Schade zelf betalen autoverzekering

Schade zelf betalen autoverzekering

Vooral bij kleine schades ben je na een claim op je autoverzekering slechter af. De premie van een autoverzekering wordt mede bepaald door het bonus-malus-systeem. Na een schadeclaim daal je direct gemiddeld met vijf treden op je b/m ladder en stijgt de premie. Dit kan ongunstig uitpakken. En bedenk, één trede staat gelijk aan één jaar schadevrij rijden!

Schade zelf betalen autoverzekering

Het kan interessant zijn een zelf veroorzaakte schade voor eigen rekening te nemen. Het omslagpunt verschilt per verzekeraar en is voor iedereen anders. Je hebt de mogelijkheid je schade eerst te claimen om hem daarna alsnog zelf te betalen.

Dit geldt wel als u zelf schuldig bent voor de schade. Als u niet aansprakelijk bent voor de schade, dan is het handig om zeker wel een schadeclaim in te dienen. Alle kosten worden door de verzekeraar betaald welke dan natuurlijk bij de tegenpartij verhaald zullen worden.

Of het gunstig is schade te claimen, is een kwestie van een rekensom: hoe verhoudt de schade zich tot de extra premie die je gaat betalen?
Het is daarom verstandig om per geval te bekijken of je de schade claimt, of zelf betaalt.

Kleine schades autoverzekering

Bij kleine schades is het soms beter een alternatieve oplossing te zoeken. Door de schade zelf te vergoeden, worden er geen schadevrije jaren afgetrokken van de autoverzekering. Daarmee blijft de premie dus even hoog.

Ook wanneer u een no-claim beschermer heeft kunt u 1 schade per jaar claimen, u daalt dan namelijk niet op de bonus/malus ladder. Wel dient u er rekening mee te houden dat u wel zakt in het aantal schadevrije jaren, bij een overstap naar een andere autoverzekeraar kan dit dan ook negatief uitvallen.

Schade toch maar gewoon claimen

Soms zijn de kosten van een schade gewoon simpelweg te hoog om zelf te betalen. In zo’n geval zit er eigenlijk niets anders op dan de schade te claimen en uw verlies te nemen voor wat betreft de no-claim korting. U zult op de bonus malus ladder dan gemiddeld 5 treden omlaag gaan, maar dat is dan gewoon niet anders.