Totaal verlies Total Loss

Totaal verlies Total Loss

Total loss / totaal verlies

Total loss, ook aangeduid als totaal verlies is een term die voornamelijk bij autoverzekeringen wordt gebruikt. Met total loss wordt de situatie bedoeld wanneer een auto na een schade economisch gezien niet meer gerepareerd kan worden.

De term wordt in het Nederlands doorgaans als bijvoeglijke bepaling gebruikt (“de auto is total loss”). In de polisvoorwaarden zal doorgaans de term “totaal verlies” worden gebruikt.

Wanneer total loss

De verzekeringsmaatschappij mag zelf een definitie bepalen voor wanneer een auto als “totaal verloren” wordt beschouwd.

Doorgaans is een auto total loss wanneer de dagwaarde ná de schade vermeerderd met de reparatiekosten hoger is dan de dagwaarde vóór de schade. Dit houdt verband met het feit dat de auto door de beschadiging in waarde vermindert en die waardevermindering fictief gesteld wordt op het bedrag van de reparatiekosten.

De waarde van de auto in het economisch verkeer direct vóór de beschadiging, ofwel de prijs die men moet betalen voor een vergelijkbare auto, ook wel dagwaarde genoemd, is dus het maximum. De waardevermindering kan niet meer zijn dan die dagwaarde.

Bij een geval van total loss zal de verzekeringsmaatschappij het verschil tussen de dagwaarde voor en na de schade vergoeden. De dagwaarde wordt vastgesteld door een schade-expert. De verzekerde zal zelf zorg moeten dragen voor verkoop van de (beschadigde) auto. In de praktijk verzorgt de schade-expert dit.

Overigens wordt de total loss regel ook toegepast bij andere zaken met een dagwaarde, zoals boten en gebouwen.

Voordelen Autoverzekeraar.nl

Gratis Verhaal

Gratis Polischeck

Tot 80% No Claim

Direct dekking

Totaal verlies Total Loss

Vormen van total loss

Total loss

  • Een voertuig is technisch total loss als het niet meer te herstellen is.
  • Van economisch total loss is sprake als de herstelkosten van het voertuig meer dan 2/3 van de waarde van het voertuig voor het ongeval bedragen.
  • Tot slot bestaat er constructive total loss: de kosten van reparatie bedragen dan meer dan 75% van de verzekerde waarde.

Technisch total loss

Het is technisch niet meer verantwoord om de auto te repareren.

Reparatie zal niet meer plaatsvinden. De eigenaar is verplicht de auto af te dragen. De auto zal bij een geselecteerd demontagebedrijf gedemonteerd worden.

Economisch total loss

Als de reparatiekosten hoger zijn dan de dagwaarde minus de restantwaarde, is er sprake van economisch total loss.

HULP NODIG ? BEL ONS : 0223 - 62 74 23