Nieuwwaarderegeling

Nieuwwaarde regeling voor de auto: hoe werkt dat?

Nieuwwaarderegeling

Nieuwwaarde regeling voor de auto: hoe werkt dat? Een belangrijke regeling, vooral als je een nieuwe auto koopt. Het voorkomt dat je slechts de dagwaarde krijgt bij total loss of bij diefstal. Zaken die iedereen kunnen overkomen, waarbij de kosten anders hoog zouden kunnen oplopen.

We leggen je uit wat de nieuwwaarde regeling is en hoe dat werkt. Voor een nieuwe auto die je koopt, waarmee je voorkomt dat je genoegen moet nemen met de dagwaarde.

Tip: benieuwd wat de dagwaarde inhoudt? Het is de actuele waarde van de auto. Gemiddeld genomen verliest een auto het eerste jaar zo’n 30% aan waarde, en het jaar daarna nog eens 20%. Op die manier is een gemiddelde auto zomaar de helft waard, al na een paar jaar. Zou je te maken krijgen met diefstal? Dan krijg je nog de dagwaarde uitgekeerd, en moet je de andere helft zelf bijbetalen om een nieuwe auto te kunnen kopen.


Voordelen Autoverzekeraar.nl

Gratis Verhaal

Gratis Polischeck

Tot 80% No Claim

Direct dekking

Nieuwwaarderegeling

Wat is de nieuwwaarde regeling?

De nieuwwaarde regeling voorkomt dat je alleen de dagwaarde krijgt uitgekeerd bij total loss of diefstal. In plaats daarvan krijg je een bedrag uitgekeerd dat hoog genoeg is om een nieuwe te kunnen kopen.

Bijna alle verzekeraars bieden de mogelijkheid tot een auto nieuwwaarde regeling, in ieder geval voor 1 jaar. Op die manier weet je zeker dat je binnen dat jaar niet zomaar de dagwaarde uitgekeerd krijgt bij grote problemen.

De nieuwwaarde regeling is een aanvulling op de rest van de All risk autoverzekering. Het is belangrijk dat je voor dit type polis kiest, omdat er anders helaas geen sprake is van dekking. Het is bijvoorbeeld niet mogelijk om een WA-autoverzekering uit te breiden met deze regeling. De schade aan jouw auto is daarmee niet vergoed, dus ook niet op basis van de dagwaarde of de cataloguswaarde.

Tip: het maakt niet uit of de auto total loss raakt door uw eigen schuld of door de schuld van iemand anders. In de beide gevallen wordt bovenop de dagwaarde meer uitgekeerd, zodat je de nieuwwaarde ontvangt. Het stelt je in staat om een vergelijkbare nieuwe auto te kopen.

Hoelang geldt de regeling?

Benieuwd hoe lang de nieuwwaarde regeling geldig is? Dit verschilt per verzekeraar, omdat ze de mogelijkheid hebben om daarvoor hun eigen voorwaarden op te stellen.

De meeste verzekeraars bieden in ieder geval de mogelijkheid voor een regeling die minimaal 1 jaar geldt. Dat betekent dat je het eerste jaar zeker weet dat je niet te maken krijgt met een uitkering van de dagwaarde.
Vind je een periode van een jaar niet genoeg? Dan heb je bij verschillende verzekeraars de mogelijkheid om hier langer gebruik van te maken. Bijvoorbeeld tijdens een periode van 2 jaar of zelfs 3 jaar. Op die manier heb je meer zekerheid, dat je ook op termijn de nieuwwaarde uitgekeerd krijgt.

Naarmate je de nieuwwaarde regeling langer wilt gebruiken zal de premie hoger zijn. Je hebt op die manier zelf de keuze om de auto meer uitgebreid te verzekeren. En kies je voor een lagere premie met een kortere regeling? Houd er dan rekening mee dat je zelf het risico draagt bij total loss en diefstal.

Let op het vergoedde bedrag

Wil je gebruik maken van de verlengde nieuwwaarde regeling voor een autoverzekering? Met name bij duurdere modellen is het belangrijk om goed naar de voorwaarden te kijken. In sommige gevallen keren verzekeraars een maximaal bedrag uit. Ze kijken daarbij niet naar de werkelijke waarde van de auto. Het kan op die manier voorkomen dat de verzekeraar minder uitkeert dan de werkelijke waarde van de auto.

Bij Autoverzekeraar kun je online je autoverzekering vergelijken, bijvoorbeeld op basis van de uitkering via de nieuwwaarde regeling. Op die manier weet je zeker dat je niet voor vervelende verrassingen komt te staan.

Jonge auto’s en showroommodellen

Koop je een bijna nieuwe auto? Houd er rekening mee dat de nieuwwaarde regeling standaard niet geldig is voor (heel) jonge auto’s en showroommodellen. De auto’s zijn officieel niet nieuw, omdat je minimaal de tweede eigenaar bent.

Het is om gebruik te maken van de regeling belangrijk dat je de eerste eigenaar bent van de auto. Gelukkig zijn er wel alternatieven beschikbaar. Je kunt gebruik maken van een vergelijkbare regeling, voor jonge occasions of speciaal voor auto’s die in de showroom hebben gestaan en daarna pas zijn verkocht. Let bij de verzekeraars goed op of ze deze mogelijkheden bieden.

Nieuwwaarde regeling voor de auto: een voorbeeld

Stel dat je een Volkswagen Polo koopt met een nieuwwaarde van €28.000. Als je dan een autoverzekering afsluit met de nieuwwaarde regeling weet je zeker dat je niet zomaar de dagwaarde uitgekeerd zal krijgen.

Wordt de auto gestolen, als die 1,5 jaar oud is? De waarde kan op dat moment bijvoorbeeld €22.000 bedragen, waarmee er al een flink verschil met de nieuwwaarde is ontstaan. De dagwaarde ligt een stuk lager, door de snelle afschrijving tijdens de eerste paar jaren.

Zonder de nieuwwaarde regeling zou de verzekeraar de dagwaarde uitkeren. Je krijgt €22.000 uitgekeerd. Om een nieuwe vergelijkbare auto te kopen moet je minimaal €6.000 bijbetalen. Wil je voorkomen dat je zo’n bedrag moet bijbetalen? Met de autoverzekering met nieuwwaarde regeling krijg je gewoon €28.000 uitgekeerd. Op die manier weet je zeker dat je weer een vergelijkbare auto kunt kopen, bijvoorbeeld als je nog niet de tijd hebt gehad om daarvoor te sparen.

We leggen je graag uit over de nieuwwaarde regeling en de andere belangrijke begrippen van de autoverzekering. Zorg er op die manier voor dat je niet voor verrassingen komt te staan als je de verzekeraars met elkaar vergelijkt.

Meer weten over de nieuwwaarde regeling voor de auto of om schadevrije jaren te koppelen of heb je vragen over de dekkingen en voorwaarden? Bel ons of gebruik het contactformulier op onze contactpagina). We horen graag van je.

HULP NODIG ? BEL ONS : 0223 - 62 74 23