buitenlands rijbewijs internationaal

buitenlands rijbewijs of internationaal rijbewijs is nodig over de grens.

Buitenlands of internationaal rijbewijs

Heb je een internationaal of een buitenlands rijbewijs nodig als je over de grens in een auto wilt rijden? Je kunt in veel gevallen gewoon je Nederlandse rijbewijs gebruiken. Het is een Europees rijbewijs, waarmee je in ieder geval in heel de Europese Unie mag rijden. Net als in veel andere landen buiten de EU.

Houd er rekening mee dat er met name buiten Europa ook een internationaal rijbewijs vereist kan zijn. Je mag daarmee rijden in het buitenland, bijvoorbeeld als je een auto wilt huren. Zorg ervoor dat je hier over beschikt, door op tijd een aanvraag te doen.

Je kunt in Nederland een internationaal rijbewijs (IRB) aanvragen, met een geldigheidsduur van 1 of 3 jaar. Daarmee mag je ook in de landen de weg op waar ze vragen om een buitenlands rijbewijs. Het gaat om een model met een grijze of een witte omslag, dat je naast jouw Nederlandse rijbewijs moet gebruiken.

Wat is een internationaal rijbewijs?

Het internationaal rijbewijs is niets anders dan een vertaling van jouw Nederlandse exemplaar. Er staan meerdere talen op, zodat buitenlandse instanties goed kunnen nagaan of je erover beschikt en of het bewijs nog geldig is. Bovendien staat er net als in Nederland op aangegeven welke voertuigen je mag besturen.

Tip: ga je een buitenlands rijbewijs aanvragen? Houd er rekening mee dat je daar soms twee varianten van nodig hebt, afhankelijk van de landen waar je naartoe gaat. Je moet dan twee pasfoto’s meenemen, zodat je de beide documenten kunt laten maken.

Voordelen Autoverzekeraar.nl

Gratis Verhaal

Gratis Polischeck

Tot 80% No Claim

Direct dekking

buitenlands rijbewijs

Een internationaal rijbewijs kun je aanvragen bij bijvoorbeeld de ANWB-winkels in Nederland. Als je daar de aanvraag doet kun je het meteen laten maken, dus zorg ervoor dat je de belangrijke documenten en benodigdheden bij je hebt. Het gaat om je Nederlandse rijbewijs en 1 of 2 pasfoto’s. Het buitenlandse rijbewijs wordt meteen gemaakt, zodat je daar direct gebruik van kunt maken als je naar het buitenland vertrekt.

Het buitenlands rijbewijs is geldig in bepaalde landen buiten de Europese Unie, als je daar besluit een auto te huren. Zorg ervoor dat je het bewijs altijd bij je hebt, net als je Nederlandse rijbewijs. Alleen op die manier kun je aantonen dat je daarover beschikt. De internationale variant geldt als de vertaling van jouw Nederlandse officiële document.

Hoe lang is mijn buitenlands rijbewijs geldig?

Vraag je een internationaal rijbewijs aan? De geldigheid daarvan hangt af van de variant waar je gebruik van maakt:

 • Model 1968 met grijze omslag
  Dit buitenlandse rijbewijs is 3 jaar geldig, dus daar kun je een lange tijd gebruik van maken.
 • Model 1949 met grijze omslag
  Een internationaal rijbewijs met een geldigheid van 1 jaar, waarvoor je een lagere prijs betaalt.
 • Model 1926 met witte omslag
  Een buitenlands rijbewijs dat geldt is in Somalië, maar niet meer in andere landen.

Het is belangrijk om vooraf goed te controleren welk rijbewijs je nodig hebt als je een auto wilt huren in het buitenland. Buiten Europa gelden er vaak aanvullende eisen, bovenop het Nederlandse rijbewijs dat je natuurlijk meeneemt. De vertaalde versie maakt in het buitenland duidelijk dat je erover beschikt, dus dat je de auto mag besturen.

Heb ik een internationaal rijbewijs nodig?

Benieuwd of je een internationaal rijbewijs nodig hebt? Dat hangt af van het deel van de wereld waar je naartoe gaat. We zetten de werelddelen voor je op een rij:

 • Europa
 • Afrika
 • Azië
 • Noord-Amerika
 • Zuid-Amerika
 • Oceanië

Europa

In Europa is het Nederlandse rijbewijs geldig en heb je daar in de meeste gevallen geen internationaal rijbewijs voor nodig. Het kan verstandig zijn om die toch aan te vragen, als je taalproblemen verwacht. Naarmate je verder van Nederland reist kan het zijn dat de bevolking er weinig tot geen Engels spreekt of zelfs een ander schrift hanteert. Een buitenlands rijbewijs maakt het dan makkelijker, al ben je niet verplicht om daar gebruik van te maken.

Afrika

In Afrika is het Nederlands rijbewijs lang niet altijd geldig, als je daar geen internationaal rijbewijs bij kunt tonen. Het is in bijvoorbeeld Botswana niet nodig om die aan te vragen, maar in Congo of Burundi is het wel belangrijk om dat te kunnen tonen. En reis je naar bijvoorbeeld Ivoorkust of Kenia? Ook in die landen is het belangrijk om een buitenlands rijbewijs bij je te hebben als je er een auto wilt huren.

Azië

Reis je naar Azië? In veel landen heb je een internationaal rijbewijs nodig, als aanvulling op je Nederlandse. Dat geldt bijvoorbeeld voor Japan en voor Indonesië. Houd er rekening mee dat ze verschillende varianten accepteren. Zoek vooraf uit welk buitenlands rijbewijs je nodig hebt, als aanvulling op je Nederlandse rijbewijs. En reis je naar China? Je zal er een tijdelijk rijbewijs moeten aanvragen om te mogen rijden. Zowel het Nederlandse als het internationale rijbewijs zijn er niet geldig.

Noord-Amerika

In veel landen in Noord-Amerika is het Nederlandse rijbewijs gewoon geldig en heb je daar geen internationaal rijbewijs bij nodig. Reis je naar een land anders dan bijvoorbeeld de Verenigde Staten, Canada, Mexico of Guatemala? Controleer vooraf wat de vereisten zijn, zodat je niet voor verrassingen komt te staan als je een auto wilt huren.

Zuid-Amerika

In Zuid-Amerika is het Nederlandse rijbewijs vaak gewoon geldig. Dat geldt bijvoorbeeld voor Peru en Paraguay, net als Ecuador en natuurlijk Suriname, Aruba, Bonaire en Curaçao. Andersom dien je in bijvoorbeeld Chili wel te zorgen voor een internationaal rijbewijs.

Oceanië

Het grootste deel van Australië en ook Nieuw-Zeeland nemen geen genoegen met het Nederlandse rijbewijs. Je zal een internationaal rijbewijs moeten aanvragen, als aanvulling daarop.

Wil je een goedkope autoverzekering afsluiten? Je hebt die natuurlijk niet nodig voor het huren van een auto in het buitenland. Vergelijk online de premies , zodat je daar in Nederland goedkoop gebruik van kunt maken.

Meer weten over het buitenlands of internationaal rijbewijs of heb je vragen over de dekkingen en voorwaarden? Bel ons of gebruik het contactformulier op onze contactpagina. We horen graag van je.

HULP NODIG ? BEL ONS : 0223 - 62 74 23