Beveiligingsklasse auto

Beveiligingsklasse auto

Beveiligingsklasse van auto – Welke zijn er en welke heb ik?

Voor verzekeraars speelt de beveiligingsklasse van een auto een grote rol. Wanneer je een auto WA+ of allrisk wilt verzekeren, zullen zij hier dan ook altijd om vragen. In dit artikel leggen we je uit wat een beveiligingsklasse is, welke er zijn en hoe je erachter komt in welke klasse jouw autoverzekering valt.

Wat is een beveiligingsklasse en waarom is dat belangrijk?

Vanaf 1998 is iedere nieuwe auto standaard beveiligd volgens een SCM/CCV-beveiligingsklasse. Deze autobeveiliging dient te worden ingebouwd door een bedrijf met een certificaat van Stichting Certificering Motorrijtuigbeveiliging (SCM) om erkend te worden door alle verzekeraars.

De beveiligingsklasse (soms ook wel alarm-klasse genoemd) duidt aan hoe goed je auto beveiligd is tegen diefstal. Hoe hoger de beveiligingsklasse, hoe beter je auto beveiligd is. En dat is belangrijk, want een goed beveiligde auto is niet alleen goed voor je gemoedsrust. Met een hogere klasse ontvang je bij de meeste maatschappijen namelijk korting op je premie. Daarnaast is een hoge klasse (4 of 5) meestal verplicht als je een dure auto wilt laten verzekeren.

De beveiligingsklasse heeft overigens alleen invloed op je premie als kiest voor een WA+- of allriskverzekering, en dus niet voor WA. Een WA autoverzekering dekt immers geen diefstal.

Voordelen Autoverzekeraar.nl

Gratis Verhaal

Gratis Polischeck

Tot 80% No Claim

Direct dekking

Beveiligingsklasse auto

Beveiligingsklasse auto – 5 officiële Kiwa SCM-CCV klassen

In Nederland wordt onderscheid gemaakt tussen vijf officiële beveiligingsklassen. Daarbij is het zo dat een voertuig dat valt in een hogere beveiligingsklasse, ook automatisch voorzien is van alle uitrusting die nodig is voor een klasse lager.

Beveiligingsklasse 1 – Startonderbreker

Iedere nieuwe auto is sinds 1998 minimaal voorzien van beveiligingsklasse 1. Auto’s in deze klasse zijn minimaal uitgerust met een startonderbreker: een systeem dat de startmotor en de brandstoftoevoer blokkeert als er geen sleutel wordt gebruikt om de auto te starten.

Beveiligingsklasse 2 – Alarmsysteem

Een auto die valt in beveiligingsklasse 2 is naast een startonderbreker tevens uitgerust met een gecertificeerd alarmsysteem. Bij dit systeem gaat het alarm (sirene en knipperlichten) af wanneer er een inbraak gedetecteerd wordt.

Beveiligingsklasse 3 – Alarmsysteem met hellingshoekdetectie

Auto’s met beveiligingsklasse 3 zijn tevens voorzien van hellinghoekdetectie. Het alarm gaat dan tevens af wanneer een autodief je auto optilt om de velgen te stelen, of wanneer je auto op een oplegger wordt getakeld.

Beveiligingsklasse 4 – Voertuigvolgsysteem

Valt je auto in beveiligingsklasse 4? Dan is deze naast startonderbreker, alarm en hellingshoekdetectie ook uitgerust met een voertuigvolgsysteem en een extra startonderbreker. Op het moment dat je auto gestolen wordt, worden deze systemen geactiveerd, waardoor de politie je auto makkelijk terug kan vinden. Ook zorgt de startonderbreker ervoor dat de auto op afstand geblokkeerd wordt.

Beveiligingsklasse 5 – Terugvindsysteem TV01

De nieuwste en meest geavanceerde beveiligingsklasse is klasse Terugvindsysteem, oftewel klasse 5. Auto’s die in deze klasse vallen zijn uitgerust met een zogenaamd na-diefstalsysteem. Denk aan een mercedes of een taxi. De auto is daarmee binnen 24 uur in Nederland teruggevonden met het TV01-systeem, dat zowel GPS-, GSM- als radiosignalen uitzendt.

Welke beveiligingsklasse heeft mijn auto?

De beveiligingsklasse van jouw auto vind je meestal in de autopapieren. Kun je het hier niet vinden, dan kun je dit het beste aan je dealer vragen. Auto’s die uit de fabriek komen zijn standaard voorzien van een beveiligingssysteem, maar het kan zijn dat de dealer of de vorige eigenaar extra beveiliging heeft laten installeren, waardoor je dus in een hogere klasse valt.

Vergelijk meer dan 125 autoverzekeringen en sluit direct af

Wil je direct de verzekeringspremie voor jouw auto berekenen? En direct zien welke invloed de beveiligingsklasse van je auto heeft op de hoogte van je premie bij meer dan 125 autoverzekeringen? Maak dan gebruik van onze gratis tool, vind de goedkope autoverzekering die bij jou past en sluit direct af!

HULP NODIG ? BEL ONS : 0223 - 62 74 23