Rijden onder invloed

Rijden onder invloed kan tot gevaarlijke situaties leiden in het verkeer

Neem jij achter het stuur plaats terwijl je middelen hebt gebruikt die je rijvaardigheid op een negatieve manier beïnvloeden? Dan kan dit grote gevolgen hebben. De kans op een ernstig ongeluk is aanzienlijk groter, waardoor je jezelf en anderen ernstige materiële schade en persoonlijk letsel kunt toebrengen. Of dat nog niet genoeg is, worden de kosten ook op jou verhaald en loop je het risico op een fikse boete en/of invordering van je rijbewijs. Onder middelen verstaan we overigens niet alleen alcohol en drugs, maar ook medicijnen die je rijvaardigheid verminderen.

Hoeveel mag je gebruiken als je achter het stuur plaatsneemt?

Alhoewel je er natuurlijk beter voor kunt kiezen geen middelen te gebruiken die je rijvaardigheid beïnvloeden, betekent dit niet dat je helemaal niets mag gebruiken. Zo mogen beginnende bestuurders maximaal 0,2 promille in hun bloed hebben en geldt voor ervaren bestuurders een maximum van 0,5 promille. In het geval van drugs is de limiet afhankelijk van het specifieke type. De adviezen rondom medicijnen vind je in de bijsluiter. Wordt er vastgesteld dat je meer hebt gebruikt dan volgens de wet als bestuurder is toegestaan en heb je schade veroorzaakt, dan wordt alles op jou verhaald.


Voordelen Autoverzekeraar.nl

Gratis Verhaal

Gratis Polischeck

Tot 80% No Claim

Direct dekking

rijden onder invloed

Mogelijke gevolgen van rijden onder invloed

Rijden onder invloed kan dus tot gevaarlijke situaties leiden die ernstige gevolgen voor jou, je medepassagiers en andere verkeersdeelnemers kunnen hebben. Wanneer er een controle wordt uitgevoerd (dit hoeft geen controle na een ongeluk te zijn, maar kan ook een standaard controle zijn), zijn de gevolgen afhankelijk van de mate waarin je de limiet hebt overschreden en of je al eerder bent aangehouden voor deze overtreding. Gevolgen van rijden onder invloed kunnen een boete, een taakstraf en/of een tijdelijke invordering van je rijbewijs zijn.

Ben je verzekerd als je onder invloed rijdt?

Ben je betrokken bij een verkeersongeval? Onafhankelijk van de ernst daarvan zal er altijd een controle worden uitgevoerd. Worden sporen van alcohol, drugs of medicijnen in een dusdanige mate gevonden dat deze je rijvaardigheid negatief zullen hebben beïnvloed, dan bestaat de kans dat de verzekering niets uitkeert. Ook niet als je een allrisk oftewel volledig casco autoverzekering hebt. Daar komt ook nog eens bij dat je dan zelf opdraait voor de kosten van de schade die je bij een ander hebt veroorzaakt.

Je verzekeraar kan de kosten van de tegenpartij op jou verhalen

Zoals je weet, vergoedt de WA-autoverzekering de schade die je iemand anders toebrengt. Je verzekeraar keert ook uit wanneer je middelen in een dusdanige mate hebt gebruikt die binnen de toegestane grenzen ligt. Blijkt echter dat je rijgedrag door het gebruik van deze middelen werd beïnvloed? Dan zal bijna de helft van de verzekeraars niet voor de kosten opdraaien. Dit staat ook in hun polisvoorwaarden vermeld. Schade aan je eigen auto betaal je dus zelf. Schade die je aan anderen hebt toegebracht, wordt door je WA-verzekering uitgekeerd, maar vervolgens op jou verhaald.

Beëindiging van je autoverzekering

Is er sprake geweest van rijden onder invloed? In de wet is vastgelegd dat een verzekeraar het recht heeft om jouw autoverzekering te beëindigen. Ook als dit de eerste keer was en je tot nu toe een schone lei had. Stopt je verzekeraar de verzekering, dan betekent dit dat je ook de weg niet meer op mag. Wiens rijbewijs tijdelijk is ingevorderd beschouwt dit vaak als bijzaak. Echter heeft een aantekening in het CIS ook op de langere termijn gevolgen bij het afsluiten van een autoverzekering.

De gevolgen voor het afsluiten van een nieuwe verzekering

Wat die gevolgen ook op de langere termijn zijn? Wanneer je je rijbewijs eenmaal terug hebt gekregen en weer kunt gaan autorijden, is het eerste wat je doet natuurlijk een verzekering afsluiten. Maar met een verleden van rijden onder invloed is dat lang niet zo makkelijk meer. Je moet hier bij het aanvragen van een nieuwe autoverzekering echter altijd eerlijk over zijn. Onverzekerde periodes en rijontzeggingen in het verleden doet vrijwel elke verzekeraar besluiten je niet te accepteren.

Waarom is het zo moeilijk om een autoverzekering af te sluiten?

Wie een rijontzegging op zijn naam heeft staan, wordt door de meeste verzekeraars gezien als een groot risico. Te hard rijden, onder invloed rijden en andere verkeersovertredingen zoals een rood licht negeren, zijn overtredingen die vaak niet slechts één keer voorkomen. De kans dat een bestuurder dit gedrag vertoont, is dus groter wanneer dit al eens een keer is gebeurd. Niet alleen is de kans op schade groter, ook is de schade zelf vaak groter wanneer er onder invloed wordt gereden. Verzekeraars vermijden deze grote risico’s liever.

Wees eerlijk om een fraudemelding te voorkomen

Wil je na een tijdelijke rijontzegging weer een nieuwe autoverzekering afsluiten, dan is het natuurlijk aantrekkelijk om te overwegen dit verleden niet aan te geven bij de aanvraag. Hierover liegen heeft echter geen zin, want verzekeraars controleren dit altijd. De waarheid komt dus altijd boven water. Daarmee benadeel je jezelf dubbel, want een verzekeraar zal dan een fraudemelding doen. Zo wordt het in de toekomst nóg moeilijker om een verzekering af te sluiten.

De Vereende: verzekeraar voor bijzondere risico’s

Ook als je bij meerdere verzekeraars bent geweigerd, hoef je de hoop niet te laten varen. Je kunt je namelijk altijd nog laten verzekeren bij De Vereende Verzekeringen, de maatschappij die in principe iedereen accepteert. Ook als je een strafrechtelijk verleden hebt. Het heeft waarschijnlijk geen uitleg nodig dat je dit wel in de premie merkt. Deze ligt namelijk een stuk hoger dan bij reguliere verzekeraars. Niet zo vreemd, want De Vereende neemt een risico. Ook gelden er diverse andere voorwaarden. Schadevrije jaren mag je, onder voorbehoud, wel meenemen.

Autoverzekeraar.nl helpt jou een nieuwe autoverzekering af te sluiten

Autoverzekering.nl is je graag van dienst wanneer het gaat om het vinden van een goede autoverzekering. Alhoewel wij bestuurders natuurlijk het liefst helpen een verzekering bij een reguliere verzekeraar af te sluiten, is dat met een rijontzegging in het verleden bijna nooit mogelijk. Benieuwd naar de mogelijkheden en naar wat De Vereende je te bieden heeft? Vul dan de online premie vergelijker van Autoverzekeraar.nl in en je kunt een nieuwe autoverzekering afsluiten met gratis verhaalservice.

HULP NODIG ? BEL ONS : 020 - 521 81 27