Totaal verlies Total Loss

Totaal verlies van je auto , dus Total Loss verklaard en nu ?

Total loss: wat te doen bij totaal verlies van de auto?

Total loss? De nachtmerrie van iedere auto-eigenaar natuurlijk. Het betekent dat de auto niet meer te repareren is, al kunnen daar verschillende redenen voor zijn. We zetten er twee voor je op een rij:

  • Economisch total loss
    De auto is technisch nog te maken, maar dat is economisch geen goed idee. Er is sprake van economisch total loss zodra de reparatiekosten hoger zijn dan tweederde van de dagwaarde van de auto van voor de schade. Met name oudere auto’s raken sneller economisch total loss, waardoor een verzekeraar de dagwaarde uitkeert.
  • Technisch total loss
    Het is technisch niet meer mogelijk om de auto op een verantwoorde manier te repareren. Of, de auto is er niet meer door bijvoorbeeld diefstal. Ook in dat geval krijg je de dagwaarde van voor de schade of de diefstal uitgekeerd.

Het hangt van je verzekeraar af hoe precies wordt omgegaan met een zogenaamd totaalverlies. In veel gevallen is er vervangend vervoer beschikbaar. Houd er rekening mee dat er een richtlijn geldt om dat gedurende twee weken te vergoeden, op basis van 75% van de kosten.

Voordelen Autoverzekeraar.nl

Gratis Verhaal

Gratis Polischeck

Tot 80% No Claim

Direct dekking

Totaal verlies Total Loss

Nieuwwaarderegeling

Wil je voorkomen dat je bij total loss alleen de dagwaarde uitgekeerd krijgt? Je kunt dan gebruik maken van een nieuwwaarderegeling of occasionwaarderegeling. Het betekent in de praktijk dat je gedurende een periode meer uitgekeerd krijgt. De verzekeraar zal de nieuwwaarde of de aankoopwaarde uitkeren, als je binnen de afgesproken periode te maken krijgt met total loss.

Let op: verzekeraars bepalen zelf hoe lang de regelingen gelden. Gebruikelijk is een periode van 3 jaar, al worden de regelingen ook aangeboden voor 1 of voor 2 jaar. Pas bovendien op met dekkingen die kortingen op de uitkeringen toepassen, door bijvoorbeeld 90% of 80% uit te keren.

Met een nieuwwaarde- of occasionwaarderegeling voorkom je dat je slechts de dagwaarde krijgt uitgekeerd bij total loss. Dat voorkomt dat je bovenop de dagwaarde zelf veel geld moet bijleggen, om een vergelijkbare auto terug te kunnen kopen.

Autoschade: vaststellen en verhalen

Wordt de auto gestolen of is er na een ongeval sprake van grote schade? Het is belangrijk om de autoschade vast te laten stellen door een expert. Die bepaalt bijvoorbeeld of er sprake is van economisch of technisch total loss.

Verzekeraars gebruiken een schade-expert, die komt vaststellen wat de schade is. Die expert is ingeschreven in het NIVRE-register, om daar onafhankelijk uitspraken over te kunnen doen. Blijkt er inderdaad sprake van total loss? Dan zal de expert een aantal opkopers vragen naar hun bod voor dat wat er van over is. Belangrijkste aspecten bij het bepalen van de uitkering zijn bijvoorbeeld:

  • Kenmerken van de auto
  • Staat van het onderhoud
  • Kilometerstand
  • Waar je de auto kocht
  • Dagwaarde van voor de schade

 

Tip: soms spreken verzekeraars van de vervangingswaarde. Dat is hetzelfde als de dagwaarde.

En is de schade ontstaan door schuld van een aansprakelijke tegenpartij? Het is belangrijk om daar een vergoeding te claimen. Die vergoeding staat voor het verschil tussen de dagwaarde en de waarde van dat wat er van de auto over is. Het gaat niet om grote bedragen, maar het kan je helpen om een vergelijkbare auto aan te schaffen. Houd er in de praktijk rekening mee dat je hier zelf geld bij zal moeten leggen. Vooral als je kiest voor een nieuwer model of een auto met meer opties dan je had.

Dagwaarde van de auto: toch repareren?

Tip: wil je de auto ondanks total loss toch laten repareren? Je kunt de schade-uitkering daarvoor gebruiken, al zal je zelf moeten bijbetalen. Houd er bovendien rekening mee dat de auto daarna een WOK-status krijgt. Dit staat voor Wacht Op Keuren, zodat de RDW de auto opnieuw kan keuren. Uiteraard is het belangrijk dat het gaat om economisch total loss, in plaats van technisch total loss.

De dagwaarde van de auto bepaalt de expert van de verzekeraar aan de hand van een aantal belangrijke factoren. Belangrijk daarbij is dat de verzekeraar nooit meer zal vergoeden dan de werkelijke waarde. Die werkelijke waarde is bij total loss gelijk aan de dagwaarde. In sommige gevallen hanteert de verzekeraar daarvoor de ANWB-koerslijst , maar dat hoeft niet.

Is er sprake van een aansprakelijke tegenpartij? Die partij is verplicht om alle geleden schade, vermogensschade en elk ander nadeel te vergoeden. Toch valt het in de praktijk niet mee om bijvoorbeeld de rijklaar kosten, afleverkosten en andere bijkomende kosten voor een nieuwe auto te vergoeden.

Tip: vind je de uitkering voor jouw auto te laag? Eis een duidelijke uitleg bij het expertiserapport, stel de WA-verzekeraar van de tegenpartij aansprakelijk en maak bezwaar als je de uitkering te laag vindt. Bewaar bovendien kopieën van bonnetjes voor alle kosten en claim ook eventuele inkomstenderving als je de auto voor je werk gebruikt. Je kunt bovendien een contra-expert inschakelen, die de schade nog eens kan vaststellen.

Total loss van jouw auto: wat te doen?

Stel dat je te maken krijgt met total loss van jouw auto: wat moet je dan doen? Het is in ieder geval belangrijk om snel contact op te nemen met jouw verzekeraar. En aan te geven wat er aan de hand is, bijvoorbeeld als er sprake is van een aansprakelijke tegenpartij.

Let op: is er geen sprake van een aansprakelijke tegenpartij? Als je zelf verantwoordelijk bent en de schade claimt kan dit invloed hebben op jouw aantal schadevrije jaren. Dat betekent dat je een eventueel hogere verzekeringspremie betaalt, nadat de verzekeraar jouw schade heeft vergoed.

We helpen je online om de verschillende autoverzekeringen te vergelijken. Bijvoorbeeld als je het belangrijk vindt dat je bij een totaalverlies een goede uitkering ontvangt. Zodat je daar een vergelijkbare auto van kunt kopen of in ieder geval kunt rekenen op vervangend vervoer.

Meer weten over wat te doen bij total loss van jouw auto of heb je vragen over de dekkingen en voorwaarden? Bel ons of gebruik het contactformulier op onze contactpagina. We horen graag van je.

HULP NODIG ? BEL ONS : 020 - 521 81 27