de hand van het type autoverzekering dat je hebt:

 • WA-autoverzekering
  Schade aan de autoruiten is helaas niet gedekt. Je kunt de verzekering alleen gebruiken voor schade aan andere personen (letsel), aan andere voertuigen en aan de spullen van anderen. Schade aan jouw auto is nooit gedekt, dus ook niet aan de autoruiten.
 • Beperkt Casco-polis
  De autoruitschade is waarschijnlijk gedekt. Houd er wel rekening mee dat er sprake kan zijn van een eigen risico (bijvoorbeeld €150). Je betaalt het eigen risico, de verzekeraar zal de rest van de kosten vergoeden. Het maakt niet uit door welke oorzaak de schade ontstaat, behalve als je die zelf hebt veroorzaakt.
 • Allrisk-dekking
  Je kunt de autoruitschade in alle gevallen laten vergoeden. Houd er wel rekening mee dat er opnieuw sprake kan zijn van een eigen risico. En gaat het om krassen in het glas? Je bent ook gedekt voor vandalisme, waardoor je ook dan de kosten kunt laten dekken.

Normaal gesproken heeft autoruitschade geen invloed op het aantal schadevrije jaren dat je hebt opgebouwd. Houd er wel rekening mee dat de verzekeraar de schade registreert in CIS , een centraal systeem. Dat kan gevolgen hebben voor de acceptatie door een nieuwe verzekeraar, als je besluit over te stappen. Heb je in 5 jaar tijd bijvoorbeeld 3x ruitschade geclaimd? Het kan zijn dat een verzekeraar je liever niet accepteert en je opnieuw op zoek zal moeten naar een andere polis.

Sterretje of een barst in de ruit

Je kunt te maken krijgen met verschillende soorten autoruitschade:

 • Sterretje in de ruit
  Het is verstandig om een sterretje te laten repareren, al is dat niet altijd verplicht. Is de ster nog niet ‘vertakt’? Dan mag je daar wettelijk gezien mee blijven rijden. Of dat veilig is, daar zijn de meningen bij specialisten over verdeeld.
  Tip: heb je een autoverzekering met dekking voor autoruitschade, maar is er sprake van een eigen risico? Sommige herstelbedrijven nemen het eigen risico van je over. Op die manier kun je de ster goedkoper laten repareren, waarna je weer veilig de weg op kunt.
 • Grote en gevaarlijke barst
  Loopt er een barst door de ruit? Je bent wettelijk verplicht om die te laten vervangen. Alleen op die manier kun je weer veilig de weg op. Houd er rekening mee dat er een (dure) nieuwe ruit geplaatst zal worden.
 • Ingeslagen autoruit
  Is de autoruit ingeslagen, bijvoorbeeld tijdens een inbraak of bij diefstal? Je kunt niet anders dan een nieuw autoruit laten plaatsen. Het is een kostbare reparatie, waarbij sprake kan zijn van een eigen risico.

Het is verstandig om vooraf goed te vragen naar de mogelijkheden voor herstel, inclusief een inschatting van de kosten. En neem contact op met jouw verzekeraar, om zeker te weten dat je gedekt bent. Of om na te gaan welk deel van de kosten je zelf moet betalen, op basis van het eigen risico dat er geldt.

Eigen risico bij autoruitschade

Benieuwd naar jouw eigen risico bij autoruitschade en hoe dat werkt? Je betaalt het eerste deel van de kosten zelf, bijvoorbeeld als je een ster wilt laten repareren of een nieuwe ruit wilt laten plaatsen. Op die manier neemt het risico voor de verzekeraar af. Je betaalt daardoor een scherpe of zelfs een lagere premie, dan wanneer er geen sprake zou zijn van een eigen risico.

Voorbeeld

Moet de voorruit vervangen worden en bedragen de kosten daarvoor €500? Bij een eigen risico van €150 betaal je dit bedrag eerst zelf. De andere €350 zal de verzekeraar vergoeden. En krijg je binnen hetzelfde jaar nog een keer te maken met ruitschade? Houd er rekening mee dat je opnieuw €150 aan eigen risico betaalt. Zelfs als het gaat om twee verschillende ruiten, die op hetzelfde moment vervangen moeten worden.

We leggen je graag uit over autoruitschade en het eventuele eigen risico waar je mee te maken hebt. Net als over de andere belangrijke begrippen, om de verzekeringen goed met elkaar te vergelijken.

Meer weten over autoruitschade en de dekking door jouw autoverzekering of heb je vragen over de algemene dekkingen en voorwaarden? Bel ons of gebruik het contactformulier op onze contactpagina. We horen graag van je.

HULP NODIG ? BEL ONS : 0223 - 62 74 23