autoverzekering buitenland

Mijn autoverzekering in het buitenland: is mijn polis geldig?

Autoverzekering in het buitenland ?

Autoverzekering in het buitenland gebruiken en benieuwd of die geldig is? Het is rondom de polis niet altijd duidelijk of je daar gebruik van kunt maken en op welke manier. Met een WA-autoverzekering, een WA Beperkt Casco-dekking of met de meest uitgebreide Allrisk-autoverzekering.

Wij zochten het voor je uit, zodat je zeker weet dat je bij autoschade niet voor verrassingen komt te staan. Of als je met een ongeval of pech te maken krijgt, waarvoor je in Nederland gebruik kunt maken van de autoverzekering of het Waarborgfonds motorverkeer.

We leggen je uit over de dekking van de autoverzekering in het buitenland, net als over de voertuighulp waar je bijvoorbeeld gebruik van kunt maken. In de landen die staan aangegeven op de Groene Kaart, die geldt als handig hulpmiddel. Bijvoorbeeld als je zeker wilt weten dat je verzekerd bent, voordat je met de auto op vakantie gaat.


Voordelen Autoverzekeraar.nl

Gratis Verhaal

Gratis Polischeck

Tot 80% No Claim

Direct dekking

autoverzekering in het buitenland

Dekking bij WA-autoverzekering

Je bent in Nederland verplichting om de WA autoverzekering af te sluiten, als je met de auto de weg op wilt. Maar, is die dekking vervolgens ook geldig als je naar het buitenland gaat? Je kunt in ieder geval rekenen op dekking van de volgende zaken:

  • Berging en vervoer van de auto
    Blijkt de auto op locatie helaas niet meer te herstellen? Dan is het belangrijk dat er transport beschikbaar is naar een garage in de buurt. En lukt het ook daar helaas niet meer om de auto te repareren? Dan is zelfs de berging en het transport naar Nederland gedekt. Op die manier komt de auto uiteindelijk altijd terug in Nederland, waar deze op kenteken staat. Uiteraard is het vanuit de dekking van de autoverzekering in het buitenland eerst zaak om die in het buitenland te laten repareren.
  • Vervoer van bestuurder en passagiers
    Naast de auto wil je ook als bestuurder of als passagier graag naar huis of naar je vakantiebestemming. Tot de dekking in het buitenland behoort het vervoer naar de dichtstbijzijnde garage of een adres in Nederland. Je weet op die manier zeker dat je niet zomaar langs de kant van de weg blijft staan.

Maak je naast de WA-autoverzekering gebruik van een meer uitgebreide dekking? Het kan gaan om de WA Beperkt Casco-dekking, net als een Allrisk-autoverzekering. In die gevallen is ook schade aan je eigen auto gedekt.

Verzekeraars zijn vrij in de voorwaarden die ze opstellen, anders dan voor de WA-autoverzekering. Dat betekent dat het lastiger is om daar uitspraken over te doen, die voor iedereen gelden. Het is in plaats daarvan verstandig om het de verzekeraar te vragen of om de voorwaarden goed door te nemen.

Voertuighulp in het buitenland

Maak je binnen de autoverzekering gebruik van voertuighulp? Die is standaard alleen in Nederland beschikbaar. Je kunt er niet automatisch ook in het buitenland gebruik van maken, zelfs als je autoverzekering daar gewoon geldig is.

Er bestaan wel mogelijkheden om de voertuighulp of pechhulp uit te breiden naar het buitenland. Je kunt bijvoorbeeld een dekking afsluiten voor specifieke landen, net als voor heel Europa of zelfs heel de wereld. Op die manier weet je zeker dat er hulp beschikbaar is, als er een keer wat aan de hand blijkt.

In de meeste gevallen maken verzekeraars afspraken met herstellers in het buitenland. Ze zorgen er op die manier voor dat er altijd iemand beschikbaar is om het herstel uit te voeren. Na de reparatie kun je zonder problemen de weg weer op, bijvoorbeeld om door te gaan met de vakantie of met de reis. En lukt het niet om de auto binnen 2 dagen te repareren? De meeste verzekeraars zullen je dan een vervangende auto aanbieden. Op die manier kun je toch verder met de reis, terwijl de monteurs of specialisten werken aan je auto.

Landen op de Groene Kaart

Wil je zeker weten dat de autoverzekering geldig is in het buitenland? Of wil je weten hoe je moet handelen bij schade waar je mee te maken krijgt? Het is verstandig om de Groene Kaart van je verzekeraar er goed op na te kijken.

Op de Groene Kaart staan alle landen aangegeven waar de autoverzekering geldig is. Dat is het geval voor Nederland, net als bijvoorbeeld in België, Duitsland en Frankrijk. Bovendien staan ook de andere landen er netjes aangegeven, zodat je niet voor verrassingen komt te staan.

Tip: in Nederland ben je niet langer verplicht om de Groene Kaart bij je te hebben, als je met de auto de weg op gaat. Ook in veel andere landen is dat niet langer verplicht, omdat de gegevens digitaal kunnen worden opgevraagd. Sommige landen vragen nog wel om de Groene Kaart, dus het is verstandig om die toch mee te nemen als je op reis gaat.

Autoverzekering in het buitenland: veel gestelde vragen

Uiteraard kunnen we ons voorstellen dat je meer vragen hebt rondom de autoverzekering in het buitenland. Woon je bijvoorbeeld in het buitenland? Houd er dan rekening mee dat de polis helaas niet geldig is. Zodra je als woonachtig staat ingeschreven bij een gemeente in het buitenland moet je daarvoor een autoverzekering in dat land afsluiten. Je kunt dan geen gebruik meer maken van de Nederlandse dekking.

Houd rekening met de verplichtingen en voorschriften in het land waar je naartoe reist, net als de landen waar je eventueel doorheen rijdt. Ook daar moet je aan de verplichtingen voldoen en kun je helaas te maken krijgen met pech onderweg. Of met een ongeval, waarvoor je de dekking door de autoverzekering nodig hebt. Bereid je daar goed op voor en neem bijvoorbeeld een alcoholtest, een verbanddoos en een milieusticker mee.

We beantwoorden graag de veel gestelde vragen over de autoverzekering , bijvoorbeeld als het gaat om de dekking in het buitenland. Net als rondom andere onderwerpen, zoals het handelen bij autoruitschade en hoe je kunt aantonen dat je beschikt over een geldige verzekering. Door gebruik te maken van de Groene Kaart, die je in een aantal landen zelfs nog op papier bij je moet hebben.

Meer weten over de autoverzekering in het buitenland of heb je vragen over de dekkingen en voorwaarden? Bel ons of gebruik het contactformulier op onze contactpagina. We horen graag van je.

HULP NODIG ? BEL ONS : 0223 - 62 74 23